2 decembrie 2024

Cea mai veche fabrică de ace din lume își închide porțile după peste 300 de ani de activitate

După o istorie impresionantă de peste trei secole, cea mai veche fabrică de ace din lume, Schmauser Precision GmbH, și-a declarat falimentul pe 22 noiembrie 2024. Fondată în 1723 în orașul german Schwabach de către maestrul Leonhard Schmauser, fabrica a trecut prin revoluții, crize economice și două războaie mondiale, însă criza economică globală din ultimii ani i-a fost fatală.

În 2023, Schmauser a împlinit 300 de ani. Scopul companiei este să supraviețuiască mult timp acestei pietre de hotar”, se arată într-un mesaj publicat pe site-ul fabricii. Cu toate acestea, pandemia de coronavirus, criza energetică declanșată de războiul din Ucraina și efectele economice globale au agravat problemele financiare ale companiei.



Potrivit administratorului Florian Schott, falimentul a fost o decizie inevitabilă. „Compania resimte efectele situației economice generale. Scăderea comenzilor și costurile ridicate de producție ne-au împins către această decizie dificilă”, a declarat acesta pentru revista „Wirtschaftswoche”.

O moștenire industrială impresionantă

În perioada sa de glorie, fabrica Schmauser producea anual aproximativ 300 de milioane de ace. În secolul XVIII, 270 de maeștri, 218 calfe și peste 1.000 de asistenți lucrau în atelierele din Schwabach. De-a lungul timpului, portofoliul fabricii s-a extins, incluzând cuiele „Sigurd” de renume mondial, dar și componente de înaltă precizie pentru industria auto, tehnologia medicală și sistemele de climatizare.

Printre clienții săi s-au numărat companii de prestigiu precum Siemens și Bosch. Începând cu 1995, fabrica a funcționat sub denumirea Schmauser Precision GmbH și avea, înainte de faliment, peste 100 de angajați.

Cauzele prăbușirii

Un moment cheie în istoria recentă a companiei l-a reprezentat investiția masivă realizată în 2008 și 2009, când fabrica s-a concentrat pe furnizarea de piese pentru industria auto. Însă scandalul emisiilor de carbon din sectorul auto („Dieselgate”) și reducerea cererii de componente au dus la prăbușirea vânzărilor. Pandemia de coronavirus și criza energetică au agravat situația, lăsând compania fără resursele necesare pentru a se adapta noilor condiții economice.

Un simbol al meșteșugului german, pierdut

Închiderea fabricii Schmauser marchează sfârșitul unei ere în industria manufacturieră germană. De-a lungul secolelor, aceasta a fost un simbol al excelenței și tradiției, adaptându-se constant la cerințele pieței. Falimentul său subliniază provocările cu care se confruntă companiile tradiționale într-un mediu economic global tot mai competitiv.

Soarta fabricii rămâne incertă, iar angajații speră ca un investitor să salveze ceea ce a mai rămas din această afacere istorică. Între timp, Schwabach pierde un pilon al identității sale economice și culturale, iar Germania o poveste de succes industrial unic.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -