21 iunie 2024
EvenimentCe trebuie să facă pensionarii care au primit sporuri și bonusuri înainte...

Ce trebuie să facă pensionarii care au primit sporuri și bonusuri înainte de 1 aprilie 2001

Românii care au beneficiat de sporuri, prime sau alte bonusuri pe durata activității lor profesionale trebuie să întreprindă anumite acțiuni pentru a asigura o majorare a pensiilor lor conform noilor norme de recalculare adoptate de Guvern.

Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pensionarii care au primit aceste beneficii trebuie să obțină o adeverință de la fostul lor loc de muncă pentru a face dovada acestor sporuri. Recalcularea pensiilor și, după caz, majorarea lor, se va realiza doar în urma prezentării acestor dovezi. Aceasta presupune că beneficiarii trebuie să obțină documentele relevante de la firmele care, în unele cazuri, pot să fi suferit modificări, precum schimbarea numelui, adresei sau chiar desființarea.Aceste adeverințe pot fi obținute fie de la Arhivele Naționale, fie de la companii private care au preluat dosarele de personal ale firmelor desființate. Totuși, acest proces nu este gratuit, costând aproximativ 100 de lei pe an, conform anunțului făcut de Observator News.

Daniel Baciu, președintele CNPP, a explicat că aceste măsuri vizează sporurile acordate înainte de 1 aprilie 2001, care nu au fost consemnate în carnetul de muncă. Din 2001, toate sporurile sunt incluse într-un singur salariu brut, având o bază de date complet digitalizată.

Pentru cei afectați, termenul limită pentru prezentarea acestor adeverințe este 1 septembrie 2024. După analizarea documentelor, recalcularea pensiilor lor va fi efectuată, iar începând cu 1 februarie al anului următor, aceștia ar trebui să primească o pensie mai mare, în funcție de bonusurile care nu au fost luate în considerare anterior.

Este important de menționat că mărimea majorării va depinde de perioada în care au fost acordate sporurile și de procentul acestora în raport cu salariul. Astfel, aceste modificări ar trebui să reflecte corect contribuțiile suplimentare aduse la pensie pe parcursul carierei profesionale.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img