Asa arata acum intrarea in Parcul Cancicov

Va relatam, in paginile cotidianului nostru, zilele trecute, ca gardul Parcului Cancicov a fost darâmat. Autoritatile au promis ca vor reamenaja intrarea pentru a crea o altfel de imagine asupra spatiului. Directia de Servicii Publice a executat lucrarile in regie proprie si se vede. Dalele au fost rearanjate cum s-a nimerit si malul s-a fixat cu niste nisip.

Gardul a disparut, dar deocamdata nu s-a pus nimic in loc, asa ca pentru cei care vad pentru prima data parcul pare ca e „dezbracat”.
De altfel, nici bacauanii care trec zilnic pe acolo nu stiu ce sa creada despre aceasta schimbare. Unora le place spatiul deschis, altii ar dori ca parcul cel mai mare al orasului sa aiba o intrare pe masura, asa cum a fost ea gândita la momentul la care acesta a fost construit.

Arhitectul Constantin Amâiei, cel care si-a pus semnatura pe numeroase proiecte urbanistice, sustine ca este pentru deschiderea spatiilor verzi spre spatiul public. Totusi, „ar trebui revizuita zona care delimiteaza intrarea si bulevardul. Se poate pune un gard viu, flori, de altfel e si o regula urbanistica sa existe o demarcatie”, a explicat arhitectul.

Cum arata intrarea in parc
Cum arata intrarea in parc
PUBLICITATE

Directorul Directiei de Servicii Publice sustine ca zona va ramâne exact asa. „Categoric nu vom pune acolo un gard viu. Vom pune gazon si am pregatit niste aranjamente florale pentru zona din jurul fântânii si am toaletat arborii”, arata Gabriel Gritcu. Coloanele vor ramâne neatinse, urmând sa fie reconditionate anul viitor, probabil tot cu eforturi proprii.

De altfel, darâmarea gardului s-a facut in regie proprie, singura cheltuiala fiind cele 4 ore in care a functionat buldoexcavatorul.

Demersul institutiei nu este de data recenta. Inca de anul trecut s-a trecut la scoaterea gardurilor din fier care ingradeau Parcul Trandafirilor, la fel ca si din alte locuri unde acestea erau amplasate, cu scopul declarat de a deschide spatiul public.

Acestea vor fi valorificate, dupa cum au mai spus reprezentantii directiei, in prezent fiind depozitate la sediu.

In plus, cam tot ce inseamna gard viu a fost eliminat.

Parcul Cancicov are o suprafata de circa 24 hectare. Sistematizarea sa a inceput in 1935,fiind realizata de arhitectul peisagist Eduard Pinard. In 1938 este emis Decretul regal de infiintare al Parcului Carol. Dupa Revolutie, a fost redenumit, primind numele familiei Cancicov, care a donat terenul.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

 1. Pana acum, s-a facut scandal ca biserica din centru isi face gard, in vreme ce tendinta este de eliminare a gardurilor. Acum, se vede treaba ca nu mai e bine nici asa. Pai, hotarati-va! Avea gardul ala de la parc vreo valoare estetica? Aveau tufele din parc alta valoare decat cea de veceu public? O delimitare a spatiilor urbane se poate face si mai elegant decat cu garduri. O doar o opinie, nu dau cu parul…

 2. Se vede o schimbare radicala a amenajarii peisagistice in Bacau. Si asta e foarte bine. De la rondurile/sensurile giratorii, care sunt amenajate foarte frumos, si unde se schimba aranjamentele floraloe in functie de anotimp si pana la parcul central unde schimbarile incepute sper sa continue.
  De altfel parcurile incep sa arate ca cele din vest. Cred ca de cativa ani e peisagist proifesionist care se ocupa. Felicitari.

  Cat despre lucrul in regie proprie……… felicitari. Lucrarile cu firma “specializata” nu inseamna neaparata si o calitate superioara insa in mod cert mai multi bani.

  Lucrarile realizate de firmele de pavele , pe str. Mioritei, arata mai bine?!

  • Sunt foarte de acord!Intr-adevar parcurile si-ai imbunatatit mult imaginea.trebuie doar putina rabdare.Arata mult mai curat si mai ingrijit acum decat inainte.Cu siguranta se va face ceva si in locul gardului care intr-adevar nu era prea grozav.Astept sa se faca ceva si cu zona din jurul Teatrului de Papusi.E pacat de frumusetea parcului de langa ea.E un contrast jenant acolo.

 3. Cum bine precizeaza domnul arhitect Amaiei in articol, delimitarea spatiilor publice e o regula urbanistica, cu efect nu doar vizual, ci si practic: limiteaza deplasarile acelor persoane care, din comoditate sau alte cauze, ar lua-o si prin parcuri si pe strazi de-a lungul si de-a curmezisul, dupa pofta inimii si cantitatea de alcool ingerata. Rezultatul? Zona verde, daca e sa ne referim la ea acum, ar fi calcata toata in picioare, ajungand praf! Tocmai de aceea se cuvine plasarea unor garduri, gardulete, gard viu pt delimitare, care au si efect vizual placut, cum bine se vede si in poza alaturata articolului. In niciun caz nu se poate spune ca acel gard viu era inestetic, blocant al privelistii, de cazemata, etc. Ba mai mult, se poate observa si delimitarea benzii verzi de pe trotuar, prin acel “gard” de semicercuri. Dati-le jos si veti vedea cum iarba si florile vor fi calcate in picioare. disparand. Ba, mai mult, veti vedea si masini parcate pe zonele nedelimitate, ca deh, desi are omu’ parcare libera la nici 100 m, prefera sa si-o puna sub geam, pe spatiul verde! Mergeti prin oras si veti vedea destule exemple…
  Pe de alta parte, proiectul “amenajarii spatiilor verzi” dirijuit, cred, de nea Gritcu e, dupa parerea mea, o catastrofa, cheltuindu-se din bani publici o gramada de bani, pt nimic altceva decat defrisare de pomi (1200!), arbusti, gard viu, lasandu-ne in schimb gazon (o iarba care vara trebuie neaparat udata zilnic, altfel uscandu-se), trotuare plantate pe zonele verzi si alte minunatii de acelasi gen.
  Sigur, un antepostator precum Take se intreba retoric, mai sus, ce valoare estetica aveau arbustii, tufele, scoase din parc? Serveau doar de veceuri, continua individul. In aceeasi idee, si copacii taiati in tot orasul nu servesc decat ciorilor, care fac mizerie pe trotuar, plus cainilor care-si ridica un picior, la radacina lor. Sa le taiem, dara! Gardurile vii? – taiate si ele, ca stau soarecii in ele – dupa cum zicea un alt take ( sau acelasi?), printr-un comentariu la un articol mai vechi. Dar padurile Romaniei? Cam multa mizerie in ele, ursi periculosi, infractori urmariti de politie, etc. La taiat cu ele – cum se si face!
  Dar, vorba lunga saracia omului! Comparati cum arata parcul si zonele verzi ale orasului pana acum 10 de ani (daca va mai amintiti si daca mai aveti poze), inclusiv in perioada comunista, si cum arata acum. Si nu uitati: s-au cheltuit si multi bani in acesti ani cu “amenajarea spatiilor verzi”. Adica, si… defrisati (era sa folosesc alta expresie) si cu banii luati!
  Multumim Spagarachilor!

 4. Sau facut si defrisarii de arborii si gard viu si in cartire [vezi str.Stadionului si str,Mircea Eliade unde sunt zone care se putea face parcari ecologice daca tot sa distrus spatiul verde si asta deoarece sunt foarte multe masini parcate aiurea ca nu sunt locuri de parcare…Ba mai mult Primaria putea scoate ceva banii de aicea…dar facand ceva …nu aleii si bancute intre blocuri unde se vor aduna vara totii boscaii cartierului si golanii….

 5. Cam multa sarguinta in a distruge gardurile vii si copacii: se puteau tunde,toaleta,curata,etc.Rolul lor este de a oxigena aerul atat de irespirabil uneori.Ma intreb,oare cand stabii astia se plimba prin strainezia ,nu vad cum arata parcurile,peluzele,straturile multicolore ,arbustii,copacii? Ce bogatie studiata de culori ale toamnei,primaverii,oare nu le place sa aplice si in orasul lor ceea ce vad pe afara?Sau acolo stau doar prin pravalii si bodegi?
  Ce va face primaria care a defrisat gardul viu si de la o proprietate particulara ,fara sa intrebe daca oamenii sunt de acord?Poate ca o noua chemare in justitie le va fi de folos!

LĂSAȚI UN MESAJ