28 martie 2024
Top StoryCe facem cu deșeurile verzi?

Ce facem cu deșeurile verzi?

Vremea neobișnuit de caldă din acest sfârșit de iarnă i-a scos mai devreme din case pe gospodarii din Bacău, mulți dintre ei alegând să-și cosmetizeze curțile sau zonele verzi din jurul blocurilor. Majoritatea dintre ei nu știu cum și, mai ales, unde să arunce deșeurile vegetale, astfel încât să nu fie sancționați de autorități.

Cei mai mulți dintre locuitorii Bacăului obișnuiesc să arunce resturile vegetale la un loc cu cele menajere, caz în care SOMA, firma de salubritate, este obligată să le încarce împreună, neputând fi făcută o sortare, așa cum ar fi fost normal. Prin urmare, aceste amestecuri ajung la groapa de gunoi, unde sunt depozitate ca atare, și nu separat. Potrivit legislației în domeniu, resturile vegetale trebuie colectate separat, urmând să ajungă în zona de depozitare a gunoiului, unde nu sunt depozitate, ci sunt preluate de stația de tratare a deșeurilor verzi, fiind transformate în compost. La nivel local, SOMA, care are astfel de competențe, poate prelua aceste deșeuri, însă în anumite condiții.

„Acestea sunt deșeuri verzi, le zicem noi și, atât timp cât locuitorii de la case ne sună ca să ne anunțe că vor să scape de ele, putem veni pentru a le prelua gratuit. Vorbim de cantități rezonabile, de bun simț, provenite, de exemplu, de la toaletarea pomilor din grădină sau a viței de vie, nu cantități mari, cum ar fi camioane întregi de deșeuri verzi”, a declarat Narcis Doru, reprezentantul SOMA, firma locală de salubritate.



De regulă, în fiecare zi de sâmbătă, operatorul de salubritate parcurge toate cartierele orașului, pentru a prelua, separat, resturile vegetale. În caz contrar, firma de salubritate preia, contra cost, cantitățile mai mari de deșeuri vegetale, tarifând cu 350 de lei fără TVA, fiecare camion. Telefon: 0234/ 514. 800 sau dispecerat 0234/ 574.055.

Ce spune Agenția pentru Protecția Mediului Bacău

În cadrul proiectului Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Bacău există Stațiile de compostare Bacău și Onești în funcționare, administrate de operatorul SC EcoSud SA din 2018, la care sunt arondate toate localitățile județului Bacău. Deșeurile vegetale trebuie să fie valorificate în stațiile de compost existente. Nu este acceptată eliminarea prin depozitare, deoarece sunt deșeuri biodegradabile, pentru care există obligația administrativă de reducere a cantității ce se depozitează pentru faptul că generează gaz de depozit. Autoritățile publice locale au obligația să includă în contractele cu operatorii de salubritate colectarea separată a deșeurilor biodegradabile generate de către populație.


„Pentru cei care își toaletează singuri curțile, grădinile sau alte zone verzi din preajma locuințelor lor e bine de știut că deșeurile vegetale rezultate, crengile uscate, se pot depozita lângă ghenele de gunoi acolo de unde vor fi ridicate de personalul nostru. Repet, lângă ghenele de gunoi, nu în ghene. În cazul în care, în urma operațiunilor de toaletare rezultă o cantitate mai mare de deșeuri vegetale, cetățenii ne pot informa la serviciul nostru din cadrul Primăriei Muncipiului Bacău sau la telefon 0732. 010.604, număr la care răspund personal. În altă ordine de idei, Direcția de Spații Verzi se află în plină campanie de toaletare a vegetației din oraș, în toate cartierele, iar, în funcție de vreme, pregătim campania de plantare de copaci și flori de primăvară.”
Marcelin Șolot, directorul Direcției Servicii Publice din cadrul Primăriei Municipiului Bacău

Nerespectarea acestor depozitări atrage după sine amenzi destul de mari. Conform L211/2011, privind regimul deșeurilor, aceste fapte constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri