2 mai 2024
HomeActualitateCe este și ce va face Sistemul de management al traficului? Unda...

Ce este și ce va face Sistemul de management al traficului? Unda verde devine realitate pentru șoferii băcăuani

Orașul Bacău va avea anul viitor un sistem de trafic nou, prin care se urmărește reducerea timpilor de așteptare la semafor, o mai bună circulație a mașinilor, prioritizarea transportului public în comun, mai multe semafoare cu temporizare pentru pietoni.
Acesta este motivul pentru care, pe numeroase străzi, s-au săpat adevărate tranșee pentru introducerea cablurilor și a senzorilor. Curând, vor fi montate și semafoare noi, iar trei mari intersecții sunt reconfigurate complet prin acest proiect.

La ani buni de la primele promisiuni că Bacăul va avea o undă verde, lucrările pentru implementarea proiectului Sistemului de Management al Traficului au început în anul 2023.



Sistemul inteligent de trafic management și monitorizare este denumirea oficială, dar include mai multe componente: managementul traficului – adică adaptarea culorii verzi a semaforului la numărul de mașini aflate în trafic, monitorizare video – pentru a preveni conduita iresponsabilă la volan, comunicații cu fibră optică – adică o legătură între intersecții, prin intermediul unor cabluri subterane, un modul de identificare automată a numerelor de înmatriculare. La acestea, se adaugă modulul de prioritizare a vehiculelor de transport public și un centru de comandă și control.
Proiectul beneficiază de finanțare europeană în valoare de peste 87 milioane lei.

Săpături pe kilometri întregi de trotuare și șosea

Din primăvara acestui an, firma constructoare a deschis șantiere pe Calea Republicii (intersecție cu unitățile militare, Aviatorilor, Narciselor, Condorilor, Chimiei și Aeroportului), Calea Mărășești (la Orizont, intersecții cu Castanilor, Pictor Andreescu, Frasinului, Piața Sud, Spiru Haret, la Policlinica Veche, Oficiul poștal 10, în centru, de la Primărie până la Luceafărul), strada Nicolae Bălcescu, Energiei, General ștefan Gușă și Bulevardul Vasile Pârvan.

În carosabil, au fost introduse bucle inductive de trafic și senzori wireless pentru monitorizarea traficului. Acesta este motivul pentru care s-au săpat pe mai multe străzi: pentru a introduce, prin canalizații electrice subterane, toate echipamentele necesare – fie sub pavele, pe trotuare, fie pe sub pista de biciclete, acolo unde proiectul de trafic s-a suprapus cu pistele de biciclete.
Din loc în loc, sunt acum instalate camere de tragere cu capac, pentru ca pe viitor să se poată interveni ușor la aceste instalații. În total, prin proiect au fost prevăzuți 7,2 kilometri de fibră optică.
Urmează montarea de camere video și instalarea echipamentelor de transmitere a datelor.

”În cadrul acestui proiect, care este de o amploare semnificativă, modernizăm, interconectăm și aducem echipamente pentru 58 de intersecții și 30 de treceri de pietoni.
După ani buni, aducem, în sfârșit, semafoare noi, camere de supraveghere și sisteme moderne de fluidizare a traficului. Era un pas necesar pentru că Bacăul are peste 70.000 de autoturisme înmatriculate de persoane cu domiciliul în municipiu, iar infrastructura nu a ținut pasul cu acest număr impresionant de mașini, tocmai pentru că nu a fost modernizată în ultimii 20 de ani.
Dincolo de disconfortul temporar, eu cred că vom vedea cu toții beneficiile în momentul în care vom fi în trafic. O să parcurgem distanțele mai repede, iar toți participanții la trafic se vor disciplina: atât conducătorii auto, pietonii, cât și bicicliștii, care au de acum propriile căi de rulare, adică piste în adevăratul sens al cuvântului”, a precizat primarul municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu Viziteu.
Toate intersecțiile cu treceri de pietoni din acest proiect vor fi prevăzute cu dispozitive acustice pentru persoanele cu dizabilități și cu dispozitive cu buton.

Trei intersecții se modernizează

Trei dintre cele mai mari intersecții ale orașului, Republicii cu Aeroportului, Narcisa și Tic-Tac sunt reconfigurate integral.
Acest lucru survine ca urmare a introducerii pistelor de biciclete și a retrasării trecerilor de pietoni.
Prin proiect, se vor schimba marcajele carosabile și se vor aduce indicatoare verticale noi.
Totul se va completa cu reparații ale trotuarelor, reasfaltări acolo unde este necesar și amenajarea spațiilor verzi.

De ce s-au asfaltat doar anumite străzi?

În cadrul acestui proiect amplu, s-a reușit și asfaltarea completă a unor artere care au fost supuse lucrărilor de intervenție.
Vorbim despre Mioriței, Mărășești, Calea Republicii – practic întreg centrul orașului, până la FNC, considerat capăt de linie pentru această investiție.
„Aceste sume nu puteau fi mutate pentru alte străzi, deși sunt conștient că sunt numeroase artere care au nevoie de un strat de asfalt. Rigorile proiectului european nu ne permit să mutăm sumele, întrucât banii trebuie utilizați doar pe acele străzi unde trece acest sistem de management al traficului”, a mai explicat primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu.
La finalul acestui proiect, adică anul 2024, vom resimți cu toții beneficiile acestui nou sistem de gestionare a traficului: reducerea timpilor de călătorie, îmbunătățirea experienței conducătorilor auto, un trafic mai eficient.

Cum se va întâmpla concret? Tehnologiile inteligente implementate și soft-ul vor permite gestionarea fluxurilor de trafic, direcționând mașinile în mod inteligent către rute alternative și coordonând semafoarele pentru a minimiza timpii de așteptare.

Proiectul managementului de trafic are și o componentă nouă. Este vorba despre construirea unui trotuar pe Bulevardul Republicii (intersecție Condorilor și până la FNC), acolo nu a existat niciodată un trotuar în adevăratul sens al cuvântului.

Sistemul de management al traficului prevede instalarea unor automate de dirijare a circulației, montarea echipamentelor care să permită comunicarea între intersecții, dispozitive acustice și dispozitive push-button.

Alte titluri
Alte titluri

Ioan Măric, la Salonul Internațional de Artă Naivă din Bulgaria 2024

Cunoscutul pictor de artă naivă băcăuan, Ioan Măric, este...

 Un spectacol încântător despre puterea binelui

Din „blânda, așezata, nobila Moldovă”, care a dăruit culturii...

Pe 9 sau pe 10 mai?

În fiecare an, calendarul ne aduce aminte de momente...

Bărbat în vârstă agresat, au intervenit jandarmii băcăuani

În această după-amiază, un echipaj din cadrul Inspectoratului de...

Ultimele știri