29 aprilie 2024
ActualitateCe condiţii au tinerii deţinuţi în clădirea modernizată cu bani de la...

Ce condiţii au tinerii deţinuţi în clădirea modernizată cu bani de la norvegieni

* peste 2 mil. de euro au fost investiţi într-o secţie a Penitenciarului Bacău * aici este îndeplinit standardul minim de 4 mp pentru fiecare persoană închisă şi se va lucra intens pentru a le ridica nivelul de educaţie

Cu închisori de lux, în care orice deţinut din lume şi-ar dori să-şi ispăşească pedeapsa, Norvegia alocă fonduri substanţiale pentru a moderniza şi unităţile de detenţie de la noi. Penitenciarul Bacău a finalizat recent un proiect prin care un corp de clădire a fost modernizat din temelii, cu fonduri de la Guvernul Norvegian, iar condiţiile sunt asemănătoare închisorilor din ţările dezvoltate din Uniunea Europeană. Peste 2 mil. de euro s-au investit aici, numai pe partea de construcţie, iar diferenţa dintre noua secţie şi una veche este enormă. S-au realizat în total 200 de locuri de deținere, care respectă standardul minim de 4 mp/deţinut, într-o cameră nu sunt mai mult de 8 locuri şi fiecare încăpere este prevăzută cu baie proprie. Totul este realizat antivandal, adică mobilierul este fixat în pardoseală, iar apa de la chiuvetă curge pe bază de senzori.

Atât la parter cât şi la etajul I au fost amenajate cluburi de studiu, o sală de sport, birouri pentru psihologi şi educatori, curţi de plimbare, dintre care una suspendată, şi săli de mese. „Este, de fapt, o modernizare a unei clădiri existente, în care erau infiltraţii şi tâmplăria era distrusă. Corpul era vechi şi nu mai corespundea sub nicio formă prevederilor actuale ale legii. Înainte am avut acolo 675 de paturi, cu tineri de la toate regimurile şi arestaţi preventiv, acum avem doar 200 de locuri şi vor fi numai tineri cu vârste de la 18 la 21 de ani, de la regimurile deschis şi semi-deschis”, a explicat cms. şef Sorin Dîrţu, directorul Penitenciarului Bacău.



Aşadar, proiectul a vizat tinerii, pentru că se consideră că ei mai pot fi recuperaţi. În noua clădire, nu doar că vor avea parte de condiţii de cazare foarte bune, dar şi de activităţi intensive de şcolarizare şi pregătire a lor pentru viaţa de după eliberare. În cadrul proiectului, o parte din sumă s-a dus şi pe formarea profesională a 21 de angajaţi ai Penitenciarului Bacău, care au participat la cursuri şi au fost în vizite de studiu în Norvegia. Ei sunt cei care vor lucra direct cu deţinuţii tineri şi vor încerca să-i schimbe în oameni care se pot integra în societate atunci când poarta închisorii se va deschide, la final de pedeapsă.

Închisori de patru şi cinci stele

Ceea ce s-a făcut în Bacău nu este, însă, după modelul norvegian pentru că acolo sunt doar câţiva minori şi tineri în închisori şi nu este o exagerare. Rata de infracţionalitate la ei este redusă, iar puşcăriile lor sunt ori ca nişte sate de vacanţă, cu căsuţe individuale pentru fiecare deţinut, ori ca nişte hoteluri luxoase de patru ori cinci stele.

Acolo nu se ia niciun milimetru din spaţiul unei persoane private de libertate, fiecare are cameră proprie cu tot confortul şi dacă se întâmplă ca numărul condamnaţilor să treacă de cel al locurilor din penitenciare, chiar şi cu doi sau trei, se consideră că nu au loc şi atunci sunt puşi pe o listă de aşteptare. În momentul în care unul se eliberează, cel care era în stand-by îşi ia geanta şi se prezintă la uşa închisorii pentru a fi încarcerat. Sistemul se ocupă de fiecare în parte, organizează tot felul de cursuri de formare profesională, le găsesc locuri de muncă celor care pot ieşi să lucreze, iar în momentul eliberării sunt preluaţi de o altă instituţie care se îngrijeşte să aibă o locuinţă, un serviciu şi să se poată integra în comunitate. La noi lucrurile sunt tocmai pe dos şi poate din acest motiv şi rata de recidivă trece de 38 de procente. Ceea ce fac norvegienii pentru sistemul penitenciar din România rezolvă, însă, doar o mică parte din problemele actuale. Cea mai mare este cea a lipsei de spaţiu, toate închisorile fiind supraaglomerate.

„Prin aceste investiţii am urmărit să respectăm drepturile deţinutului, aşa cum cere Uniunea Europeană. Fiecare are 4,25 mp în spaţiul de cazare şi 4,27 pentru plimbare. Se va lucra foarte mult cu ei, vor participa la cursuri şcolare, pentru că media lor este de patru clase, se vor desfăşura tot felul de activităţi educative, vom încerca să-i scoatem cât mai des în comunitate şi să le ocupăm cât mai mult din timpul pe care-l au.”

cms. şef Sorin Dîrţu, directorul Penitenciarului Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri