19 martie 2024
ActualitateCasa Cancicov, in proprietatea Hotelului Dumbrava

Casa Cancicov, in proprietatea Hotelului Dumbrava

Casa Liberalilor Bacauani nu mai este sediul Partidului National Liberal. De fapt, partidul urma sa fie evacuat din momentul in care instanta de judecata a decis in martie 2015 sa retrocedeze imobilul urmasilor rudelor familiei Cancicov, pe linia sotiei Georgeta Jurjea Cancicov, care au revendicat cladirea si s-au judecat mai bine de trei ani pentru a intra in posesia lui.

Liberalii au folosit sediul pâna joi, 14 iulie, iar a doua zi, la intrare se aflau doua insemne de rezervare pe care scria „proprietate Hotel Dumbrava”, imobil aflat in imediata vecinatate a fostului sediu de partid.

Proprietarul acestuia, societatea Agroindustriala SA a cumparat Casa Cancicov si a inceput sa o amenajeze.



Usile erau larg deschise, o angajata se ocupa de florile de afara iar altii toaletau copacii.
De la intrare a disparut si firma luminoasa pe care scria cu albastru Casa Liberalilor Bacauani.
Imobilul este inscris in Lista monumentelor istorice, Ministerul Culturii având intâietate la cumparare, drept pe care a decis sa nu-l foloseasca.

Urmatoarea institutie care a refuzat sa-si exercite drept de preemptiune a fost Consiliul Judetean, apoi Consiliul Local. Pretul cerut de Georgeta Bohateret si Radu Bogdan Giurgea Tara Lunga, descendentii familiei Cancicov, a fost de 400.000 de euro, plus cheltuielile notariale si impozitul pe venit datorat statului dupa transferul proprietatii, aproximativ 12.000 de euro.

„Casa Cancicov”, numita in mandatele lui Romeo Stavarache si „Casa Liberalilor Bacauani”, are circa 260 mp, terasa cladirii are 31 mp, iar curtea, 1607 mp. Chiria lunara platita de PNL Bacau a fost de circa 200 euro.

Formatiunea politica ar fi putut sa cumpere imobilul, dar suma a fost prea mare. In plus, dupa fuziune, partidul a dobândit un al doilea sediu, pe strada Vasile Alecsandri pe care il va folosi de acum incolo pentru activitatile curente.

Potrivit reglementarilor in vigoare, imobilul – monument istoric ar putea capata orice destinatie, în functie de dorintele proprietarului, si ar putea fi modificat doar la interior, fiind monument din categoria B, de interes local.

Nu am reusit sa-l contactam pe noul proprietar pentru a afla detalii cu privire la destinatia pe care o va da imobilului.

Istoria unui imobil-monument istoric

Casa Mircea Cancicov a fost construita pe la inceputul secolului al XX-lea. Ilustru om politic si de stat, Mircea Cancicov a fost jurist, iar sotia, Georgeta Cancicov, pianista si scriitoare. Primele documente in legatura cu acest monument de arhitectura dateaza de la 6 aprilie 1925, când avocatul Mircea Cancicov, printr-o cerere adresata Primariei orasului Bacau, solicita sa i se elibereze autorizatia pentru refacerea acoperisului si adaugarea unor camere. Locuinta avea la inceput doar 5 camere, nedispunând de cele doua turnuri de pe colt, care au fost adaugate la o data ulterioara. Casa nu a fost retrocedata urmasilor familiei Cancicov dupa anul 1989, deoarece acesta nu a fost reabilitat politic (a fost arestat in 1946 pentru crima de razboi, fiind ministru de Finante in Guvernul Antonescu), fiind socotit in continuare tradator de tara. Dupa 1989, casa a fost data spre folosinta Directiei Sanitare Bacau, Prefecturii Bacau, apoi a devenit sediul PNL Bacau. (Prof. dr. Dorinel Ichim,
Cercetator)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri