Zi emotionanta joi la Scoala Gimnaziala „Spiru Haret” Bacau. Profesorul de educatie fizica si sport Mariea Petric s-a retras la pensie, dupa 38 de ani de catedra.

„Aceasta sunt eu…. Vine o vreme când nu te mai lasi amagit de tinerete si intelegi ca nimic nu e vesnic. Dar amintirile nu trebuie sa fie o povara. Trebuie sa-ti dea senzatia timpului pe care nu l-ai pierdut. Si chiar daca vremea trece… faptele ramân mereu in inimile celor din jur. …

«Am gustat» cu fiecare generatie «un pic» din bucuria succesului si astfel am putut merge mai departe. N-am dorit sa fiu niciodata prima, ci doar sa am un loc onorabil printre colegi. Multe generatii mi-au fost alaturi, lasându-le de fiecare data o parte din sufletul meu. Bucuria succesului mi-a incununat munca.”

Este doar o parte din discursul pe care Mariea Petric, profesor de educatie fizica si sport la Scoala Gimnaziala „Spiru Haret” Bacau, l-a tinut, joi, la orele prânzului, cu vizibile emotii si cu lacrimi in ochi, in fata colegilor la unul din cele mai tulburatoare momente din viata sa: iesirea la pensie. „Azi e ultima mea zi de scoala.

Ma pensionez – a spus ferm. Dar nu ma retrag. Imi doresc sa mai fiu cu voi, daca ma mai chemati”. Timp de aproape doua ore s-au consumat frumos momente de o inalta incarcatura emotionala. A fost si o trecere in timp, prin poze, atât a vietii personale, cât si a celei profesionale, amintiri frumoase traite impreuna cu fosti si actuali colegi, dar si cu fosti si actuali elevi. „Nu stiu daca am fost un exemplu pentru elevii mei, dar ii indemn sa-mi urmeze sfaturile, asigurându-i de toata dragostea si prietenia mea, iar pe colegi, de toata stima si pretuirea pe care o merita”, a declarat prof. Mariea Petric.

RZV_4170

Au spus „prezent” si colege pe care nu le-a mai vazut de 15 ani, din Bucuresti, Timisoara, Oradea, fosti si actuali directori. „Acum, la final de cariera didactica, daca e sa trag o linie, spun doar atât: au fost cei mai frumosi ani din viata mea. Pentru ca asta mi-am dorit foarte mult, sa fiu alaturi de elevi, de copii, sa-i invat, sa fiu cu ei”, a mai adaugat.

Peste 20 de ani numai la „Haret”

Mariea Petric a intrat in invatamânt in 1978, dupa finalizarea studiilor de trei ani la Institutul Pedagogic Bacau. A fost dascal si in Ungureni, si la Cleja, si la Racaciuni sau la Brusturoasa. Din 1988 vine spre Bacau, unde preda educatia fizica si sportul la Scoala 29 (acum Scoala „Nicolae Iorga”), iar din 1995 a fost numai profesorul Scolii Gimnaziale „Spiru Haret”. A fost si sef de catedra, profesor metodist, diriginte.

„Ohoo…de-a lungul unei zile am fost nevoita sa fiu si actor, si prieten, sora medicala si doctor, antrenor, dascal, gasitor de lucruri pierdute, psiholog, parinte de ocazie, agent comercial, politician si pastrator de credinte. Am fost de toate”, ne-a mai marturisit prof. Petric.

„Ne-am cunoscut in 1995, atunci când a venit la noi, la scoala. A avut o relatie foarte frumoasa cu toate clasele de elevi, dar si cu noi, colegii. A lucrat si cu copiii de la invatamântul primar, dar si cu cei de la gimnaziu, s-a implicat in toate activitatile scolii, in concursuri sportive, in spectacole, in aniversari, petreceri. O colega buna, frumoasa…. Un profesor bun. Vine insa si acest moment din viata noastra când trebuie sa lasam loc si celor tineri, iar noi sa ne mai si odihnim. Ii urez o pensie plina de activitate, sa-si gaseasca hobby-uri care sa ii umple timpul frumos si multa sanatate. Sa ramâna la fel de voioasa si sa se bucurie din plin de copiii ei.”
prof. Gabriela Veliche, director adjunct la Scoala „Spiru Haret” Bacau

RZV_4365

„Imi trebuie timp sa ma bucur de oamenii dragi. Ma rog lui Dumnezeu sa-mi dea oameni dragi sa ma pot bucura de timp.”
Mariea Petric

„Pe noi ne leaga multe amintiri. Nu am intâlnit in viata mea un om mai ambitios ca Mariea. Un om care intotdeauna si-a dorit sa se autodepaseasca. Sper ca este pregatita de pensie. Daca nu, ii spun sa fie, pentru ca si pensia este o etapa frumoasa”, i-a transmis cu drag prof. Livia Sibisteanu, fost director de scoala, acum pensionar.

„Ii multumim, a spus si prof. Elena Focsa, profesor pensionar de limba româna, ca a reusit sa ne adune pe toti, acum. Ne-a fost dor de noi. Iar Mariea a reusit sa ne aduca laolalta si pe cei / cele care ne-am nascut mai repede ca ea.”

“Un om entuziast, plin de energie, o energie pe care a stiut sa o daruiasca si celor din jur. Asa am stiut-o eu pe Mariea, Mariana cum ii spunem noi. Nu o uit din spectacolele «Micul print» in care ea era mereu sufletul si totul iesea minunat. Si la scoala era la fel. Desi am iesit la pensie mai repede, anii de scoala nu i-am uitat si nici nu am sa-i uit deloc.

Ceea ce ii doresc si ei. Sa se bucure si de acesti ani, cu acelasi entuziasm”, i-a urat si Magdalena Baltariu, profesor pensionar de limba germana. „Pensia e frumoasa, daca esti fata desteapta – a fost mai directa prof. Viorica Pascanu, de limba româna, tot fosta colega. Cu timpul te adaptezi. Asa ca, Mariana, adapteaza-te si bucura-te de viata.

Cu dreptul inainte, ca mai e mult razboi in viata.” „O stiu pe Mariea de când ea nu ma stia, de când se antrena pe stadion si eu regretam profund, in anii de naveta grea ce au urmat, ca nu am iesit profesor de sport ca ea. Am cunoscut-o efectiv din primele zile din cariera noastra de profesori. Si la Racaciuni, si la Gheorghe Doja.

Ma bucur ca ai apucat, Mariana, sa iesi la pensie si nu ma intristez deloc ca urmez eu. Cred ca la pensie ai sa ai timp sa le faci pe toate cele pe care nu ai apucat sa le faci pâna acum”, a spus frumos si Clemansa Mauca, invatator in activitate la Scoala „Spiru Haret”. Urari frumoase, amintiri, glume, râsete si voie buna. Si apoi, bineinteles, o cupa de sampanie.

Ce va urma in viata Mariei Petric? „O, e simplu. Acum când nu mai am alte obligatii profesionale si când se pare ca as avea mai mult timp liber, vreau sa il aloc familiei si placerilor mele. Sa am timp sa visez si sa implinesc vise….”, a mai spus, parca usor nostalgic.

Alte articole