In vreme ce România gâfâie sub povara normelor europene de tot felul care i s-au impus, Europa incepe sa examineze obligatiile pe care ar trebui sa le respecte si incepe sa strâmbe din nas.

Parca nu prea ar mai vrea sa permita românilor sa munceasca liber oriunde ar dori, parca românii ar trebui amprentati, urmariti si supravegheati. In general, Europa descopera astazi, dupa ce a muls cât a putut din România ca românii put si e mai bine sa stea la ei in tara.

A fost bine câta vreme companiile europene faceau afaceri banoase in România pentru ca tara noastra se angajase sa respecte niste conditii, dar, acum, când Europa trebuie sa respecte, la rândul ei, conditiile pe care si le-a asumat, parca nu mai e la fel de bine.

Uniunea Europeana incepe sa devina un vis tot mai indepartat pe masura ce tarile vestice transforma acest proiect tot mai mult intr-unul economic si renunta la latura politica si sociala.

Problema este ca transformarea aceasta risca sa macine si mai mult constructia europeana, alimentând nationalismul si xenofobia, adica exact pilonii pe care se sprijina fortele care promoveaza euroscepticismul.