29 martie 2024
ActualitateBişniţă cu banii statului

Bişniţă cu banii statului

• voucherele pentru electrocasnice sunt vândute pe internet, la jumătate de preț • autoritățile anunță măsuri aspre aplicate celor care fac „comerț” cu tichetele „Rabla pentru electrocasnice”

Băcăuanii care au fost tentați să-și vândă voucherele din Programul „Rabla pentru electrocasnice”, în scopul obținerii unui câștig de câteva sute de lei, ar fi bine să se mai gândească o dată. Autoritățile au anunțat că vor fi aspru sancționați cei prinși procedând astfel. Avertismentul lansat de autorități vine după ce, pe internet, au apărut numeroase anunțuri prin care diverse persoane încercau să valorifice tichetele din acest program. Astfel, vouchere care valorau 500 de lei erau scoase la vânzare cu sume curprinse între 70 şi 250 de lei. „Vând voucher pentru televizor 400 lei, laptop 500 lei, tableta 300 lei.

Se vând la jumătate din valoarea lor. Predare personală”, anunță un vânzător. „Voucher rabla pentru televizor și laptop, 2 bucăți, cel pentru laptop, în valoare de 500 lei, și cel pentru televizor, în valoare de 400 lei”, anunță un alt individ. „Dețin voucher de 400 lei pentru masina de spălat rufe. Îl dau la schimb pentru o tabletă mai veche, dar funcțională. Sau cu 100 lei”, cere un alt deținător de vouchere din programul „Rabla pentru electrocasnice”.



Ce spune legea

Anomalia a fost sesizată și de șeful de la Mediu, care a subliniat repercursiunile care vor apărea în cazul celor care vor face trafic cu aceste bonuri valorice. „Nu poți face mare afacere, să vinzi un voucher de 400 de lei, iei și tu 100 – 200 lei, nu e corect, nu e legal. Vom face tot posibilul să prevenim vânzarea voucherelor”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Potrivit specialiștilor, cei care fac bișniță cu tichete valorice pot fi acuzați de mai multe infracțiuni, de la fals în declaraţii (faptă sancționată cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă), la uz de fals (infracțiune ce riscă a fi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă).

Voucherele, consumate ca pâinea caldă

Reamintim că acest program a debutat luna trecută, când cei interesați trebuiau să se înscrie, în primă fază, pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Astfel, aceștia au completat o declarație pe propria răspundere prin care se angajau că vor preda aparatul vechi. După 15 zile de la obținerea voucherului, beneficiarii puteau cumpăra aparatul dorit de la unul dintre cei 24 de comercianți acceptați în program. De reținut că un client poate beneficia de mai multe vouchere, însă pentru aparate diferite, și nu pentru a cumpăra mai ieftin un singur electrocasnic. Vinerea trecută, a debutat faza a doua a peogramului în care puteau fi cumpărate televizoare, laptopuri și tablete. Ca și în prima etapă, rezervată mașinilor de spălat rufe/vase și frigidere/congelatoare, bugetul de 30 de milioane de lei a fost epuizat în 35 de minute de la debut.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri