Un fapt mai putin obisnuit, o adevarata profanare, a avut loc duminica dimineata, pe 9 octombrie, in jurul orei 05.00, la Biserica romano-catolica “Sfânta Cruce” din Bacau.

Un individ a patruns in curtea lacasului de cult, a fortat usa de la intrare in biserica, a intrat si s-a apucat de distrus tot ce i-a iesit in cale, orga mica din apropierea altarului a fost rasturnata de mai multe ori, distrugând sistemul electric, a smuls de pe soclu si a distrus o statuie a lui Isus Cristos, care nu mai poate fi recuperata.

Dar nu s-a multumit doar cu atât, a dat foc pe altar la mai multe inscrisuri, la un material de protectie din plastic, a aprins o lumânare, dupa care a disparut. Pentru mai multe amanunte, am stat de vorba cu preotul paroh Iosif Comorasu, vadit consternat si afectat sufleteste de cele intâmplate, care ne-a declarat: “Din pacate, duminica dimineata, la ora 5.00, a sunat la usa un oarecare, de doua ori (noi avem 12 camere video si l-am vazut), dupa care, fortând usa, a intrat in biserica, insa, dupa cum s-a dovedit mai târziu, nu pentru furt, ci in scopul de a profana, de a strica atmosfera, de a crea tensiuni.

N-a luat bani, cu furie a distrus o statuie a Domnului Isus Mântuitorul, de mare valoare spirituala, pe care nu o mai putem recupera, reprezentând o mare pierdere pentru biserica. Dupa aceea, a rasturnat orga mica de vreo doua ori, distrugând contactele si sistemul electric. A dat foc, pe altar, la câteva cartI, care fac parte din patrimoniul bisericii.

A facut dezordine materiala, dar mai ales morala, care ne costa cel mai scump, creând tensiune in rândul credinciosilor. O zi intreaga, duminica, am petrecut-o intr-o mare framântare si nedumerire. Este un fapt care ne-a cutremurat, pe noi toti, iar la slujba am informat credinciosii cu ce s-a intâmplat, pentru a linisti atmosfera”, a precizat preotul Comorasu.

A fost anuntata Politia, care a sosit imediat si a inceput, cu mijloacele proprii, cercetarile. Am mers in biserica impreuna cu preotul Iosif Comorasu. Peste tot se mai vad inca urmele fortarii usilor, resturi de marmura pe jos, provenite de la statuie, orga vandalizata, de pe altar au fost eliminate urmele focului.

“Am anuntat superiorii, pe cei doi episcopi de nedoritul incident, cu toate consecintele, fiind indrumati sa vorbim cu oamenii, sa le spunem adevarul, asa cum o fac si acum, cu dumneavoastra. Vrem ca opinia publica, ingrijorata de ce s-a petrecut in biserica noastra, sa stie faptele asa cum s-au petrecut, de la noi, din surse autorizate, deoarece biserica nu este a mea, nu este a lor, este a Domnului, iar Adevarul este unul singur. Poarta si usa sunt deschise in continuare, chiar si cu acest necaz.

Initial am presupus ca ar putea fi vreun satanist, dar ma bucur ca nu este adevarat, duminica dupa amiaza am fost anuntati de catre Politie ca autorul a fost prins, interogat, retinut, iar acum se afla internat la Psihiatrie. Alte amanunte nu stim, asteptam sa se finalizeze cercetarile. Din fericire, viata merge inainte, cu bune si cu rele, in zilele urmatoare vom face rugaciuni de penitenta. Acum, dupa ce pun la punct ce mai este in dezordine, ma duc la spital, sa-l vad, sa ma vada, sa vorbesc cu el”, a mai spus preotul paroh Iosif Comorasu.

De la Inspectoratul de Politie Judetean ni s-a comunicat urmatoarele: „In urma cercetarilor efectuate, politistii au depistat un tânar de 20 de ani, din Darmanesti. In cauza se continua cercetarile pentru infractiunile de distrugere si profanarea obiectelor de cult”, a declarat inspector principal Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt al institutiei.

Tânarul este cunoscut cu afectiuni psihice si a fost internat in Sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau pentru tratament de specialitate, se mai precizeaza in comunicat.

Gheorghe Baltatescu
Geta Panaite


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ