27 iulie 2024
ActualitateBiblioteca Școlii „Ion Creangă” a primit numele profesorului Mihai Semenov

Biblioteca Școlii „Ion Creangă” a primit numele profesorului Mihai Semenov

Biblioteca Școlii Gimnaziale „Ion Creangă”, din Bacău, a primit numele primului director al școlii, prof. Mihai Semenov. Evenimentul a avut loc în prezența cunoscutului și emeritului profesor de limba și literatura română, chiar în ziua în care a împlinit 86 de ani, pe 26 septembrie. Mihai Semenov este cunoscut și ca editor de revistă, publicist și filatelist.

La invitația directoarei Georgiana Marcu și a celorlalți organizatori, între care energicul și neliniștitul conf. univ. dr. Ioan Dănilă, la dublul eveniment – dezvelirea numelui bibliotecii și aniversarea profesorului Mihai Semenov – au venit, alături de actuali profesori ai școlii, consilierul județean Ilie Bîrzu, președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România – Dumitru Brăneanu, scriitorii Gheorghe Iorga, Petre Isachi, Cornel Galben și Grigore Codrescu, profesorul și pictorul Aurel Stanciu, colecționarul și pasionatul cercetător al istoriei băcăuane Mihai Ceucă și profesorul și istoricul Adrian Horodnic.



Manifestările au debutat cu dezvelirea plăcii pe care a fost înscris numele bibliotecii școlare și au continuat cu evocarea contribuției profesorului Mihai Semenov la edificarea Școlii Gimnaziale „Ion Creangă”, considerată, împreună cu Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” (construită după același proiect unic inspirat din arhitectura modernă elvețiană) una dintre cele mai importante instituții de învățământ din județ.

S-a subliniat, între altele, că din primul ei an de existență, la propunerea directorului Mihai Semenov, școala a devenit centru metodic pentru învățătorii din șapte școli băcăuane și din mediul rural și, ulterior, pentru disciplinele limba și literatura română, limba franceză și matematică. Tot aici s-a aflat sediul filialei județene a UNICEF și al revistei „Convorbiri didactice”, importantă publicație dedicată studierii limbii și literaturii române, înființată în 1990 și condusă timp de aproape 20 de ani de Mihai Semenov. Astfel, profesorul Semenov este considerat un om devotat școlii băcăuane, un manager cultural de primă clasă și – au spus unii dintre vorbitori -, la vremea lui cel mai bun director de școală din județul Bacău. Profesorul Mihai Semenov a condus această școală între anii 1993 și 1999.

Despre meritele profesorului aniversat și omagiat au vorbit toți invitații, care într-un fel sau altul chiar au lucrat alături de el pe tărâmul școlii băcăuane, dar și al culturii acestui județ. Nu au fost uitate nici modul în care activitatea sa a fost răsplătită cu 200 de medalii și diplome de apreciere. Medalia cu numărul 201 i-a fost dăruită, chiar de ziua emeritului profesor, de Ioan Dănilă, care este și președinte al Societății culturale „Vasile Alecsandri”.

Mihai Semenov  a fost răsplătit, în anul 2007, și cu titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Bacău”. Cel care a propus acordarea acestui titlu, Ilie Bîrzu, a reliefat astfel că profesorul Semenov a creat un spirit al școlii băcăuane, iar Școala „Ion Creangă” merge în continuare pe această linie și este o școală de top în județ. „Am apreciat tot ce a făcut domnul Semenov și astfel am inițiat proiectul de Hotărâre de Consiliu Local pentru titlul de Cetățean de onoare” – a precizat omul politic Ilie Bîrzu.

La final, despre anii în care a profesat și în care a fost chiar un veritabil „diriginte de șantier” pentru construirea școlii „Ion Creangă”, despre rolul profesorilor în sistemul educațional și despre spiritul întreținut de publicațiile pe care le-a condus a vorbit chiar Mihai Semenov. Cu acest prilej, a amintit că va dona bibliotecii școlii o parte din biblioteca sa personală și a început, chiar de ziua sa, dăruind școlii și unora dintre foștii săi colegi și prieteni câteva importante volume, unele foarte rare, dar și o colecție de medalii cu chipul lui Ion Creangă și câteva fotografii unice ale acestuia.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri