Decanul Baroului Bacau, Gigi Candet, isi manifesta ingrijorarea vizavi de afirmatiile publice ale ministrului Justitiei, Raluca Pruna, in ceea ce priveste profesia de avocat. Aceasta considera ca, prin modificarea legii de exercitare a profesiei, avocatii ar dobândi “imunitate absoluta” – prima declaratie care a provocat revolta la nivelul barourilor din tara, in mai multe judete fiind organizate diverse manifestari de protest.

A urmat o alta remarca nefericita din partea ministrului, la sedinta, din 4 iunie, a Consiliului UNBR: “Nici lumea nu mai este asa cum o stiam. Sunt restrângeri, din pacate, de drepturi.”

“Avocatii din Baroul Bacau, la rândul lor, sunt ingrijorati de propagarea distorsionata in spatiul public a unor opinii care nu sunt in concordanta cu realitatea, legat de modificarea Legii 51/1995. Nu am procedat, insa, asemeni altor barouri, la adoptarea unor manifestari publice de protest (mars al tacerii, motiuni), intrucât am avut la cunostinta inca de la inceput ca organele de conducere ale UNBR efectueaza demersuri in vederea corectarii acestei situatii.

PUBLICITATE

Am luat act cu ingrijorare de afirmatia ministrului Raluca Pruna, invitata in sedinta UNBR. Nu vrem sa credem ca aceste restrângeri de drepturi, de care vorbeste, vizeaza ori cetateanul, ori avocatul in raport cu statul. Din nefericire, am constatat ca restrângerile de drepturi imbraca astazi niste forme implicite. As putea da ca exemplu aici majorarea substantiala a taxelor de timbru care ingradesc accesul la justitie.

Avocatii bacauani mai sunt ingrijorati si de modalitatile extrem de subiective in care se realizeaza anchetele penale, ca si de faptul ca in prezent, in materie penala, se acorda atentie sporita infractiunilor de evaziune fiscala si de prejudiciu si mai putin acelora care au ca obiect viata si integritatea persoanei (furturi, tâlharii). De asemenea, suntem ingrijorati de o practica diferentiata a instantelor civile, cum ar fi de exemplu in cauzele ce vizeaza derularea contractelor bancare”, arata decanul Gigi Candet.

UNBR anunta proteste ferme

Legea 51/1995 privind profesia de avocat a ajuns în Parlament pentru modificare, insa criticile ministrului Justitiei au avut ca efect blocarea proiectului. Camera Deputatilor a trimis legea înapoi la comisie pentru a modifica anumite articole.

“Prin proiectul de lege, avocatii nu au dorit o superimunitate. Am incercat sa detaliem problema confidentialitatii dintre avocat si client si a apararii secretului profesional, nu in folosul avocatului, ci tocmai pentru a proteja dreptul la aparare al cetatenilor. Asteptam ca Parlamentul sa reia in discutie legea noastra, cu speranta ca Ministerul Justitiei isi va revizui pozitia”, mai precizeaza Candet.

In caz contrar, asa cum anunta si UNBR, protestele avocatilor ar putea lua amploare. “Consiliul UNBR a decis ca toate manifestarile organizate de UNBR si de Barouri pâna la Ziua avocatului si Ziua justitiei din acest an sa se constituie intr-un protest ferm al Corpului profesional al avocatilor din România atât fata de derapajele identificate in mesajele publice cât, mai ales, fata de atitudinea autoritatilor de incalcare sau restrângere a dreptului la secretul profesional”, arata UNBR intr-un comunicat de presa. Nu se mentioneaza, insa, in ce vor consta aceste manifestari.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ