4 octombrie 2022
10 C
Bacău

Bani pentru îngrijirea persoanelor vârstnice

.

HomeActualitateBani pentru îngrijirea persoanelor vârstnice

Alte sute de persoane vârstnice neajutorate vor avea șansa de a beneficia de diverse servicii gratuite. În acest scop, Guvernul României a aprobat, printr-un act normativ, finanțarea cu suma de 161.034.000 lei, pentru o perioadă de 24 luni, a patru programe naționale pentru dezvoltarea de servicii sociale integrate destinate persoanelor aflate la vârsta senectuții.

Pentru materializarea acestor programe vor fi înființate, în toată țara, 100 centre de servicii sociale, fără cazare, care vor avea grijă de aproximativ 5.400 persoane. Acestora le vor fi oferite la domiciliu servicii comunitare, de recuperare și reabilitare funcțională ori de consiliere socială și psihologică sau le vor fi asigurate hrană și îngrijire personală.În plus, actul normativ prevede dezvoltarea de competențe digitale atât pentru persoanele vârstnice cât și pentru îngrijitorii informali ai acestora și personalul din serviciile sociale de îngrijire pe termen lung. Totodată, sunt stipulate utilizarea de diverse dispozitive pentru persoanele dependente, inclusiv lucrul cu câinii utilitari, înființarea de rețele comunitare voluntare de sprijin pentru prevenirea izolării sociale, activități de comunicare și monitorizare etc.

Pentru acest an suma alocată este de 48.687.000 lei. Proiecte, pentru a accesa aceste fonduri, pot depune serviciile publice de asistență socială din comunele și orașele care au sub 20.000 locuitori, precum și furnizorii privați de servicii sociale, fără scop lucrativ, respectiv asociațiile, fundațiile și cultele recunoscute în România. Cererile de finanțare se depun individual sau în parteneriat cu furnizori publici ori privați de servicii sociale, iar implementarea și controlul fondurilor alocate urmează să fie monitorizate de agențiile județene de plăți și inspecție socială.

În prezent, la nivel național sunt licențiați 5.234 furnizori de servicii sociale, din care 1.652 sunt pentru persoanele vârstnice, marea majoritate dintre ei fiind cămine. În județul Bacău sunt 32 cămine pentru persoane vârstnice și 8 furnizori de servicii de îngrijire la domiciliu.

 

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri