Românul care a fost omorât în bătaie de mai mulți adolescenți, într-un parc din Suedia, va fi înmormântat luni, 26 noiembrie, la cimitirul din localitatea Caraclău.

Crima s-a produs în luna august, dar, din cauza anchetei, trupul neînsufleţit nu a putut fi repatriat decât în aceste zile. Gheorghe Hortolomei-Lupu, în vârstă de 48 de ani, cunoscut drept ‘Gică’, a fost găsit mort într-un parc din Huskvarna, lângă Jönköping.În urma autopsiei, poliţia a deschis după o săptămână o anchetă pentru omor. Imagini video cu adolescenţii bătându-l şi hărţuindu-l pe bărbat au circulat pe reţelele sociale. Presa suedeză susține că românul a intrat de multă vreme în vizorul tinerilor agresori.

El a început să fie hărţuit cu câteva luni înainte de moarte. Adolescenţii obişnuiau să arunce cu pietre şi mere în cerşetor, iar în ultimele săptămâni deveniseră şi mai agresivi, începând să-l lovească.

Românul sosise în Suedia în urmă cu circa patru ani. A muncit în zona Jönköping-Huskvarna la cules de fructe, după care a devenit colector de sticle şi cerşetor. A fost implicat în eforturile unui grup local pentru ajutorarea altor migranţi europeni în Suedia, dar sănătatea i s-a deteriorat grav în ultimele luni.

„Avem nevoie de solidaritate şi rugăciune în faţa unor astfel de acte de dezumanizare extremă”, a spus Episcopul Macarie Drăgoi al românilor ortodocşi din Europa de Nord.

Trupul neînsufleţit va fi depus în biserica din localitatea Caraclău, urmând ca înhumarea să aibă loc luni 26 noiembrie, ora 12. Cu binecuvântarea ierarhului locului, a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim al Romanului şi Bacăului, slujba înmormântării va fi oficiată de către Preasfinţitul Părinte Macarie al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE