Sursa foto: Facebook

Mii de bacauani din tot judetul s-au mobilizat sambata, 24 septembrie, pentru… curatenie generala. Acaiunea s-a petrecut in cadrul proiectului national devenit deja traditie, „Let’s Do It, Romania!” si a avut ca rezultate colectarea a tone de deseuri depozitate impropriu in natura.

Ample miscari de voluntariat pentru curatenie au fost in Buhusi, Moinesti, Comanesti, Darmanesti etc., precum si in municipiul Bacau, numarul total al cetatenilor care s-au implicat activ ridicandu-se, la nivel judetean, la circa 2.500. In municipiul Bacau au participat circa 350 de cetateni, de la elevi, la salariati in diferite institutii de stat, operatori privati, ONG-uri, pana la nume cunoscute ale scenei politice locale.

Din primele date culese din teren, cei mai multi voluntari au actionat in zona Gheraiesti, mobilizare foarte buna fiind insa si in zonele Serbanesti, Insula de Agrement (faleza), Digu Birnat, Parcul Cancicov, zone din care s-au colectat peste 400 de saci de deseuri. Acestia au fost ridicati de masinile Primariei, urmand sa ia drumul catre groapa de gunoi, im mod corespunzator.

PUBLICITATE

„Actiunea a fost o reusita, ne bucuram de implicarea cetatenilor in numar atat de mare si speram ca actiunile vor continua si in afara proiectului. Din pacate, este totusi o problema – si nu doar aici, in Bacau – care inca nu si-a gasit rezolvare. Desi este al saselea an in care ne implicam, in continuare nu reusim sa trecem la un capitol important, respectiv cel al colectarii selective. Pe de o parte pentru ca cetatenii inca nu sunt educati in acest sens, pe de alta, si daca am reusi sa colectam selectiv toate aceste deseuri, ele, in momentul in care sunt ridicate de masinile speciale, tot sunt amestecate”, ne-a spus Marian Damoc, coordonator judetean Let’s Do It, Romania, presedinte Romanian Youth Movement Democracy Bacau.

O foarte buna implicare a fost, in cadrul proiectului din acest an, in municipiul Bacau, din partea Colegiului Economic „Ion Ghica”, a Scolii „Al. I. Cuza”, FSC Bacau, dar nu numai. Rezultatele finale ale actiunii atat la nivel local, cat si national, vor fi facute publice in zilele urmatoare.

„Let’s Do It, Romania!” este cea mai mare miscare sociala din Romania, cu peste 1 100 000 de voluntari implicati in 6 ani de activitate. Viziunea „Let’s Do It” este „o tara cu 0 deseuri”. In 2009, Romania a fost cea de-a patra tara din comunitatea „Let’s Do It, World!”, care s-a implicat si a organizat o actiune la nivel national de debarasare a deseurilor depozitate necorespunzator.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Felicitari pt activitate. Dar fara a se lua masuri de amendare a persoanelor ce lasa mizerie dupa picnicuri pt a le schimba comportamentul, nu se va schimba nimic la noi. Vom face ca in povestile cu prosti “unii incarca si altii descarca”. In parcul Cancicov langa directia de Spatii verzi si Directia de drumuri nu exista mizerie. E o armata de oameni de-ai primariei acolo care sunt platiti de noi pt a supraveghea si mentine curatenia. Daca s-a gasit mizerie in parc trebuie facute fotografii si trimise primarului pt a vedea cum muncesc cei platiti. Probabil cei de la curatenie matura doar aleea centrala pana in fata la restaurant, ca in zicala „in fata-i vopsit gardul şi înăuntru-i leopardul”.

  2. Cu voluntariatul ptr strângerea deșeurilor, de fapt a gunoiului produs de om, este o inițiativă lăudabilă. Problema (majoră) s-ar rezolva mult mai ușor, dar într-un timp relativ de aprox 5 -6 ani, prin educarea tineretului începând din clasa a V-a. La elevi este obligatoriu să le explici de ce este necesară curățenia mediului în care trăim.
    Problema majoră este cu adulții, cu unii. De ex în comuna Valea Seacă (lîngă Sascut) sunt cetățeni ”gospodari” ce cară zilnic câte două roabe de gunoi (fără a exagera) în albia râului satului (adică ”matca” satului), gunoi rezultat de la animalele din gospodărie +gunoi menajer. Alți cetățeni descarcă roaba la marginea șoselei, fără nici o jenă. Administrația locală vine prin sat (satele comunei) doar în perioada alegerilor. Peturi +anvelope +păsări + animale (moarte),etc pe toată albia pârâului = mizerie (gunoi) de nu încape în cinci remorci.
    Am dat doar un ex.

LĂSAȚI UN MESAJ