25 aprilie 2024
ActualitateBacauanii pot cumpara cam tot ce vor din farmacii/Devoratorii de antibiotice

Bacauanii pot cumpara cam tot ce vor din farmacii/Devoratorii de antibiotice

In majoritatea farmaciilor bacauane, legea se incalca fara sfiala si fara grija pentru sanatatea pacientilor. Orice om poate obtine de la cel mai slab antibiotic la cel mai puternic, fara reteta de la medic. Ignorand faptul ca pot face mai mult rau decat bine bolnavilor, farmacistii vand antibioticele ca pe orice marfa dintr-un magazin. Colegiul Farmacistilor nu ia nici o masura.

Un sondaj telefonic facut ieri ne-a demonstrat ca farmaciile din Bacau care refuza sa vanda antibiotice fara reteta se pot numara pe degete. Se pare ca goana dupa castig i-a facut pe farmacisti sa uite ca nu sunt simpli comercianti si chiar ii impinge la ignorarea legii. Intrebandu-i pe farmacisti daca dau Augmentin fara reteta, raspunsul primit a fost de cele mai multe ori pozitiv. Mai mult, cativa dintre ei au precizat ca nu este nici o problema. Doar la o farmacie centrala si la una de pe strada Bancii raspunsul a fost hotarat negativ. Mai mult, farmacistii au precizat ca isi risca dreptul de libera practica daca incalca regula.

Semnal de alarma fara ecou



Aceasta situatie a starnit ingrijorarea in randul specialistilor, mai ales a celor din vestul Europei. Un studiu comandat de Uniunea Europeana arata ca est europenii si sud europenii consuma in exces antibiotice, ceea ce face ca rezistenta infectiilor la tratamentele cu acest tip de medicamente sa creasca. &#8222Exista si un studiu autohton care trage un semnal de alarma, ne-a declarat dr. Petru Mihai Ichim, medic sef al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Tarile din vest au trecut prin aceasta situatie si au constientizat mai devreme pericolul consumului exagerat de antibiotice. Din pacate, noi nu putem interveni pentru reducerea fenomenului. Nu putem obliga farmacistii sa nu mai vanda antibiotice fara reteta si nici nu le putem impune medicilor o conduita terapeutica. In plus, firmele de medicamente fac o reclama agresiva. Casa poate sanctiona doar prescrierile nejustificate”.

Datele statistice de la CJAS arata ca retetele pentru cinci din cele mai utilizate antibiotice au inghitit anul trecut peste 10 miliarde de lei. In top este Augmentin, cu ,5 miliarde lei. Urmeaza Ceclor, cu peste 1 miliard de lei, Ospamox, cu 760 de milioane lei, Ambroxol, cu 415 milioane lei, si Ciprinol, cu 247 de milioane lei. Acestea sunt doar antibiotice inghitite dupa sfatul medicului. Cele cumparate fara reteta nu apar in nici o evidenta.

Colegiul Farmacistilor poate, dar nu vrea

Singurul care poate lua masuri impotriva farmacistilor care dau antibiotice &#8222la liber” este Colegiul Farmacistilor, numai ca nu o face. &#8222Nomenclatorul de medicamente prevede clar ca antibioticele se elibereaza numai pe baza de reteta, ne-a declarat Lucia Celmare, presedintele Colegiului Farmacistilor. De altfel, sunt putine produse la care nu e nevoie de prescriptie, de exemplu suplimentele nutritive si vitaminele. Putem face controale si sa luam masuri, iar farmacistii isi risca dreptul de libera practica”. Farmacistii au si o portita de scapare in cazul unui control. Ei pot oricand sustine ca pacientul a prezentat o antibiograma si ca, pe baza acesteia, i-au recomandat medicamentul. Este greu de crezut ca un pacient prefera sa mearga la laboratorul de analize pentru antibiograma in loc sa treaca pe la medic. Directia de Sanatate Publica este singura care va lua atitudine in urma sesizarii noastre. &#8222Vom face o adresa catre Colegiul Farmacistilor, ne-a declarat directorul adjunct, dr. Marin Bustuc. Nu este datoria noastra, dar le vom sugera sa faca verificari in farmacii”.

S-a constatat ca utilizarea repetata a antibioticelor, mai ales in copilarie, duce, in timp, la scaderea rezistentei imunitare dobandite si, paradoxal, apare predispozitia la infectii. O alta reactie secundara este alergia cutanata, care poate avea uneori forme grave, cum ar fi socul anafilactic. Insa cea mai alarmanta este posibilitatea ca, in urma tratamentelor incorecte, unele bacterii sa devina rezistente la actiunea majoritatii antibioticelor.Scris de Doina MINCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri