În cei aproape 30 de ani de la apariție, Deșteptarea a știut să-și răsplătească cititorii, prin concursuri organizate pe diferite teme sau cu ocazia unor evenimente. De la electocasnice, televizoare color, telefoane mobile, tablete, până la bilete în stațiuni de odihnă, autoturisme și apartamente. Cu doar un talon decupat din ziar și trimis pe adresa redacției, șansa de a intra în posesia unui premiu consistent le-a aparținut mai ales cititorilor fideli. Extragerile la sorți nu au fost niciodată contestate, tocmai pentru că s-au efectuat în prezența unor comisii de validare neutre, dar și a unei mari audiențe – multe dintre ele fiind televizate.

„Citește Deșteptarea și om te-ai făcut!”

Ideea de a premia cititorii, ascultătorii sau telespectatorii fideli a apărut și la noi după ’90, odată ce în mass-media a apărut concurența. La început mai timid, cu oferte de abonamente, cărți, bilete la spectacole, dar și cu premii stimulative în bani: „La sediul Societății comerciale Deșteptarea s-a efectuat tragerea la sorți a Concursului Revistei «SPHINX INTEGRAME», nr 2. (iulie 1993, n.r.) Tragerea a fost efectuată de dl. Aurel Stanciu, redactor-șef al publicației «Paza bună» a Corpului Gardienilor Publici, județul Vrancea. Iată-i pe norocoșii câștigători: PREMIUL I (100 000 lei) – Popa Elena Gabriela, Rm. Vâlcea. PREMIUL II (75 000 lei) – Bruhs Mirela, Mediaș, jud Sibiu, PREMIUL III (50 000 lei) – Iordache Cristina, Bacău. Felicitări câștigătorilor, mii de mulțumiri tuturor cititorilor revistei «SPHINX INTEGRAME» editată de SC «Deșteptarea» SA Bacău, pe care-i invităm să urmărească următorul număr al revistei, bogat în surprize din cele mai plăcute!”. Impactul era unul la nivel național. De Crăciun, un fericit câștigător nu mai trebuia să sacrifice porcul, îl primea gata tranșat, la ușa apartamentului, chit că locuia la etajul patru. La fel și de Paște, când mieluța „Luța” devenea vedetă, oferită ca premiu, la extragerea menită să-i găsească un stăpân iubitor, care să nu o sacrifice neapărat pe altarul bucatelor, împreună cu alte bunătăți înghesuite în coșurile din nuiele. Seria marilor premii oferite cititorilor băcăuani a luat amploare în 1996.

 

Aseară târziu, în direct la TV

„Pentru o transparență totală, tragerea la sorți și desemnarea câștigătorilor la SUPER CONCURSUL «APARTAMENTUL» și «1 DIN 2», cotidianul Deșteptarea a hotărât ca aceasta să aibă loc în direct, la Televiziunea EUROSAT, în fața a zeci de mii de telespectatori. Luni, 8 iulie 1996, începând cu ora 19.50, pe terasa de la etajul 11 a Televiziunii EUROSAT au luat loc, pe fotolii, directorul general al SC Deșteptarea SA, dl Constantin Baran, dl Dan Iacob directorul publicațiilor Deșteptarea, dl. Gheorghe Bălțătescu, redactorul șef al cotidianului Deșteptarea, avându-i ca invitați pe domnii Dumitru Sechelariu – primarul municipiului Bacău cu soția, și Neculai Lupu – președintele Consiliului Județean Bacău, de asemenea cu soția. Moderatorul Gigi Mihăiță – redactor la EUROSAT, a dat startul «FILMĂM!» și micuțul Sirius, fiul d-lui Dumitru Sechelariu, a început ca un adevărat profesionist să scoată, plic după plic, din mormanul de scrisori sosite la redacție, pentru concursul «1 din 2». Au fost extrase 10 plicuri care au primit număr de ordine, după care au fost introduse într-o urnă. La prima extragere a ieșit câștigător Florin Andronache din comuna Coțofănești, care a câștigat un televizor color cu teletext, marca MegaVision. Toate încercările noastre de a intra, în acel moment, cu fericitul câștigător au eșuat. Sirius Sechelariu a început extragerea celor 10 plicuri cu participanții la super-concursul «Apartamentul». Telespectatorii, dar și organizatorii, nu mai puteau sta pe scaune. Apartamentul oferit de «Deșteptarea» a fost câștigat de Ana Colesnicenco, din Bacău, str.Republicii. Echipe ale «Deșteptării» și EUROSAT s-au deplasat la adresa respectivă pentru a duce vestea mult așteptată.”

 

Vis împlinit. Apartamentul oferit de cotidianul Deșteptarea a fost câștigat de o orfană

Câțiva ani mai târziu, cititorii cotidianului nostru aveau în față o nouă provocare. Cu prețul unui ziar puteai deveni câștigătorul unui televizor color, al unui autoturism sau al unui apartament cu două camere. Tentante erau și sejururile de câte 7 zile pentru două persoane, la Slănic Moldova, Poiana Brașov și în Grecia. Luni, 12 iunie 200o, reporter Dan Vrânceanu: „Superconcursul Deșteptarea și concursul «Votul tău contează» organizat de PDSR Bacău și-au desemnat, ieri după-amiază, în transmisiune directă din studioul Euro TV, fericiții câștigători. Extragerea taloanelor câștigătoare s-a efectuat în prezența primarului municipiului Bacău, Dumitru Sechelariu, care a fost însoțit de soția sa, Laudeta, și cei doi copii, Ema și Doru Sirius, a directorului general al SC Deșteptarea SA, Tudorel Ion, care s-a aflat în studioul Euro TV împreună cu fiul său Ștefănuț, a directorului campaniei PDSR pentru municipiul Bacău și ales, recent, consilier local, Dragoș Benea, și, nu în ultimul rând, a redactorului șef al cotidianului Deșteptarea, Dorin Ciulină. Mezinii familiilor Sechelariu și Tudorel au extras din sutele de mii de taloane pe cele ale fericiților câștigători. De excursia în Grecia, premiu oferit de PDSR, a beneficiat Virginia Țampău din Bacău. Nicolae Simion-Doba, pensionar din Bacău este fericitul posesor al televizorului color. Premiul doi, autoturism Dacia 1310, care a fost expus, timp de câteva săptămâni în fața Hotelului Decebal, a revenit Cristinei Elena Huiban din Bacău. Doamna Cristina, cu opt ani de căsnicie la activ, nu are permis de conducere. Marele premiu, un apartament de două camere a revenit unei băcăuance de numai 23 de ani, fără ocupație, orfană, pe nume Claudia Sumănaru.”

Au citit Deșteptarea și le-a surâs norocul. De-a lungul a aproape 30 de ani, mari sau mici „ne bucurăm că premiile noastre au fost câștigate de persoane care, suntem convinși, au mare nevoie de ele.

Am dorit doar să răsplătim (și hazardul a hotărât) o parte din efortul cititorilor noștri care ne cumpără ziarul în fiecare zi și pe care încercăm să nu-i dezămăgim. Rămânem mereu împreună cu dumneavoastră. Redacția.” Deșteptarea!!!