Doi adolescenţi suedezi sunt suspectaţi de uciderea unui român fără adăpost în oraşul Huskvarna, la începutul acestei luni, procurorii urmând să ceară menţinerea în arest a unuia dintre ei, informează joi site-ul de ştiri thelocal.se.

Românul Gheorghe Hortolomei-Lupu, în vârstă de 48 de ani, cunoscut drept ‘Gică’, a fost găsit mort într-un parc din Huskvarna, lângă Jönköping.

În urma autopsiei, poliţia a deschis după o săptămână o anchetă pentru omor. Imagini video cu adolescenţii bătându-l şi hărţuindu-l pe bărbat au circulat pe reţelele sociale.

La începutul acestei săptămâni, poliţia a arestat un suedez de 16 ani, rezident în Huskvarna. Procurorii urmează să ceară menţinerea în arest a adolescentului. Avocatul tânărului spune că acesta neagă acuzaţiile.

Celălalt adolescent este şi el suspect de uciderea bărbatului, dar este prea tânăr pentru a răspunde penal.

Alţi doi băieţi, ce au tot sub 15 ani, au fost la rândul lor interogaţi de poliţie. Ei sunt suspectaţi că au agresat sau hărţuit victima înainte de decesul acesteia, a relatat presa suedeză.

Conform Expressen, adolescentul de 16 ani şi unul dintre cei sub 15 ani sunt suspecţi de crimă. Ceilalţi 2 sunt suspectaţi doar că au participat la agresiune. Poliţia din Jonkoping a confirmat că are deja o listă de suspecţi, dar nu a furnizat detalii.

Publicaţia suedeză Aftonbladet citează surse care spun că românul a intrat de multă vreme în vizorul tinerilor agresori. A început să fie hărţuit de câteva luni. Adolescenţii obişnuiau să arunce cu pietre şi mere în cerşetor, iar în ultimele săptămâni deveniseră şi mai agresivi, începând să-l lovească, susţin sursele citate.

‘Avem o idee despre ceea ce s-a întâmplat’, a declarat detectivul de poliţie Stefan Sundling la postul SVT.

Procurorii suedezi spun că înregistrările video filmate de adolescenţii acuzaţi de crimă reprezintă acum probe. Ei au făcut apel populaţiei ca, în cazul în care mai există şi alte filmări, să le furnizeze, pentru a fi folosite în anchetă.

Anul trecut, un caz similar s-a înregistrat şi în Marea Britanie. Răzvan Sârbu, un român de 21 de ani care dormea într-un parc, a fost ucis în bătaie de 4 adolescenţi. Tinerii criminali au fost prinşi, judecaţi şi condamnaţi la închisoare.

Românul sosise în Suedia în urmă cu circa patru ani, din judeţul Bacău, potrivit celor care l-au cunoscut.

A muncit în zona Jönköping-Huskvarna la cules de fructe, după care a devenit colector de sticle şi cerşetor. A fost implicat în eforturile unui grup local pentru ajutorarea altor migranţi europeni în Suedia, dar sănătatea i s-a deteriorat grav în ultimele luni.

Prietenii săi şi l-au amintit în această săptămână ca un om ‘prietenos, recunoscător şi de treabă’, mai scrie site-ul citat

Alte articole