16 mai 2024
CulturăAvancronica muzicală: Ritorna vincitor

Avancronica muzicală: Ritorna vincitor

În 10 octombrie 1813 se năștea la Roncole, Giuseppe Verdi, cel care va crea capodoperele: Traviata, Rigoletto,  Nabuccodonosor, Vecernii siciliene, Don Carlos, Bal mascat, Othello, Falstaff, Requiem… Săptămâna trecută, la Catedrala catolică Sf. Petru și Paul am ascultat Uvertura la opera  Forța destinului de Verdi. Joi, 12 octombrie 2023, Eugen Țichindelean Ritorna vincitor, ca în opera verdiană Aida, la Sala Ateneu.

În urmă cu 10 ani, Eugen s-a stabilit în Danemarca și a ocupat postul de Concert-maestru al orchestrei simfonice din Odense. Este invitat al orchestrelor simfonice din Oslo, Göteborg, Copenhaga, Trondheim, Århus, Opera regală daneză, Royal Opera House at Covent Garden, London Philharmonic, BBC Philharmonic, Orchestre de Paris și Wiener Symphoniker. În 2020 City of Birmingham Symphony Orchestra îi oferă postul de Concert-maestru. Împreună înregistrează pentru Deutsche Gramophon.

Apare ca solist și dirijor și efectuează turnee încununate de succes, în săli precum: Disney Hall – Los Angeles, Suntory Hall – Tokyo, Musikverein Viena sau Carnegie Hall, unde va înregistra concertele de Walton, Elgar și Britten.Născut în 1981 într-o familie de muzicieni, Eugen Țichindelean debutează ca solist cu orchestra Filarmonicii Mihail Jora, dirijată de Ovidiu Bălan. Urmează cursurile Liceului de artă George Apostu, la clasa profesoarei Mioara Comănescu. Se perfecționează cu  N.Bilciurescu și Ștefan Gheorghiu și din 1997 studiază la Liceul George Enescu din București – clasa Mihaelei Tomescu. Grație Premiului I la concursul Jeuneseses Musicales – Academia de Muzică din București,  obținut în anul 1999 este primit ca student, fără examen de intrare. Recomandarea pianistului Dan Grigore îi facilitează o bursă de studii la Fontainbleau – Franța și întâlnirea cu Gerard Poulet. În 2003 Eugen câștigă premiul I și premiul pentru cea mai bună interpretare a Sonatei a III-a în caracter popular românesc, la concursul George Enescu.



Președintele juriului, Dmitry Sitkovetsky, mărturisește violonistul,  îi va deveni părinte muzical și va avea o influență marcantă în evoluția sa artistică. Instalat la Paris, Eugen urmează cursurile instituțiilor  Ecole Normale Alfred Cortot și Conservatoire National Superieur la clasele maeștrilor Olivier Charlier și Jean Jacques Kantorow. Laureat al concursurilor Valsesia, Nielsen, Long Thibaud, Lyon ( duo cu pian ) protagonistul serii a susținut recitaluri și concerte în peste 30 de țări, acompaniat de Nikolaj Znajder, Alexander Vedernikov, Kazuki Yamada, Tugan Sokhiev, Hans Graf, Dmitry Sitkovetsky, Christian Kluxen, Cristian Mandeal. În această seară de toamnă, un regal muzical, de neratat: Festival Mozart.

Îngerii vin să ne mângâie!  Eugen Țichindelean realizează o premieră pentru Bacău. Este solist și dirijor, într-un program deopotrivă dificil, relevant pentru repertoriul clasic, definitoriu pentru grațioasa imaginație muzicală mozartiană. Vom audia Concertul nr.4, în Re Major, KV 218 și Concertul nr.5 în La Major, KV 219, pentru vioară și orchestră, create în anul 1775 – celebre prin virtuozitate,  lirism și emoționantă bogăție melodică.

Pentru final, Eugen Țichindelean a ales ultima simfonie, nr.41 în Do Major KV 551 compusă de Wolfgang Amadeus Mozart în anul 1788. Simfonia Jupiter, triumf de echilibru și logică formală ce pare să continue Simfonia în sol minor, este grandioasă. La fel și revenirea maestrului Eugen Țichindelean, un muzician de marcă, ce știe și aduce, prin muzică, bucurie!

Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri