AVANCRONICA MUZICALĂ. DE ZIUA NAŢIONALĂ

Filarmonica dedică concertul din această seară, dirijat de Valentin Doni, Zilei Naţionale a României.

Un concert de autor, Edvard Grieg.

„Artişti de talia lui Bach şi Beethoven au ridicat biserici şi temple pe înălţimi. Eu nu am făcut altceva, la fel ca Ibsen în dramele sale, decât să construiesc colibe în care oamenii să fie fericiţi şi să se simtă acasă”, mărturisea compozitorul norvegian.
Edvard Grieg s-a născut în 15 iunie 1843 într-o familie de muzicieni.



A studiat la Leipzig și la absolvire, compune celebrul Concert pentru pian şi orchestră în la minor, pe care îl veţi asculta în interpretarea pianistului Horia Mihail.

Solist al Filarmonicii din Braşov, al Corurilor şi Orchestrelor Radio, membru al Romanian Piano Trio, autorul unor proiecte de anvergură, precum Pianul călător, Horia Mihail este unul dintre pianiştii cei mai bine cotaţi ai momentului. În majoritatea compoziţiilor, Grieg a prelucrat în folclorul ţării sale.

La douăzeci de ani distanţă de începerea colaborării cu dramaturgul Henrik Ibsen, cu piesa Peer Gynt, care îi va aduce aclamaţii şi mari succese, compune patru dansuri simfonice op.64, pentru pian la patru mâini, pe care o va aranja pentru orchestră în anul 1898. Cetăţean de onoare al Bacăului, Emanuel Elenescu a ţinut ultimul său concert la Sala Ateneu. Frecvent invitat la Filarmonica noastră, Elenescu venea totdeauna cu mare plăcere, iar concertele sale făceau săli pline. La Piatra Neamţ, unde i se preţuieşte memoria, a avut loc cea de a 27-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Emanuel Elenescu.

O ediţie cu 557 de participanţi, cu un juriu prezidat de violonistul Gabriel Croitoru – solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. La acest concurs, Colegiul Naţional de Artă „George Apostu” din Bacău a obţinut câteva premii I: Iacob Iustina, clasa a IV-a violoncel, prof. Emanuel Codrin Stan, Ţurlea Mazăre Diana, clasa a IV-a şi Gurău Elena, clasa a VII-a, flaut, prof. Georgiana Cantemir, Rusu Donighevici, clasa a VI-a oboi, prof. Mihaela Gora Gioacăş, premii II şi III.

Ozana Kalmuski Zarea

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"