Avancronica muzicala: Artistii lumii in Bacau

Concertul din aceasta seara, o reusita selectie din creatia lui E. Elgar, ne prilejuieste întâlnirea cu doi muzicieni care iubesc România. Nascuta într-o familie de muzicieni, Alda Dizdari a parasit Tirana la numai 14 ani pentru a studia la Bucuresti.

Interpreta Concertului pentru vioara si orchestra în si minor, op. 61 de Elgar, Alda Dizdari este un promotor constant al muzicii lui George Enescu, compozitor nelipsit din recitalurile ei, ceea ce îl face si mai cunoscut publicului britanic si din lumea larga.

Dupa un triumfal debut la Wigmore Hall si succesul de la Southbank Purcell Room din 2012, Alda Dizdari devine în egala masura solicitata si apreciata ca solist în Marea Britanie. DEA Music Academy este scoala muzicala pe care a deschis-o în inima Londrei, loc unde sunt bine primiti copiii cu dizabilitati si cei din medii defavorizare. Alda preda la una dintre scolile muzicale de top, Purcell School din Londra.



Din anul 2014 dirijor invitat al Filarmonicii din Arad, Roberto Salvalaio – dirijorul serii – a studiat la Conservatoarele din Venetia, Verona si Rovigo. O pregatire muzicala de exceptie, specializari în muzica baroca, ca organist si clavicembalist, îi vor deschide perspective concertistice pe masura, pe tot mapamondul.

Dupa studii de compozitie, urmeaza studii de dirijat orchestral cu Ghenadi Gouraiev la Moscova, cu Ovidiu Balan în România, cu Carlo Maria Giulini, în Italia.

Din 1995 este invitat în Bacau si în 2007 conduce orchestra bacauana într-un turneu în Coreea de Sud. Îmi amintesc, cu placere, una dintre colaborarile cu Filarmonica “Mihail Jora” din 2009, când a înregistrat coloana sonora, propria sa compozitie, la filmul Tre Se Shalos. Atasat de muzica lui Astor Piazzolla, obtine în 1998, premiul I absolut la Paris, pentru cea mai buna orchestratie. Are si un CD dedicat compozitorilor români contemporani.

A dirijat numeroase orchestre din Italia, Mongolia, Venezuela (Caracas), Rusia, unde a încântat publicul cu operele lui Verdi si Puccini.

Liviu Onofrei, fost concert maestru al orchestrei bacauane, a ales sa îsi serbeze cei 40 de ani de cariera artistica alaturi de orchestra unde a activat în perioada 1979-2006. El va interpreta vineri, 14 octombrie, pe scena Ateneului, în compania orhestrei dirijate de Ovidiu Balan, Dublul Concert în re minor de Johann Sebastian Bach – alaturi de fiul sau, Andrei Onofrei – si, la final, Concertul pentru vioara si orchestra de J. Brahms.

Ozana Kalmuski Zarea

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"