13 aprilie 2024
EvenimentAu fost aprobate normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul...

Au fost aprobate normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii

Executivul a dat undă verde normelor de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, într-un efort menit să revizuiască în profunzime mecanismele de calcul și distribuție a pensiilor în România. Aceste norme, aprobate miercuri, sunt parte integrantă a proiectului susținut de Guvernul României pentru recalcularea tuturor pensiilor din sistemul public, sub deviza echității, contributivității și stabilității în muncă.

Conform unui comunicat transmis miercuri către AGERPRES de către Ministerul Muncii, una dintre prevederile fundamentale ale normelor de aplicare este asigurarea faptului că nicio pensie nu va înregistra o scădere ca urmare a noii legi.

Astfel, după ce în luna ianuarie a anului 2024 pensiile tuturor cetățenilor români au fost majorate cu 13,8%, în luna septembrie a aceluiași an se vor efectua plățile pensiilor recalculate. De menționat este că aceasta reprezintă prima dată când, în cadrul aceluiași an calendaristic, au loc atât o majorare a pensiilor, cât și un proces de recalculare a acestora.“Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea și aduce echitate pentru pensionari și viitorii pensionari. Pentru muncă egală și contribuții egale, pensia va fi egală. Stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, conform comunicatului citat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri