Claudiu Andrei Chelmu

Oamenii, din cele mai vechi timpuri și-au cultivat preferințele și au avut tendințe profunde spre arte. Iar arta au făcut-o din tot ce i-au înconjurat. În istorie au existat mai multe epoci în care oamenii, prin meșteșug, au făurit adevărate capodopere. Totul a evoluat, și în ciuda tehnologiilor moderne și a aspirațiilor către univers, există lucruri făurite în stil clasic dar care sunt moderne și nu ne putem lipsi de ele. În acest sens, astăzi vorbim despre elemente decorative, și nu numai, confecționate din fier forjat, care să ne asigure un ambient plăcut ochilor și sufletului.

Occidentul ne inspiră

În Occident e la modă să amenajezi interioare sau spații de grădină cu mobilier din fier forjat. Totul îți conferă o senzație aparte, menită să-ți încălzească sufletul, să-ți transmită o stare anume. La noi sunt persoane cu bun gust care preferă astfel de elemente și care până nu demult își procurau astfel de piese fie când făceau călătorii în străinătate, fie pe internet sau chiar din magazinele de antichități. Astăzi e mult mai simplu să găsești astfel de elemente pentru că în Bacău s-a deschis magazinul Artta HOME, specializat în piese și mobilier din fier forjat.

Un magazin inedit în orașul nostru

Când am intrat la Artta HOME, magazin situat pe str. Alexandru cel Bun nr.13, foarte aproape de Insula de Agrement, l-am cunoscut pe Claudiu Andrei Chelmu, directorul unității, cel care ne-a introdus în minunata lume a elementelor confecționate din fier forjat. Dacă ești tentat să crezi că e un magazin obișnuit, ei bine, nu e așa. La Artta HOME găsești produse noi, care nu se găsesc în România, în special pe partea de fier forjat. Cum le-a venit celor de la Artta HOME această idee? Povestea ne-a fost dezvăluită chiar de Claudiu Chelmu. „Noi avem și o firmă prin care facem transport în Europa. Ducem produse alimentare românești în străinătate. Și căutam o soluție să nu venim cu mașinile goale acasă. Așa am descoperit această variantă cu fier forjat, piese executate de producători din Belgia și din Olanda, care ne-au impresionat cu produsele lor”, a povestit directorul de la Artta HOME. Avantajele pentru comerciant sunt clare, fiind vorba de marfă cu termen de valabilitate nelimitat și ușor de transportat, plus că este un domeniu neexploatat în România, fiind prea puține firme și companii care se ocupă cu comercializarea de astfel de produse. Artta HOME se aprovizionează de la producătorii din vestul Europei doar în momentul când stocurile scad, atunci când apar noutăți în materie sau când au comenzi serioase din partea clienților.

Pe culmea succesului

În momentul de față, Artta HOME este destul de cunoscut, având multe postări pe rețelele de socializare și primind foarte multe recenzii. Dar nu de la început a fost așa. Startul a fost puțin mai dificil din cauza faptului că oamenii nu au o cultură vastă în acest domeniu și trebuie puțin educați din acest punct de vedere. Dar, cu timpul, și odată cu promovarea online, numărul celor care au înțeles frumusețea, calitatea și durabilitatea produselor Artta HOME a sporit. Având în vedere această deschidere, următorul pas va fi înființarea unui magazin online dar se întrevede și o colaborare cu celebra platformă eMAG. „Cei de la eMAG au văzut produsele noastre pe rețelele de socializare și ne-au propus o colaborare, ceea ce ne onorează”, a declarat Claudiu Chelmu.

O simplă plimbare pe culoarele Artta HOME ne dezvăluie o mulțime de piese din fier forjat. Mai exact peste 400 de produse. „Ce este interesant este faptul că se pot face și combinații între produse. De exemplu, la o masă se poate schimba tapițeria după dorințele clientului, pentru a o putea integra cu succes în spațiul pe care îl dorește”, explică directorul Artta HOME. Trecând la decorațiuni, care nu sunt musai din fier forjat dar care provin tot din Belgia și Olanda, constatăm un număr impresionant de repere. Peste 100. „Toată marfa noastră provine din import, tocmai pentru a oferi clienților altceva. Urmează să integrăm în magazin și o gamă de tablouri din Italia”, a mai spus Claudiu Chelmu. Pentru că numărul produselor din magazin este foarte mare, trebuie știut că cei de la Artta HOME dețin un depozit plin cu marfă, poate chiar mai multe produse decât pot expune în magazin, și de aceea există un catalog cu produsele pe care le comecializează. Astfel, un client poate viziona catalogul și poate comanda și primi produsul dorit. Mai există posibilitatea ca un client să-și dorească un produs pe anumite dimensiuni. În aceste condiții se întocmește un contract, se dă o comandă și în termen de o lună clientul primește produsul dorit la dimensiunile solicitate. Pentru că fierul forjat poate să dea liber la interpretare, cu foarte mare ușurință, un produs se poate transforma în cu totul altceva. În acest sens, directorul magazinului ne-a prezentat o situație când cineva a transformat un scaun din fier forjat într-o măsuță pentru cafea, care s-a cadrat foarte bine pentru configurația locuinței sale. „Practic am înlocuit tapițeria cu un blat de sticlă, iar clientul a fost foarte mulțumit. Despre asta vorbim. Libertate de interpretare”, a adăugat șeful Artta HOME.

Arta fierului forjat

Claudiu Chelmu ne-a oferit și detalii despre arta fierului forjat folosit în piese de mobilier, design interior și exterior, și cum acest material poate căpăta anumite aspecte, în funcție de culorile de prezentare. Practic, fierul forjat este tratat pentru a prinde cele trei culori naturale: auriu, gri și bronz. Fierul forjat ajunge la aceste culori prin aliaj cu cuprul sau bronzul, această metodă fiind folosită atât pentru culoare, cât și pentru o anumită protecție. Dincolo de aspect, putem vorbi de cea mai importantă chestiune pe care o abordează un client: prețul. Directorul Artta HOME ne garantează că prețurile sunt adaptate la puterea de cumpărare a localnicilor, dar că există și o gamă de produse de lux. Interesant este că e posibil să găsiți un produs preferat la un preț mai bun în magazinul din Bacău decât dacă l-ați achiziționa din străinătate. „Am putea să venim cu prețurile lor, dar noi am reglat totul din adaos. Încercăm să acoperim diferențele prin volum și încercăm astfel să ne lărgim paleta de clienți”, a precizat Claudiu Chelmu, care ne-a dezvăluit că ceea ce este cel mai interesant la fierul forjat este că, „după ce ai cumpărat un produs, după aceea, orice alt produs poate fi legat de acela. Eu, prima dată mi-am cumpărat o oglindă la baie. Și mi-a plăcut atât de mult că mi-am mai luat ceva. Și încă ceva, până ce toată baia a fost făcută din fier forjat. Și arată într-un mare fel.” Astfel am realizat că fierul forjat poate crea o pasiune, o pasiune a frumosului. Iar acest lucru este întărit și de cei care au trecut pragul Artta HOME și care au remarcat calitatea și frumusețea articolelor și au avut aprecieri maxime.

„Majoritatea celor care au venit în magazin au spus că totul e deosebit și că nu au mai văzut asemenea obiecte decorative. Și este așa, pentru că nu mai sunt astfel de magazine în Bacău”,

a mai spus directorul Artta HOME, magazin situat pe str. Alexandru cel Bun nr.11.

Ideal pentru cadouri

Chiar dacă suntem, încă, în anotimpul cald, la magazinul de fier forjat de lângă Insula de Agrement putem descoperi o sumedenie de articole pentru perioada de Crăciun. Un alt element, de această dată pentru orice sezon, este un grătar multifuncțional, cu scripete mobil, la care se poate atașa și ceaun. La partea de decorațiuni, un loc aparte îl ocupă…florile. Apoi sunt remarcabile ramele foto sau seturile de pahare din cristal, pudrate cu aur. Pe lângă toate acestea, la Artta HOME puteti găsi și perne, lenjerii de pat, perdele și draperii, produsele respective contribuind la complexitatea decorațiunilor pentru camere. Și aceste produse vin în mare majoritate din import, dar sunt multe situații în care se aduc doar materialele iar croiurile se execută la noi (în București și la Brașov) pentru a avea dimensiunile ideale pentru modelele din magazin.

Pe placul tuturor

Revenind la discuția pe marginea subiectului fier forjat, Claudiu Chelmu ne-a oferit și alte detalii la care nu ne-am fi gândit: „Este un subiect plăcut atât de către femei cât și de bărbați. La mobila clasică bărbații nu prea se pronunță, dar când vine vorba de mobilier din fier forjat lucrurile se schimbă. Noi am avut foarte mulți clienți de sex masculin care au venit să achiziționeze piese din proprie inițiativă.” Urmează o perioadă în care cei de la Artta HOME vor face un fel de studiu pe clienți tocmai pentru a afla dorințele acestora, în încercarea de extindere a produselor din fier forjat. Astfel, cât de curând vor apărea piese mari de mobilier din fier forjat și chiar porți de intrare în curtea casei.


PUBLICITATE