Cutremurul de 5,7 grade produs sâmbata seara s-a resimtit cu putere în judet, dar nu a produs victime omenesti ori pagube materiale. In schimb, au cazut retelele de telefonie mobila, iar pe alocuri internetul, ceea ce a contribuit la starea de panica.

Cei aflati in masini, pe strada, au simtit bine zguduitura, cei de la case au remarcat vuietul ce a precedat seismul, iar mai toata lumea a sesizat durata neobisnuit de lunga a miscarii telurice, resimtita cel mai bine la etajele superioare printr-o leganare de câteva zeci de secunde. Imediat dupa cutremur, în jurul orei 21,14 multi bacauani au coborât în strada, de frica unor replici, dar la numarul de urgenta 112 nu a apelat nimeni.

Specialistii au apreciat ca epicentrul a fost pe o falie ce se intinde spre Colinele Tutovei, la 39 de kilometri adâncime si la numai 30 de kilometri de Sascut si 50 kilometri de Onesti. A fost un seism de tip crustal, diferit cele subcrustale (adânci) vrâncene. Dupa magnitudinea determinata, seismul a fost cel mai puternic eveniment crustal produs in regiunea Vrancea in ultimii cel putin 40 de ani.

PUBLICITATE

Este posibil ca ceeasi falie sa fi produs si roiul de cutremure din martie 2013, resimtite la Sascut. Este o zona mai putin cunoscuta ca activa din punct de vedere seismic. Directorul stiintific al Institutului National de Fizica Pamântului, Mircea Radulian, a declarat ca Bacaul este asezat pe un sitem de falii active de suprafata, din zona seismica a Podisului Bârladului, care poate produce si seisme mai puternice.

Un lucru mai putin cunoscut este si faptul ca in zona municipiului Bacau au fost semnalate epicentre ale unor cutremure de mica intensitate, produse in trecut.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ