7 mai 2024
ActualitateAngajatorii afectați de coronavirus vor fi sprijiniți financiar și anul viitor

Angajatorii afectați de coronavirus vor fi sprijiniți financiar și anul viitor

Măsurile pentru susținerea salariaților și a profesioniștilor care lucrează în domeniile afectate de coronavirus au fost prelungite pentru încă o jumătate de an. Astfel, în ultima ședință, Guvernul României a extins aplicarea până la 30 iunie 2021 a măsurilor de acordare a indemnizației de șomaj tehnic și a celei pentru timpul redus de muncă a salariaților și pentru diminuarea activității profesioniștilor.

Mai exact, angajatorii din domeniile restricționate din cauza pandemiei cu Covid-19 vor putea să-i mențină în șomaj tehnic pe salariații lor până la sfârșitul lunii iunie 2021. Tot până la 30 iunie 2021 agenții economici vor avea posibilitatea să aplice măsura privind timpul redus de muncă pentru salariați și profesioniști. În acest sens, cele 5 zile în care diminuarea timpului de lucru este obligatorie nu mai trebuie să fie consecutive, iar reducerea permisă va fi de cel mult 80 la sută din durata prevăzută în contractul individual de muncă.

Totodată, Guvernul a decis că interdicția de angajare ori subcontractare pentru activități similare, supuse reducerii timpului de lucru, se va aplica strict la locurile de muncă afectate de această măsură, și nu la nivelul angajatorului, în ansamblul lui, ca în prezent. Amintim că la începutul lunii august 2020 Executivul i-a dat posibilitatea angajatorului să reducă, până la finele acestui an, cu maximum 50 la sută programul de lucru. Indemnizația, în acest caz, susținută din bugetul asigurărilor de șomaj, este de 75 la sută din diferența dintre salariul de bază brut din contract și cel aferent orelor de muncă efectiv prestate. Reducerea se va aplica pentru cel puțin 5 zile.



Diminuarea temporară a activității poate fi adoptată și în cazul persoanelor care lucrează în regim independent (profesii liberale), ele beneficiind de o indemnizație de 41,5 la sută din câștigul salarial mediu brut.

Pentru zilierii care își desfășoară activitatea în domeniile afectate de pandemie se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35 la sută din remunerația cuvenită, pentru o perioadă de 3 luni. În cazul sezonierilor indemnizația este de 41,5 la sută din salariu, dar nu mai mult de 41,5 la sută din câștigul salarial mediu brut pe economie. Această facilitate se acordă din bugetul asigurărilor de șomaj.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri