22 iulie 2024
ActualitateAmenzi de aproape 200.000 lei, pentru încălcarea legislației muncii

Amenzi de aproape 200.000 lei, pentru încălcarea legislației muncii

Zeci de operatori economici au fost surprinși luna trecută pe picior greșit în ceea ce privește respectarea legislației muncii. Mai exact, dintre cei 257 angajatori supuși controlului de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, 34 au fost sancționați contravențional pentru abateri de la legislația menționată mai sus.

Ei au suportat amenzi în sumă totală de 189.500 lei. Cum era de așteptat, ponderea în această sumă o dețin amenzile aplicate pentru încălcarea actelor normative referitoare la relațiile de muncă. Din acest punct de vedere au fost verificați 97 angajatori (dintre cei 257), la care lucrau 7.433 salariați, iar 39 au fost sancționați. 24 dintre aceștia au primit amenzi, care însumează 104.500 lei, iar 15 s-au ales cu avertisment.Dintre cei 24 operatori economici, 3 au fost depistați că practică munca ”la negru”. La ei au fost identificate 3 persoane care lucrau fără a avea încheiat contract individual de muncă. În consecință, fiecare angajator a fost amendat cu câte 20.000 lei. Celelalte 21 sancțiuni contravenționale au fost date deoarece angajatorii în cauză nu respectau prevederile legislației privind munca suplimentară și de noapte, repausul săptămânal sau registrul general de evidență a salariaților, în format electronic.

Dar luna trecută nu au lipsit nici cazurile de încălcare a normelor de sănătate și securitate în muncă (SSM). La o parte dintre cei 160 agenți economici controlați din acest punct de vedere, inspectorii ITM-ului au găsit nu mai puțin de 323 neconformități, care au atras aplicarea a 10 amenzi, în valoare totală de 85.000 lei, și a 310 avertismente.

Unii dintre operatorii economici sancționați nu au dus la îndeplinire măsurile stabilite de către inspectori la controlul anterior, nu și-au instruit corespunzător salariații, cu normele SSM, sau nu s-au preocupat ca angajații lor să beneficieze de controlul medical periodic. Ceilalți nu au întocmit planul de prevenire și protecție împotriva accidentelor de muncă și a bolilor profesionale ori nu le-au asigurat salariaților echipamentul adecvat de lucru.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri