14 mai 2024
ContrasensAl doilea val?

Al doilea val?

Încep să apară confirmări a ceea ce se spunea deja de anul trecut, dar fact-checkerii ne spuneau mereu că-s dezinformări, fake-newsuri și așa mai departe. Cum am mai spus, propaganda are picioare scurte, iar efectul ei nici nu ține mult și nici nu ține loc de realitate.

Așadar, informația cum că Ucraina a fost cât pe ce să semneze un acord de pace cu Rusia, anul trecut, în urma negocierilor de la Istanbul, a fost confirmată de oficialii ucraineni. Acest lucru a fost spus încă de anul trecut, când acordul negociat cu Rusia era net favorabil Ucrainei: rușii se retrăgeau din teritoriile cucerite, garantau integritatea țării (Crimeea rămânea, însă, la ruși), iar teritoriile rusofone din Est primeau autonomie dar în granițele Ucrainei.

Acordul a fost respins, însă, după ce americanii și britanicii au transmis Kievului să nu-l accepte. Occidentul a promis Ucrainei arme-minune cu care să-i învingă pe ruși, pentru că Washingtonul avea ca obiectiv slăbirea militară a Moscovei, urmată de o catastrofă economică, ducând, în final, la o schimbare de regim care ar fi permis americanilor să-și instaureze propria marionetă la Kremlin, care să permită exploatarea resurselor în folosul lor, ca în epoca Elțîn și ca în restul Europei de Est.

Războiul, însă, a evoluat altfel; ceea ce au reușit americanii a fost doar distrugerea economică a Europei; un obiectiv secundar urmărit de Washington.

Cum frontul ucrainean dă semne tot mai puternice de slăbiciune, se vorbește, în culise, despre pregătirea valului doi pentru “slăbirea Rusiei”. În acest val ar urma să intre Polonia, Țările Baltice și, cu voia dvs, România. Pentru asta, americanii au nevoie de un “spațiu Schengen” militar, care să permită mutarea trupelor pe teritoriul țărilor din est fără aprobarea parlamentelor și fără bariere administrative. Concomitent, se înarmează Armatele țărilor din Est, pe cheltuiala lor, desigur, pentru că SUA nu au renunțat la ideea de a se război cu Rusia prin intermediari.

Deocamdată, norocul nostru este că am reușit să ne distrugem Armata. Spre deosebire de polonezi, care au una dintre cele mai puternice forțe militare din zonă, noi nu avem nici armament și nici carne de tun. Va fi interesant, însă, ce se va întâmpla când se va reintroduce stagiul militar obligatoriu. Pentru că ar fi singura soluție pentru ca România să aibă o forță terestră adecvată, întrucât nu se poate pune nicio bază în rezerviști – prea bătrâni și prea risipiți prin Europa.

Singura problemă în acest scenariu este că, în general, evoluția evenimentelor nu prea mai ține cont de dorințele americanilor. În Orient, SUA sunt atrase într-un conflict care se poate transforma în unul catastrofal pentru întreaga umanitate, Israelul pregătindu-se să facă un pas care să oblige Washingtonul să-l sprijine necondiționat, în ciuda refuzului americanilor de a se lăsa angrenați în acest război, iar Taiwanul se încălzește încet-încet. Marea problemă rămâne, însă, Ucraina, unde s-ar putea să apară o surpriză de proporții.

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri