Ajutor pentru supraviețuitorul pensionarului decedat

Proiectul noii legi a pensiilor publice conține modificări esențiale și pentru urmașii celor care la data decesului erau pensionari ori îndeplineau condițiile de a se pensiona. Dacă proiectul va fi adoptat în forma actuală de către Parlamentul României, atunci din 2021, când va intra în vigoare, multe dintre persoanele cu drept la pensie de urmaș vor fi în avantaj.

Mai exact, potrivit proiectului, soțul supraviețuitor, care este pensionar și nu optează pentru pensia de urmaș, poate beneficia de un ajutor lunar. Acesta se acordă în plus la pensia proprie. Pentru a beneficia de ajutor pe lângă pensia proprie, soțul supraviețuitor trebuie să îndeplinească anumite condiții. El trebuie să fi realizat stagiul complet de cotizare la pensie, să aibă vârsta standard de pensionare, să nu se fi recăsătorit iar căsătoria să fi durat cel puțin 10 ani.

Ajutorul lunar se va calcula prin aplicarea procentului de 25 la sută din cuantumul pensiei susținătorului decedat, aflată în plată ori din aceea care i s-ar fi cuvenit. Dar pensia proprie și ajutorul, însumate, nu trebuie să depășească 80 la sută din salariul minim brut pe țară, garantat în plată. În ceea ce privește categoriile de beneficiari și condițiile de acordare a pensiei de urmaș, reglementările legale rămân neschimbate.

La acest tip de pensie au dreptul soțul supraviețuitor celui decedat, precum și copiii acestuia, până la vârsta de 16 ani sau de 26 ani, dacă își continuă studiile. Soțul supraviețuitor trebuie să fi fost căsătorit cel puțin 15 ani și să aibă vârsta standard de pensionare. Are dreptul la pensie de urmaș și dacă durata căsătoriei a fost între 10-15 ani, dar cuantumul va fi diminuat cu 0,5 la sută pentru fiecare lună, respectiv cu 6 la sută pentru fiecare an de căsnicie în minus.

Pensia de urmaș va fi într-un anumit procent din numărul total de puncte realizat în timpul vieții de către cel decedat. Pentru un singur urmaș, pensia va reprezenta 50 la sută. Dacă sunt doi urmași, pentru ei, împreună, pensia va fi de 75 la sută, iar pentru trei sau mai mulți, de 100 la sută, în total.

Alte articole