Controversatul afacerist din Moinesti, Onorica Palade, fost politist, este cel care a facut denunt impotriva lui Dumitru Sandel, fostul manager general al SNTF CFR MARFA SA Regionala Galati, cercetat intr-un dosar de trafic de influenta. Acelasi Onorica Palade este denuntator si in dosarul de mita in care au fost trimisi in judecata Gabriela Mazilu, fost director economic la CET Bacau, si sotul acesteia, Ovidiu Mazilu.

Numele lui Onorica Palade, retras din politie in urma unui scandal de coruptie, este legat de numeroase plângeri penale si anchete, fiind, la rândul lui, acuzat de mai multe infractiuni. Palade a executat, in 2006, o condamnare de 3 ani si a fost condamnat, recent, de Tribunalul Bacau, la 5 ani închisoare, în conditii de detentie, pentru infractiuni de înselaciune, constituirea unui grup infractional organizat si fals în înscrisuri sub semnatura privata, în forma continuata.

DNA Bacau l-a trimis in judecata pe Dumitru Sandel, fost manager general al SNTF CFR MARFA SA Regionala Galati, in octombrie 2015. In acelasi dosar, este cercetat si Ionel Cristian Dascaliuc, pentru trafic de influenta si complicitate.

PUBLICITATE

Potrivit rechizitoriului, în vara anului 2014, Dumitru Sandel, în calitate de manager, a pretins, prin intermediul lui Dascaliuc, de la denuntator, 30.000 euro pentru a-si exercita influenta asupra angajatilor din subordine, în legatura cu încheierea unui contract cu omul de afaceri, contract ce privea transportul de cereale.

“Deoarece clauzele contractului nu erau avantajoase pentru omul de afaceri din punct de vedere al termenelor de plata, acesta nu a mai fost executat. Ulterior, inculpatul Dascaliuc i-a comunicat omului de afaceri ca încheierea contractului respectiv în conditii avantajoase este posibila doar daca se realizeaza prin intermediul SC Rofersped SA, care reprezinta casa de expeditii a SNTF CFR Marfa SA Regionala Galati, lucru cu care acesta din urma a fost de acord.

În aceleasi conditii, Sandel Dumitru a reiterat pretinderea sumei de 30.000 euro pentru ca, în schimbul acesteia, sa asigure încheierea contractului de transport, prin exercitarea influentei pe care o avea asupra angajatilor SC Rofersped SA”, spun procurorii.

Totodata, se mai arata in rechizitoriu, Ionel Dascaliuc i-a pretins pentru sine, lui Onorica Palade, un procent de 20% din valoarea facturilor emise de SC Rofersped SA catre firma omului de afaceri, folos ce a fost estimat la acel moment în cuantum de 260.000 lei, afirmând ca aceasta suma i se cuvine ca urmare a contributiei sale la încheierea contractului, prin prisma relatiei lui privilegiate cu Dumitru Sandel.

“Palade Onorica a fost de acord cu remiterea sumelor de 30.000 euro si 260.000 lei, dar în mod esalonat, pe parcursul derularii contractului de transport. În perioada iulie – mai 2015, inculpatul Dumitru a primit efectiv de la omul de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 22.500 euro, iar Dascaliuc suma de aproximativ 220.000 lei.

Deoarece inculpatii Dascaliuc si Dumitru nu au încasat în totalitate sumele de bani pretinse de la Palade Onorica, cei doi au început sa faca presiuni asupra acestuia pentru remiterea banilor, conform întelegerilor dintre ei”, spun anchetatorii. În acest context, pe 8 octombrie 2015, Dascaliuc a primit de la Onorica Palade sumele restante, in total 75.000 lei, moment în care s-a organizat si flagrantul.

In declaratiile date la urmarirea penala si in instanta, Dascaliuc a negat ca ar fi pretins suma de 260.000 lei de la Onorica Palade, ca pret al influentei sale pe lânga Dumitru Sandel, sau ca acesta din urma ar fi pretins 30.000 de euro. Mentiunile referitoare la bani, din cuprinsul convorbirilor interceptate, sunt explicate de acesta prin diverse imprumuturi pe care i le-ar fi acordat denuntatorului, in valoare totala de circa 50.000 euro. Dumitru Sandel a sustinut, in fata procurorilor, ca nu a stiut de deplasarile lui Dascaliuc in judetul Bacau si ca nu l-a favorizat pe Palade in niciun fel. Dosarul se judeca la Tribunalul Bacau.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ