22 mai 2024
ActualitateADMITEREA în licee 2021: Câte locuri sunt în județul Bacău

ADMITEREA în licee 2021: Câte locuri sunt în județul Bacău

Pentru anul școlar următor 2021-2021, în planul de școlarizare al județului Bacău sunt prevăzute 3.228 de locuri, pentru admiterea în învățământul liceal la zi. Dintre acestea, 2.002 de locuri sunt pentru filiera teoretică, 1.226 pentru filiera tehnologică. Se adaugă alte 338 de locuri la forma de învățământ vocațional pentru filiera vocațională (care nu intră la admiterea computerizată.) Din numărul acesta total, în municipiul Bacău sunt 1.510 de locuri în colegiile/liceele teoretice și tehnologice, și 242 de locuri în învățământul vocațional. Este vorba despre Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” (filiera teoretică), Colegiul Național „Vasile Alecsandri” (filiera teoretică), Colegiul Național „Ferdinand I” (filiera teoretică), Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif” (filiera teoretică), Colegiul „Mihai Eminescu” (filiera teoretică), Colegiul Tehnic „N.V.Karpen” (filiera teoretică și tehnologică), Colegiul Economic „Ion Ghica” (filiera teoretică și tehnologică),  Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” (filiera teoretică), Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” (filiera tehnologică), Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” (filiera tehnologică), Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” (filiera tehnologică), Liceul Teoretic „Henri Coandă(filiera teoretică și tehnologică).

Învățământ vocațional este la Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif”- profil teologic,  Colegiul Național de Artă „George Apostu” – profile Arte vizuale, Coregrafie și Muzică, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”– profil pedagogic și  Liceul cu Program Sportiv – profil sportiv.

La acest total se adaugă și 48 de locuri (4 clase, din care una la centrul de reeducare Tg. Ocna) la forma de învățământ liceal special de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Bacău.1.392 de locuri la învățământul profesional de masă/dual

Pentru admiterea la forma de învățământ profesional de masă/dual, pentru anul școlar următor sunt în total 1.392 de locuri (din care 94 dual). Dintre acestea, în municipiul Bacău sunt 58 de locuri la învățământul dual și 638 la învățamântul profesional de masă. Acest tip de școlarizare a fost reintrodus în licee de mai bine de șase ani, înlocuind practic ceea ce odată erau școlile de arte și meserii. Numai că acum poartă denumirea de învățământ profesional, organizat după clasa a VIII-a, ca parte a învățământului superior secundar.

În municipiul  Bacău se desfășoară și acest tip de învățământ la Colegiul Tehnic „N.V.Karpen”,  Colegiul Economic „Ion Ghica”, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron”, Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” și Liceul Tehnologic „Petru Rareș”.

Elevii care urmează învățământul profesional primesc și o bursă lunară de 200 lei, pe toată durata școlii, inclusiv pe timpul vacanțelor. Unora dintre ei li se acordă și tichete de masă, în valoare de 120 de lei, chiar de la firma la care fac practică.

Absolvenții învățământului profesional cu durata de 3 ani care promovează examenul primesc certificat de calificare profesională și suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass. După ce termină acest tip de învățământ pot continua studiile, la forma învățământului de zi, iar după încă un an, pot da și examenul de bacalaureat.

Învățământ seral: 196 de locuri (în care sunt incluse și 4 clase pentru an de început clasa a XI-a, a celor care au terminat profesionala dar vor să-și continue studiile), la Colegiul Tehnic „Gr. Cobălcescu” Moinești, Liceul Tehnologic „Petru Poni” Onești, Liceul tehnologic Onești, respectiv Colegiul Tehnic „D.Ghika” Comănești, Colegiul Tehnic „Gr. Cobălcescu” Moinești, Liceul Tehnologic „J.M. Elias” Sascut și Liceul Tehnologic „Petru Poni” Onești (pentru an de început clasa a XI-a).

Învățământ cu frecvență redusă: 84 de locuri la Colegiul Tehnic „N.V.Karpen”, profil uman – Științe sociale 3 clase.

Repartizarea computerizată

Admiterea în liceu se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opțiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv, pe 24 iulie. Nu participă la această repartizare computerizată elevii care au ales învățământul profesional, seral sau cu frevență redusă, dar nici cei care au optat pentru liceele vocaționale. Aceștia din urmă sunt repartizați în funcție de notele obținute la probele vocaționale, pe care le-au susținut deja, și numai în caz de departajare (mai mulți candidați pe un loc) se ia în considerare și media de la Evaluarea Națională.

Mai multe opțiuni pe fișe, mai multe șanse la repartizare

Candidații pot participa la repartizarea computerizată prin completarea fișelor de înscriere într-un singur județ. ATENȚIE! Procesul este destul de solicitant, atât pentru elevii candidați, cât și pentru profesorii diriginți, având în vedere că, în afara situațiilor clare, cu note cât mai apropiate de nota maximă, trebuie găsit răspuns la mai multe necunoscute: cum sunt notele față de cele din anul precedent, care sunt profilele cele mai căutate etc. Cert este că pe fișa de înscriere trebuie completate cât mai multe opțiuni, cât mai multe coduri, pentru ca elevul să beneficieze de o repartizare computerizată cât mai aproape de ceea ce își dorește să studieze în viitor.

Media generală obținută la Evaluarea Națională va conta în proporţie de 80% la admiterea în liceu, restul de 20% fiind media generală de absolvire a claselor V-VIII.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri