Au trecut aproape doua luni de la momentul in care s-a schimbat conducerea Serviciului de Gestionare a Câinilor Comunitari. Cel mai mare adapost de câini public din România se schimba treptat, in sensul in care cu fonduri de la Primaria Bacau, dar si de la sponsori din strainatate, cei 2200 de maidanezi sunt ingrijiti mai bine si isi gasesc usor, usor stapâni dispusi sa-i adopte.

„La acest moment, s-au turnat placile pentru noile padocuri pentru trierea câinilor, s-au construit trei camine de apa, ca aceasta sa nu mai inghete pe furtun mai ales pe timp de iarna”, a explicat Dinu Pancescu, director al serviciului.

Cu sprijinul unui ONG din Germania s-au reparat o parte dintre acoperisurile si structurile unde se adaposteau câinii, o investitie de 1600 de euro, suportata integral de partea germana. In acelasi timp, un ONG din Franta va aduce mai multe padocuri. Pe lânga partenerii traditionali care furnizau hrana adapostului, alte doua abatoare livreaza acum regulat carne si peste.

PUBLICITATE

Urmeaza schimbari importante incepând de anul viitor

In 2017, doritorii de animale de companie vor putea face adoptii la distanta daca nu au posibilitatea sa ia patrupedele acasa. Astfel, Consiliul Local va aproba o taxa prin care sa se asigure hrana si ingrijirea animalului.

Adoptiile vor continua, dar este posibil ca tot de anul viitor sa se aplice si amenzile prevazute de lege, pentru ca in continuare proprietarii de câini de rasa comuna nu ii sterilizeaza, desi, momentan Primaria Bacau sustine o campanie de sterilizare gratuita. Ritmul de capturare a crescut, mai sustine directorul serviciului, chiar daca in continuare se pot vedea pe spatiul public numerosi câini comunitari.

„In luna octombrie am capturat 145 de câini, fata de 110 in aceeasi luna a anului trecut si 84 in noiembrie pâna la aceasta data, fata de 88 in toata luna noiembrie 2015”, a declarat directorul. Acesta sustine ca prinderea câinilor in spatiu deschis este dificila, pe de alta parte tranchilizarea se face in anumite conditii impuse de lege, iar riscurile pentru cei care asista din intâmplare sunt foarte mari. In plus, nu se poate intra pe spatiul privat. „Primim reclamatii din Izvoare, de exemplu. Acolo, câinii apartin oamenilor si scapa pe strada. Nu pot intra pe proprietate privata. Câinii aceia trebuie sa stea dincolo de poarta”, a mai spus Pancescu.

Un lucru este cert, Primaria Bacau nu va apela nici anul viitor la eutanasiere.

caseta-caini-carpati

Pe strada Carpati nu poti merge pe trotuar din cauza câinilor

Pe strada Carpati, in fata blocului nr. 27, scara B, doi câini au pus stapânire pe trotuar. In fiecare dimineata, când imi duc copilul la scoala, ma lovesc de aceiasi câini. Stau chiar in fata scarii, pe trotuar, asteptând parca ceva sau pe cineva. Mi-a fost clar de la bun inceput ca o persoana din acel bloc ii hraneste regulat.

Câinii s-au invatat acolo si isi fac simtita prezenta in zona inca de la primele ore ale diminetii. Am un copil mic si trebuie sa-l insotesc zilnic la scoala. Il feresc acum de astfel de primejdii si ii port de grija, insa, intr-o buna zi poate va merge singur la scoala. Ce se va intâmpla atunci cu el? Maidanezii pândesc de pe trotuar sau de sub masini oasele aruncate de la fereastra.

Daca te nimeresti prin zona, devin agresivi si oricând poti deveni chiar tu tinta unui atac. Era vorba sa fie strânsi de pe strada câinii fara stapân. Nu vreau sa ne mai ferim de ei pe strazi, corect mi se pare si fac apel la autoritati sa-i strânga de pe strazi!

Nicoleta Tufaru

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

 1. Pentru d-na Tufaru! Doamna! Cand o sa pricepeti ca nu se spune “maidanezi” ci “comunitari”, poate o sa intelegeti si motivul pentru care aceste suflete nevinovate traiesc, in mizerie, pe langa noi! Teoretic traim intro comunitate si aceste animale fac parte din comunitatea noastra! Ca nu suntem capabili sa le ingrijim, este deja altceva. Educati-va copilul sa iubeasca animalele! Asta este marea datorie a noastra. Sa lasam o lume in care om si animal sa poata convietui frumos! Si, poate, n-ar strica sa luati un comunitar in grija. Aveti multe de invatat de la ei, cainii amarati care ne cersesc nu doar o bucata de paine, dar si empatia, pentru ca ei SIMT mai multe decat multi dintre noi!

 2. Nu se va aplica eutanasie pt ca este o afacere profitabila. De zece ani s-au alocat bani de la buget pt diverse asociatii si fara nici un rezultat. Numarul lor pe strazi este acelasi dar banii “iau papat lupul”. O sa avem un oras cu caini ca prin India, acolo ei au alte animale specifice zonei (maimute, sobolani), in parcul Cancicov seara e puzderie de ciori, cata frunza aveau in ei vara acum le-au luat locul ciorile.

 3. Dumitrescu, nu are nici o legatura dragostea pt animale cu faptul ca d-na vrea sa nu-i fie in pericol pruncul. Eu iubesc animalele si ma joc cu ele, le hranesc si ingrijesc dar la curte si totusi nu sunt de acord categoric cu faptul ca acesti caini sunt liberi pe strazi din doua mari considerente: 1-prezinta pericol pt oameni ca nu stii care e sau nu e agresiv si 2-sunt chinuiti asa pe strazi unde mananca si dorm pe unde apuca, deci e rau si de noi si de ei.
  Nici o tara civilizata din lume nu are caini pe strazi, decat cu stapan plimbati in lesa sau in tarcuri special amenajate.
  La noi de ce nu se ocupa autoritatile de strangerea si adapostirea si hrana lor ca bani sunt, dar nu e vointa, sau sunt alte interese la mijloc cum scria ham ham mai sus.

 4. Doamna Tufaru, sa stiti ca pe Carpati si masinile merg cu viteza.
  Cum o sa va lasati copilul sa traverseze strada?
  Dar accidente sunt si pe trotuar.(vezi mama ucisa in fata la spital langa copil).
  MULTUMESC DOMNULE PRIMAR PENTRU CA VA TINETI PROMISIUNILE.
  ANIMALELE MERITA TOATA DRAGOSTEA SI GRIJA NOASTRA!!!

 5. Tocmai ce am ajuns acasă și în nici 2km(zona centrala) am reușit să fug de aproximativ 20 de câini. Mulțumesc prea minunate/cinstite stăpân și conducător al minunatei noastre urbe!

LĂSAȚI UN MESAJ