Doina Sirghie, expert Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Bacau

Avocatul Poporului atrage atentia asupra unor situatii aberante prin care trec zeci de bacauani, carora li s-a impus plata contributiei la sanatate la nivelul salariului minim, desi venitul era de doar 1 leu.

“Am avut sesizari de la actionarii SIF-urilor care au primit decizii de impunere dupa ce au fost prinsi ca nu si-au declarat veniturile si nu si-au platit contributia la sanatate. Conform Legii 95/2006, oamenii au obligatia sa plateasca asigurarea de sanatate la veniturile obtinute din chirii, dividende, dobânzi.

Aberant este modul de calcul. Daca oamenii nu se duc sa-si declare veniturile la ANAF si chiar daca obtin o suma doar o data pe an, se calculeaza contributia la salariul minim pe economie. Astfel, sumele de plata ajung sa fie mult mai mari decât veniturile, la care se mai adauga si penalitati si dobânzi de intârziere.

PUBLICITATE

De exemplu, pentru un leu dividend pe an, pe care SIF nici nu l-a dat, oamenii trebuie sa plateasca CAS. Pentru ca nu l-a declarat, li s-a impus contributie la salariul minim, aproximativ 50 de lei, plus penalitati”, explica Doina Sirghie, expert Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Bacau.

Alte sesizari au venit de la bacauani care au primit decizii de impunere pentru circa 1.000 de lei, ca urmare a faptului ca nu si-au declarat niste actiuni pe care au obtinut 140 lei.

“Aberant este ca acesti oameni care sunt obligati la plata nici nu sunt asigurati la sanatate tocmai pentru ca nu au platit aceste contributii. Noi facem demersuri inca din 2012 pentru modificarea Legii 95/2006 si a modului de calcul. Mai precis, am cerut sa se stabileasca un alt minim decent care sa se ia in calcul la impunerea sumelor de plata.

Si alte prevederi trebuie modificate. Sunt oameni care reclama situatii anormale. Persoane care s-au stabilit in strainatate, platesc acolo contributie la sanatate, dar li s-a impus sa plateasca aceasta contributie si aici pentru banii din conturile bancare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ