Sute de băcăuani s-au plâns, în acest an, de serviciile companiilor de asigurări. Pentru a-și găsi rezolvarea, nemulțumiții s-au adresat Autorității de Supraveghere Financiară. Față de anul trecut, numărul plângerilor a crecut cu aproape 50 la sută. Cele mai multe reclamații au fost pe piața asigurărilor – reasigurărilor (RCA şi Carte Verde), doar câteva în domeniul pensiilor private.

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, instutuție care monitorizează piața asigurărilor din țară, în semestrul I al anului 2020, au fost înregistrate în total 280 petiții primite de la asigurați/păgubiți din județului Bacău. Dintre acestea, 274 au fost înregistrate zona asigurărilor și doar șase petiții domeniul pensiilor private. Față de aceeași perioadă a anului trecut, s-a constatat o creștere a numărului de nemulțumiți cu aproape 43 la sută. Interesant este că 65% dintre plângerilor primite pe piața asigurărilor-reasigurărilor au fost soluționate în favoarea petenților, aceste solicitări având legitimitate și cadru legal de soluționare. În schimb, pentru diferența de 23 % dintre petiții nu s-a putut face nimic, fie pentru că plângerile nu erau întemeiate, fie ASF nu a avut capacitatea de intervenție în aplicarea legislației actuale. Doar 12% au fost conexate / clasate, potrivit prevederilor legale și procedurilor interne.

Băcăuanii s-au plâns de despăgubirile mici sau de neplata acestora

Petițiile din piața asigurărilor – reasigurărilor, transmise la ASF, în semestrul I al anului 2020, au vizat, în principal, nerespectarea prevederilor legislației în domeniu și a normelor ASF/condițiilor contractuale (94,16%), respectiv plata parțială sau neplata despăgubirilor/valorilor de răscumpărare (în proporție de 3,65%). În cea mai mare parte, este vorba de asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA şi Carte Verde). Practic, firmele de asigurare unde băcăuanii nemulțumiți aveau polițe încheiate pentru mașini sau imobile au refuzat să îi despăgubească în conformitate cu prevederile contractuale sau le-au acordat sume de bani mult mai mici. Conform sursei citate „cele mai multe petiții au fost înregistrate pentru societățile de asigurare Euroins S.A., City Insurance S.A. și Omniasig VIG S.A., care au cumulat, în perioada analizată, un procent de 92,70% din numărul total de plângeri”.

Piața pensiilor private, aproape în regulă

Nici piaţa pensiilor private nu a fost lipsită de surprize, e drept doar 6 băcăuani plângându-se în privința firmelor din domeniu. Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, din cele 6 petiții înregistrate în domeniul pensiilor private, 5 au avut ca subiect Pilonul II de pensii, petenții solicitând doar informații cu privire la denumirea fondului de pensii la care sunt arondați, respectiv informații cu privire la modalitatea de transfer a fondului de pensii existent, și doar o petiție a fost transmisă de către un participant care a aderat la un fond de pensii facultative (Pilonul III). „În ceea ce privește piața pensiilor private, din cele 6 petiții înregistrate, 5 au fost soluționate favorabil, iar o petiție a fost soluționată nefavorabil”, au precizat reprezentanții ASF.PUBLICITATE