Desi au mai ramas putine zile la dispozitia absolventilor de liceu sau de facultate pentru a solicita indemnizatia de somaj, cei mai multi dintre ei nu se grabesc sa-si depuna dosarul la agentia de forta de munca de care apartin.

O dovedeste faptul ca pâna la inceputul lunii iulie, la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau s-au inscris doar 100 de tineri din promotia 2012-2013. “Cei care au terminat liceul sau zece clase si nu au venit la agentia sau punctul de lucru din raza de domiciliu, cu actele necesare, o mai pot face pâna la sfârsitul lunii iulie, daca vor sa beneficieze de indemnizatie de somaj. Pentru obtinerea acesteia, inscrierea la somaj trebuie sa se faca in termen de 60 de zile de la data absolvirii formei de invatamânt pe care solicitantul a urmat-o.

Termenul de 60 de zile incepe sa curga de la data de intâi a lunii urmatoare celei precizate in diploma sau in certificatul de absolvire. De aceea, ii sfatuim pe cei care nu au luat examenul de bacalaureat din vara sa nu astepte pâna in toamna, sa treaca de a doua sesiune, pentru ca atunci deja a expirat termenul. Ei se pot prezenta la noi si cu adeverinta care atesta absolvirea cursurilor, la fel si cei care au terminat facultatea”, a spus Daniela Balan, consilier superior, purtatorul de cuvânt al AJOFM Bacau.

Amintim ca la agentiile de forta de munca (Bacau, Onesti, Moinesti, Buhusi, Comanesti, Racaciuni si Podu Turcului) se pot prezenta pentru a solicita indemnizatie de somaj toti absolventii unei forme de invatamânt, care au cel putin 16 ani.

Ei trebuie sa depuna certificatul (adeverinta) de studii ori diploma de bacalaureat sau de licenta, actul de identitate si cel de nastere, in original si copie, precum si adeverinta de la medicul de familie, din care sa rezulte ca sunt apti de munca (“clinic sanatosi”).

Daca vor aduce la agentie toate aceste acte in termenul de 60 de zile de la absolvire (terminarea studiilor), vor primi indemnizatie de somaj si toate celelalte drepturi banesti ce decurg ulterior (in cazul in care se angajeaza inainte de expirarea perioadei de acordare a ajutorului). Indemnizatia este de 250 lei si se achita timp de 6 luni.

In cazul in care vor depasi termenul de 60 de zile, vor beneficia doar de servicii de informare, consiliere si de mediere pentru ocuparea unui loc de munca, precum si de cursuri de formare profesionala.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ