Absolventii de liceu au trecut miercuri prin emotiile celei de a doua probe de bacalaureat – cea obligatorie a profilului. Candidatii au avut subiecte diferite, in functie de filiera si specializare. Toate subiectele au fost obligatorii, s-au acordat 10 puncte din oficiu (din totalul de 100), iar timpul efectiv de lucru a fost de trei ore.

Sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat national 2013 a continuat miercuri, 3 iulie, cu proba scrisa, obligatorie. Absolventii au avut subiecte diferite, in functie de filiera, profil si specializare. Astfel, elevii de la filiera teoretica, profilul real, specializarea matematica-informatica si cei de la filiera vocationala, profilul militar, specializarea matematica-informatica, au avut de rezolvat subiecte diferite la disciplina Matematica, fata de elevii de filiera teoretica, profilul real, dar specializarea stiintele naturii sau de la filiera tehnologica sau de la profilul pedagogi. La rândul lor, candidatii de la filiera teoretica, profilul umanist si, dupa caz, cei ai filierei vocationale, au avut de rezolvat subiecte din cadrul disciplinei Istorie. Urmatoarea proba din aceasta prima sesiune este proba la alegere a profilului si specializarii si se va desfasura vineri, 5 iulie. Afisarea rezultatelor va avea loc in ziua de 8 iulie, pâna la ora 12.00, iar depunerea contestatiilor se va face in aceeasi zi, intre orele 12.00 – 16.00. Contestatiile se vor solutiona in intervalul 9-11 iulie, urmând ca pe 12 iulie sa se afiseze rezultatele finale.

Emotii, abia la afisarea rezultatelor

In Bacau, candidatii de la liceele bune au iesit din examen mai relaxati, altii, cu emotii si ingrijorati de nota ce va fi. “Bucura-te mai pâna luni când ai sa vezi notele”, a strigat un absolvent dupa ce a dat ochii cu colegii lui. “Ba, f(x) = 0. Asa ai scris, ca cica asta era? Mi-e ciuda ca eu am scris initial asa si apoi am taiat”, a venit raspunsul unuia dintre ei. Unii erau bucurosi, altii inca se mai intrebau daca au raspuns corect la unele intrebari, altii schitau in aer figuri geometrice, altii au sarit pe telefoane sa-si anunte prietenii ca au scapat. In ansamblu insa, atmosfera de ieri din licee era una relaxata, dupa ora 12.00, când s-a terminat proba. Emotii mari vor fi luni, la afisarea rezultatelor.

Conform datelor transmise de Comisia judeteana a examenului de bacalaureat din judetul Bacau, la aceasta proba s-au inscris 5.067 de candidati (1.288 la istorie si 3.779 la matematica). Dintre acestia insa 298 au absentat, iar 2 candidati (de la Colegiul Tehnic “Letea” si Colegiul “Grigore Antipa”, ambele din Bacau) au fost eliminati din examen pentru tentativa de fauda (aveau telefoanele mobile asupra lor).

Premiera pe care o a adus-o Bac-ul 2013 o reprezinta faptul ca elevii de la liceele tehnologice, cu cele mai slabe rezultate la sesiunile de bacalaureat anterioare, au subiecte diferite de ale celorlalti elevi la real pe Matematica. Desi decizia a fost lua de anul trecut, ea nu a fost comunicata public decât in urma cu o luna, odata cu sesiunea speciala a bacalaureatului pentru olimpici.

La Istorie s-a punctat foarte bine utilizarea limbajului istoric adecvat, structurarea prezentarii, evidentierea relatiei cauza-efect, sustinerea unui punct de vedere cu argumente istorice (pertinenta argumentarii elaborate prin utilizarea unui fapt istoric relevant, respectiv a conectorilor care expri cauzalitatea si concluzia), respectarea succesiunii cronologice/logice a faptelor istorice.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ