Vineri dupa-amiaza, 8 iulie, de la ora 14.00, la Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Bacau elevii s-au intâlnit cu profesorii pentru a-si completa fisele de inscriere / foto: Liviu Maftei

Dupa ce au trecut de emotiile de la Evaluarea Nationala, absolventii de gimnaziu sunt acum asteptati in scoli pentru a completa, impreuna cu parintii si profesorii diriginti, fisele de inscriere in liceu.

Conform metodologiei de organizare a inscrierii in licee a absolventilor de gimnaziu, de vineri, 8 iulie, si pâna pe 12 iulie, elevii absolventi ai claselor a VIII-a trebuie sa completeze si sa depuna in scoli fisele de inscriere, alaturi de parinti si asistati de diriginti.

Dupa verificarea acestor date si centralizarea lor la Centrul National de Admitere, pe 19 iulie are loc prima etapa din repartizarea computerizata in invatamântul liceal. Pentru cei nevalidati, a doua repartizare este pe 28 iulie, iar restul cazurilor speciale (corigentii, cei care nu au participat la nicio etapa de repartizare, elevii care au invatat in strainatate si revin acasa etc) se vor repartiza intre 1 si 2 septembrie.

PUBLICITATE

Ierarhia mediilor pe judet

Tot la sfârsitul saptamânii trecute a fost publicata si ierarhia elevilor absolventi de gimnaziu, in functie de media de admitere, care s-a calculat ca medie ponderata intre media generala obtinuta la Evaluarea Nationala, cu o pondere de 75 la suta, si media generala de absolvire a claselor V-VIII, cu o pondere de 25 la suta. Din cei 4.904 elevi care intra pe aceasta lista, sapte sunt cu o medie de admitere de 10 (zece), alti patru au medii de 9.99, iar ultimii trei au medii de 2.33, 2.25 si, respectiv, 2.23.

Locuri pentru toti elevii

Pentru anul scolar urmator 2016 – 2017, in planul de scolarizare al judetului Bacau sunt prevazute 4.900 de locuri, pentru invatamântul la zi, in licee. Dintre acestea, 2.520 de locuri sunt pentru filiera teoretica, 1.988 pentru cea tehnologica, iar 392 pentru filiera vocationala (140 profil sportiv, 84 profil teologic, 28 muzica, 28 coregrafie, 56 arte vizuale si 56 profil pedagogic.) Acestora li se adauga alte 140 de locuri la invatamânt seral (la Liceul Tehnologic Ghimes Faget – 28 locuri in agricultura, Liceul Tehnologic Onesti – 28 locuri de mecanica si Colegiul Tehnic “Dumitru Mangeron” – 28 locuri de electromecanica), 84 la fara frecventa (Colegiul Tehnic de Comunicatii “N.V.Karpen” Bacau – 84 locuri pe Stiinte sociale) si 1.484, la invatamânt profesional de 3 ani. Oferta este generoasa: atât pentru cei care vor sa urmeze un profil real sau uman, cât si pentru cei care vor sa invete o meserie (si sa obtina chiar si un certificat de calificare in acest sens). Locuri sunt si pentru absolventii cu media de admitere 10 (zece) sau 9 (noua), dar si pentru cei care au media 2 (doi).

Admiterea in liceu se face prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv. Nu participa la aceasta repartizare computerizata elevii care au ales invatamântul profesional, seral sau cu freventa redusa, dar nici cei care au optat pentru liceele vocationale (Colegiul National de Arta “G.Apostu” Bacau, Liceul cu Program Sportiv Bacau, Colegiul Sportiv “Nadia Comaneci” Onesti, Colegiul National Catolic “Sf. Iosif” Bacau – seminar, Liceul Tehnologic “Fericitul Ieremia” Onesti si Colegiul National Pedagogic “Stefan cel Mare” Bacau). Acestia din urma sunt repartizati in functie de notele obtinute la probele vocationale, pe care le-au sustinut inca de luna trecuta, si numai in caz de departajare (mai multi candidati pe un loc) se ia in considerare si media de la Evaluarea Nationala.

Mai multe optiuni pe fise, mai multe sanse la repartizare

Candidatii pot participa la repartizarea computerizata prin completarea fiselor de inscriere intr-un singur judet. “Noi am realizat deja inscrierea elevilor inca de vineri. Procesul este destul de solicitant, atât pentru elevii candidati, cât si pentru noi, profesorii diriginti, având in vedere ca, in afara situatiilor clare, cu note cât mai apropiate de nota maxima, trebuie sa gasim impreuna raspuns la mai multe necunoscute: cum sunt notele fata de cele din anul precedent, care sunt profilele cele mai cautate etc.

Ca sa aprofundez ideea, alegerea profilului devine o chestiune de speculatie, de pura matematica. Din pacate, piata muncii nu este atât de ofertanta ca sa incurajeze real alegerea elevului, in functie de ceea ce doreste el sa faca in viata de adult, asa ca opteaza pentru un profil unde sa se potriveasca din alt punct de vedere – fie sa poata sa se formeze intelectual cât mai complex, fie ca sa scape de Matematica, de exemplu. Cert este ca pe fisa de inscriere trebuie completate cât mai multe optiuni, cât mai multe coduri, pentru ca elevul sa beneficieze de o repartizare computerizata cât mai aproape de ceea ce isi doreste sa studieze in viitor”, ne-a declarat prof. Ramona Jitaru Palade, de la Colegiul National “Vasile Alecsandri” Bacau.

Important de avut in vedere:

– completarea optiunilor pe fisa de inscriere se face in ordinea preferintelor candidatilor
– pe primele locuri sunt completate optiunile care sunt dorite cel mai mult
– completarea unui numar mai mare de optiuni NU poate dauna in niciun fel; in schimb un numar mic de optiuni poate afecta sansele de a fi admis candidatul
– validarea fiselor este obligatorie pentru toti candidatii
– se recomanda completarea cu responsabilitate in fisele de inscriere a optiunilor de admitere si verificarea atenta a corespondentei intre codurile inscrise in fisa si optiunile exprimate, având in vedere ca o optiune gresita poate duce la o repartizare nedorita.
Toate datele privind numarul de locuri disponibile pe fiecare liceu si ultima medie de admitere anul trecut in fiecare institutie de invatamânt sunt inscrise in brosura de admitere pusa la dispozitia parintilor, elevilor si profesorilor in mod gratuit, inca din luna mai, de catre Inspectoratul Scolar Judetean Bacau.

Topul celor mai cautate licee din Bacau este: Colegiul National „Vasile Alecsandri” (ultima medie de intrare anul trecut – 8.34), Colegiul National „Gh.Vranceanu” (9.27) si Colegiul National „Ferdinand I”, unde s-a intrat si cu 8.91

In judetul Bacau sunt in total 33 de colegii si licee. 15 sunt in municipiul Bacau, 7 – in Onesti, 2 – in Moinesti si câte unul in Comanesti, Tg.Ocna, Buhusi, Darmanesti, Podu Turcului, Sascut, Parincea, Rachitoasa si Ghimes Faget.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ