14 iunie 2024
ActualitateA doua tranșă de bani pentru energie vine în curând

A doua tranșă de bani pentru energie vine în curând

Persoanele și familiile cu venituri mici vor primi, cel mai probabil, la începutul lunii septembrie, cea de-a doua tranșă de bani din ajutorul financiar acordat, pe fiecare loc de consum, pentru plata energiei. Mai exact, consumatorii vulnerabili vor beneficia în mai puțin de 3 săptămâni de 700 lei, sumă ce le va fi virată pe cardul (voucherul) de energie. În total, anul acesta consumatorii vulnerabili au dreptul la un ajutor de 1.400 lei pentru energie.

Suma va fi folosită pentru achitarea facturilor (curente sau restante) la energia termică furnizată în sistemul centralizat de termoficare, la energie electrică și la gaze. Totodată, cu banii de pe vouchere, beneficiarii pot achiziționa materiale de încălzire, adică lemne de foc, butelie, peleți sau păcură. Ca și în cazul primei tranșe, tot de 700 lei, care le-a fost virată în februarie, beneficiarii vor utiliza, până la 31 decembrie 2023, și banii pe care urmează să-i primească. Plata facturilor va fi făcută prin Poștă. Sumele care nu vor fi cheltuite până la sfârșitul anului vor fi pierdute.

Reamintim că la acest sprijin financiar pentru energie au dreptul pensionarii care au de la 60 ani în sus, precum și persoanele cu handicap (grav, accentuat sau mediu), al căror venit net pe fiecare membru component (coabitant) nu depășește suma de 2.000 lei, dar și beneficiarii de alocație de susținere familială și ajutor social. Potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă s-au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call-center, creat de Poștă, unde vor primi informații suplimentare.Mai trebuie precizat că pentru fiecare punct de consum se verifică numărul de locuitori și media veniturilor lor, pentru a vedea dacă se depășește pragul de 2.000 lei. Dacă la locul de consum nu mai locuiește o persoană ori mai multe, beneficiarul poate solicita la primăria de domiciliu o anchetă socială. Rezutatul anchetei va fi transmis Poștei. La 1 ianuarie 2024 toate cardurile își vor înceta valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate.

De pe card nu poate fi retras numerar. Este interzisă vânzarea cardului, această faptă atrăgând sancționarea cu amendă între 42.000 și 60.000 lei, iar utilizarea pentru plata altor produse sau servicii se amendează cu 4.500-6.000 lei.spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri