29 martie 2024
ActualitateA crescut ritmul incasarilor la CET / Asociatiile au datorii de 224...

A crescut ritmul incasarilor la CET / Asociatiile au datorii de 224 de miliarde

Dupa ce au scapat de Sarbatori si speriati de arecuperatori”, consumatorii au inceput sa plateasca intretinerea. Ca urmare, in ianuarie au ajuns bani si la CET, nu doar la RAGC, Distrigaz si E-ON, furnizorii de care se tem administratorii asociatiilor de proprietari. Desi bun, ritmul incasarilor acopera doar factura curenta, nu si pe cele restante.

Se poate spune ca la CET Bacau anul 2006 a inceput cu dreptul. Conducerea societatii este multumita ca, in luna ianuarie, incasarile de la asociatiile de proprietari au crescut fata de lunile precedente. “De doua saptamani se incaseaza chiar bine, ne-a declarat directorul general al CET, Vasile Dragusanu. Sumele pe care le-am primit zilnic in aceasta perioada de la partenerii nostri de contract au fost situate intre un miliard si chiar doua pe zi. Datoria de 240 de miliarde a asociatiilor a scazut la 224. Nu pot sa explic acest fenomen”. Ritmul alert al incasarilor este considerat un fenomen intrucat in luna decembrie se incasau in medie 200 de milioane de lei pe zi. Mai mult de atat, 56 de asociatii de proprietari nu au virat catre CET nici macar un leu in ultima luna a anului 2005. Ca urmare, conducerea CET a anuntat la inceputul lunii trecute ca va apela la firme de avocatura pentru recuperarea creantelor de la consumatori. Speriate probabil de perspectiva, asociatiile s-au mobilizat si au crescut ritmul de plata a facturilor pentru agentul termic. Insa, cu o floare nu se face primavara. “In luna ianuare am incasat de la consumatorii casnici 16 miliarde de lei, a mai spus managerul de la CET. Cum factura unei luni de iarna este, in general, de 50 de miliarde de lei, pentru plata ei ar trebui sa primim de la consumatori cam 2,2 miliarde de lei pe zi. S-ar reusi astfel doar plata facturii curente. Cum ramane insa cu debitele?”.
Datoria asociatiilor de proprietari pentru agentul termic furnizat de CET se ridica acum la 188 de miliarde, la care se adauga 36 de miliarde de lei sub forma de penalitati. Ceea ce impresioneaza chiar mai mult deca valoarea debitelor, care la unele asociatii depaseste 5 miliarde de lei, este vechimea lor, unele asociatii avand facturi restante chiar si din martie 2004. Luna aceasta, CET va aplica o noua runda de penalitati. Directorul Dragusanu spune ca nu mai poate tolera situatia si nu intelege de ce societatea pe care o conduce este lasata in coada listei la plata facturilor. Administratorii justifica aceasta practica spunand ca achita intotdeauna intai facturile la gaze, apa si electricitate pentru ca Distrigaz, Regia Autonoma de Gospodarie Comunala si SC E-ON nu accepta intarzierile la plata si sisteaza furnizarea utilitatilor. CET nu a trecut inca la aceasta masura extrema. Calculeaza in schimb penalitati. Numai ca facturile sunt fie refuzate de asociatii, fie netrecute in fisele de intretinere ale consumatorilor. Directorul Dragusanu atrage atentia administratorilor care procedeaza astfel ca incalca legile contabilitatii, “aceasta procedura fiind caz penal”.Scris de Doina MINCU



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri