30 aprilie 2024
ActualitateExamene cu repetitie / Oana Chelaru, surpriza de la Barou

Examene cu repetitie / Oana Chelaru, surpriza de la Barou

Fosta sefa a Casei de Sanatate a picat examenul de intrare in avocatura, dar a primit doua puncte miraculoase la recorectare. Chelaru a luat cele doua puncte salvatoare, in conditiile in care, de regula, in urma contestatiilor se acorda cel mult jumatati de punct. In schimb, social-democrata s-a dovedit bine pregatita la probele orale, unde a luat media opt. Chelaru mai vrea acum si sa fie scutita de perioada de stagiatura, considerand ca a acumulat suficienta competenta cat timp a condus Casa de Asigurari de Sanatate. Dar, pentru aceasta, trebuie sa dea dovada de demnitate si probitate profesionala.

Oana Chelaru, fostul sef al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Bacau, actual consilier judetean si unul dintre liderii PSD, si-a descoperit o noua &#8222dragoste”, avocatura. Absolventa de Drept, trecuta pe la Camera de Comert si pe la o firma de constructii din Bacau, a debutat cu un mare esec in satisfacerea dorintei: a picat examenul de intrare in Barou. Evenimentul s-a petrecut in luna noiembrie a anului trecut. Probele au fost – scrise si orale – la cel putin cinci materii. Oana Chelaru s-a descurcat de minune la &#8222oral”, de unde a iesit cu frumoasa medie opt. De altfel, ne-a povestit Chelaru, daca nu se descurca la oral, n-ar mai fi intrat in examenele scrise.

O proba &#8222imposibila”



Din nefericire pentru liderul PSD Bacau, abilitatile candidatei s-au dovedit insuficiente, fiind notata doar cu cinci la ambele probe scrise, Codul Civil si Legea de organizare a profesiei de avocat. Astfel, Oana Chelaru a fost picata la intreg examenul. De altfel, Chelaru nu este singura care a luat note &#8222sub linie”. Aurelian Ionescu, decanul Baroului Bacau, ne-a declarat ca, din 42 de candidati, doar 17 au luat examenul. Dar fosta sefa a Casei de Asigurari nu s-a descurajat si a facut contestatii la probele la care nu a reusit din prima. Aici intervine marea surpriza: Chelaru a mai primit cate un punct la fiecare materie, ceea ce ii asigura dreptul sa intre din plin in avocatura. Surpriza este ca, de regula, in urma recorectarii lucrarilor, se acorda cel mult jumatate de punct si foarte rar de doua ori pe atat. Si inca la doua probe. Desi nu au primit chiar atat la recorectare, alti 7 &#8222picati” au luat examenul in urma contestatiilor.

Greul abia incepe

Desi a trecut cu mari emotii examenul, Oana Chelaru nu poate zice inca &#8222hop”, pentru ca inca nu poate reprezenta pe nimeni la bara. Principalul obstacol vine tot de la Barou. &#8222In zilele urmatoare, va avea loc o sedinta a Consiliului Baroului, in care se vor analiza cererile depuse de avocatii definitivi, maestrii, cei care vor avea dreptul sa incheie contracte de colaborare cu avocatii stagiari. Fiecare avocat definitiv trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, de vechime, de venituri, demnitate si probitate profesionala. Cei care nu le indeplinesc nu pot incheia asemenea contracte. Urmeaza apoi depunerea juramantului si, de atunci, pot intra in barou&#8221, ne-a precizat decanul Baroului Bacau. Ionescu ne-a mai spus ca stagiatura, pentru cei ca Oana Chelaru, dureaza doi ani, timp in care lucreaza in biroul maestrului si sub directa sa indrumare. Asta, in teorie, pentru ca sunt posibile si &#8222scurtaturi”, de care Chelaru vrea neaparat sa profite. Zilele trecute, candidata a depus la Barou mai multe documente prin care pretinde sa intre in Barou fara sa mai satisfaca perioada de stagiatura. &#8222Eu am vechime in profesie, am depus la Barou si raspunsul de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate prin care se atesta ca in activitatea de director am avut si atributiuni specifice domeniului juridic. Sunt si doctorand in Codul de Procedura Penala. Daca nu mi se va aproba intrarea direct in avocatura, fara perioada de stagiatura, ma voi supune deciziei Consiliului Baroului Bacau si imi voi gasi un avocat definitiv, un maestru, si imi voi face meseria&#8221, ne-a declarat Oana Chelaru.

Experienta face diferenta

Oana Chelaru a mai avut astfel de experiente, de examene luate cu mari emotii. Tanara social-democrata avea, in urma cam cu patru ani, alta pasiune, Sanatatea, si a dat examen ca sa devina director al CAS Bacau. N-a reusit imediat. A fost nevoie sa se repete examenul, pentru ca Oana Chelaru sa ajunga director al Casei, de unde a fost schimbata anul trecut, de catre noua guvernare.Scris de Florin POPESCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri