30 aprilie 2024
ActualitateFräulein Anna und Fräu Ingrid

Fräulein Anna und Fräu Ingrid

Doua vârste, o singura iubire

Numele Colegiului National “Vasile Alecsandri” a ajuns din nou in top. O eleva a acestui liceu este olimpica nationala la germana, disciplina pe care o studiaza in particular. Un rezultat remarcabil pentru o tânara care participa pentru prima data intr-o astfel de competitie, la care s-au inscris peste 200 de elevi din intreaga tara.

Elisa Anna Boronea. Eleva in clasa a IX-a, profil Stiinte Sociale, la Colegiul National “Vasile Alecsandri”. Timida, frumoasa, increzatoare in fortele proprii, Anna, asa cum ii spun toti prietenii si profesorii, este, in acest an, olimpica nationala la limba si literatura germana, in urma competitiei care a avut loc la inceputul acestei luni, in Arad. Performanta ei este cu atât mai mare cu cât la mijloc e vorba de o pasiune pentru o limba straina pe care nu o studiaza la scoala, ci in particular.



Nascuta in Austria

Nascuta in Austria, la Linz, dar stabilita in Bacau de mic copil, Anna Elisa Boronea se declara o indragostita iremediabil de germana. Nu stie inca ce va studia in viitor, in anii studentiei, dar marturiseste ca sigur se va gândi spre un domeniu care sa aiba legatura cu limba lui Goethe. “De mic copil am fost fascinata de aceasta limba. Nu stiu, probabil si pentru faptul ca m-am nascut printre nemti curiozitatea mea de a studia germana a fost cu atât mai mare”, ne-a declarat. Totul a inceput atunci când tatal ei a cumparat mai multe carti de povesti, in limba germana.

La scoala studiaza engleza si franceza

“E si vorba de ideile de moment. Cred ca asta a fost cel mai important la partea de compunere, unde creativitatea a contat cel mai mult, ne-a mai spus Anna atunci când discutia a adus din nou in prim plan premiul I obtinut la Arad. Au fost probe scrise, probe de auditie si probe de interpretare. Paralel, a fost si sectiunea de proiect, unde un coleg de-al meu, de la colegiul «Vranceanu», clasa a XI-a, Alexandru Mazare, a obtinut locul III.” Studiile de invatamânt primar si gimnazial le-a urmat la Scoala “Al.I.Cuza”. Limba germana nu a studiat-o niciodata la scoala, in cadrul orelor de curs. “La scoala am cursuri de engleza si franceza. Germana o studiez numai in particular.”

Are alaturi un dascal dedicat meseriei

De cinci ani, Anna Elisa Boronea este pregatita de profesorul Ingrid Irascu, titular grad I la Catedra de Germana a Colegiului National “Vasile Alecsandri” din 2002. Un dascal dedicat meseriei, care a muncit ore intregi zilnic alaturi de eleva sa pentru a obtine performanta. Si a fost recompensata chiar cu premiul cel mare, care se adauga la alte zeci, poate chiar sute, care au intrat in palmaresul colegiului bacauan de mai bine de 20 de ani incoace. Pentru ca de la prima ei participare Anna Elisa Boronea a obtinut rezultate asa de bune, acest lucru i-a dat putere si promite, inca de acum, ca participarile ei pe aceste competitii se vor repeta si anii viitori. Cu mândria ca astfel va duce mai departe si numele colegiului in care invata, dar si al orasului de suflet, Bacaul.

“Când am cunoscut-o pe Anna, acum 5 ani, era, ca si acum, o fetita dulce si cu profil de nemtoaica. I se potriveste foarte bine aceasta limba. A evoluat frumos, in timp, mai ales ca ii place ceea ce face. Se bucura si de o mare fantezie atunci când compune in limba germana, ceea ce a ajutat-o foarte mult si acum, la olimpiada, ce presupune in primul rând originalitate in ceea ce prezinti si scrii. Este o eleva foarte creativa si foarte muncitoare. Usor nu este. Insa cu dedicatie din partea ambelor parti, elev-profesori, ai parte si de astfel de bucurii. Important e ca in timp parintii, dar si copiii, au inteles importanta acestei limbi, dat fiind si contextul economic european actual, si se indreapta, din ce in ce mai mult, spre studiul acesteia. Chiar daca vorbim de o limba care nu este asa la indemâna ca engleza sau franceza.”
prof. Ingrid Irascu, CN “Vasile Alecsandri”

“Pentru mine Anna este o adevarata surpriza. Acum o vad pentru prima data si ma bucura enorm reusita ei, alaturi de multi alti elevi de la «Alecsandri». Mai avem o eleva, ca ea, tot in clasa a IX-a, care a obtinut premiul II pe tara, la Italiana, tot o limba pe care nu o studiaza la clasa. Asta arata ce copiii deosebiti avem in acest colegiu, mai ales pe discipline care nu sunt in orarul scolii. Sunt copiii deosebiti, muncitori, de exceptie, de care nu putem sa fim decât mândri.”
prof. Vasile Cautis – director CN “Vasile Alecsandri”

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri