30 aprilie 2024
EvenimentAniversare la 95 de ani de la infiintarea Societatii “Mormintele Eroilor Cazuti...

Aniversare la 95 de ani de la infiintarea Societatii “Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi”

Filiala Bacau “Col. Corneliu Chiries“ a Asociatiei Nationale Cultul Eroilor “Regina Maria” a marcat, miercuri, 17 septembrie, implinirea a 95 de ani de la infiintarea Societatii “Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi”, predecesoarea actualei asociatii care cinsteste memoria eroilor români.

La eveniment au fost prezenti prefectul Dorian Pocovnicu, vicepresedintele Consiliului Judetean Ioan Floroiu, viceprimarul Radu Ababei, militari din Garnizoana Bacau, militari in rezerva si in retragere, veterani de razboi, reprezentanti ai clerului si ziaristi.

“Infiintarea acestei societati – a spus presedintele filialei Bacau Cultul Eroilor, col. (r) Paul Valerian Timofte – a fost o necessitate, pentru ca imediat dupa Primul Razboi Mondial cineva trebuia sa se ocupe de miile de eroi cazuti pe intreg pamântul patriei. Mai ales in zona noastra, unde a fost triunghiul de foc Marasti-Marasesti si Oituz. Un grup de ofiteri si de vaduve de veterani de razboi au luat aceasta initiativa.”



In perioada interbelica, societatea s-a transformat in Asezamântul National pentru Cultul Eroilor “Regina Maria”. Acesta a fost desfiintat, insa, in perioada 1948 – 1965. Practic, asociatia a fost readusa la viata dupa 1989 si are filiale in toate judetele, in judetul Bacau fondatorul filialei fiind colonelul Corneliu Chiries.

Participantii la eveniment au pastrat un moment de reculegere in memoria eroilor patriei, dupa care au urmarit un scurt film documentar turnat special pentru aniversarea celor 95 de ani de la infiintarea Societatii “Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi”.

Filiala Bacau a Asociatiei Cultul Eroilor a acordat, la final, medalii comemorative si diplome aniversare unor personalitati si institutii bacauane care s-au implicat in activitatea acesteia.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri