Cadrele didactice afiliate Sindicatului Liber din Invatamânt (SLI) Bacau, structura la care sunt afiliati 8000 de angajati din scolile din judet vor protesta intr-o maniera radicala: vor sa boicoteze desfasurarea examenelor din cadrul Bacalaureatului 2016, dar si a celor din cadrul evaluarilor la clasa a VIII-a.

„Deocamdata, SLI organizeaza un referendum cu privire la neparticiparea la examenele nationale. Procedura a fost declansata de câteva zile. Colegii isi pot exprima optiunea „da” sau „nu” prin semnatura. Sunt vizate probele evaluarii de la clasa a VIII-a, dar si probele scrise de la bacalaureat”, a declarat liderul de sindicat, George Purcaru. Pâna acum, 90 la suta dintre membrii de sindicat au semnat ca vor sa participe la aceasta forma de protest.

Profesorii sunt nemultumiti de nivelul de salarizare din domeniu si reclama si discriminari in ceea ce priveste cresterile salariale propuse de actualul Guvern. „Beneficiarii cei mai vizibili sunt debutantii si cei cu vechime mica, rezultând de aici o discriminare intre tineri si vârstnici. Ordonanta ne asigura de faptul ca nu vom avea nici o crestere salariala mai devreme de anul 2018. O alta nedreptate consta in faptul ca personalul nedidactic nu beneficiaza de nici o corectie salariala”, mai spune liderul de sindicat. Acesta face precizarea ca neimplicarea la examenele nationale nu poate atrage sanctiuni disciplinare.

Examenele din cadrul Evaluarii Nationale sunt programate pe 27 si 29 iunie, iar probele scrise la bacalaureat incep pe 4 iulie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

14 COMENTARII

 1. Cu BAC sau fara,viitorul nu surade nimanui ( poate celor ce-si pot cumpara diplome !?),asa ca ele,cadrele didactice trebuie sa actioneze pentru scoaterea din intunericul in care a fost plasata scoala de cativa ani.Cadrelor didactice TREBUIE SA LI SE RECUNOASCA ROLUL IN PROPASIREA ACESTUI POPOR !!! Pana cand o sa mai accepte ca autaritati,parinti si copii ( lipsiti de cei 7 ani de acasa) sa-si bata joc de ei ? Ar fi momentul sa-si apere statutl si drepturile !!! Speram sa nu se limiteze la a cere doar marirea salariilor !

 2. 8000 boicoteaza, 8000 (mereu aceiasi) vor participa….oricum, nu se mai poate indrepta nimic din Ordonanta,atata timp cat guvernul tehnocrat e sustinut de majoritari.

 3. Nela,fara suparare,despre ce “cadre didactice” vorbim in ziua de astazi?Foarte putini dintre profesorii actuali sunt cu adevarat valorosi.restul lasa mult de dorit(spagari,cam 80% dupa mirosul meu fin).Mai intai sa se faca curatenie in sistem,incepand de la inspectori,directori si pana la cadrele didactice simple si apoi sa se ceara drepturi in invatamant.Unii profesori mai bine s-ar duce sa vanda rosii in piata la cum se comporta fata de colegii lor.
  E normal ca un cadru didactic tanar sa intre in sala de clasa peste altul si sa-l jigneasca de fata cu elevii?
  Am dat doar un exemplu!

  • Eu n-am mai pomenit ca o profesoara sa alerge ca nebuna pe sala dupa o alta pentru ca aceasta din urma se suparase pe buna dreptate dintr-un anumit motiv si ca atare, nu mai dorea niciun dialog,apoi,sa intre peste ea in clasa unde o asteptau elevii, strigand-o pe numele mic si jignind-o in fata lor.Apoi,sa tranteasca usa la plecare iar copiii uitandu-se ca la masini straine.Nu stiau daca sa rada sau sa planga.
   Ce fel de cadre didactice sunt acestea ca totusi trec de “persoane serioase”?

 4. Chiar daca pregatirea pedagogica si,chiar de specialitate,lasa de dorit,chiar daca tinerii pregatiti in universitati particulare au lacune serioase in plan relational,daca directorii unitatilor scolare sunt de calitate ( si nu politruci ) mai exista o sansa !! Daca un cadru didactic isi face meseria fiind exigent,elevii il considera…comunist,desi notiunea le este vaga.Cum guvernantilor nu le pasa decat de binele personal,personalul didactic este nevoit sa accepte formula NOI NE FACEM CA PREDAM,EI SE PREFAC CA INVATA. Rezultatul !!!??? Circ permanent ,elevi lipsiti de cultura generala,parinti parveniti care-si etaleaza pretentiile cu nerusinare,copii care nu-si folosesc creierele…si care sfideaza o lume…Cand doresti sa inlaturi ceva trebuie sa ai in vedere ce pui in loc,care este riscul in conditiile actuale…Nimic nu se poate invata la…fara frecventa !!!

  • Si diriginti slab pregatiti care le iau partea “bietilor” copii.Vorbim despre niste “copii” dar sunt extrem de capabili sa ia peste picior un adult la clasa sau in autobuz sau oriunde.Au drepturi depline pentru ca sunt copii chiar daca sunt de multe ori impertinenti si depasesc limita.Optica multor diriginti si directori e sa scoata vinovati anumiti profesori(mai tineri,ce-i drept sau care nu sunt in gratiile conducerii scolilor unde predau) fiindca e mai lesne pentru toata lumea.
   Astfel,copilul impertinent iese basma curata iar profesorul preia toata vina situatiei inadecvate aparute.
   Pana nu se rezolva adevaratele probleme din invatamantul actual care nu sunt numai de ordin financiar neaparat,nu cred ca e rost de mariri salariale sau de alte “beneficii”.Intai sa se merite investitia intr-un sistem educational lipsit de nepotisme si coruptie de ultim rang(unii se trezesc in scolile pe care le conduc ca pe tarlaua lor personala,desi toata lumea stie ca sunt institutii de STAT!) si apoi,sa se ceara niste drepturi cu adevarat fondate.Imi pare rau ca scriu in defavoarea invatamantului actual dar cred ca adevarata reforma ar trebui sa inceapa cu altceva si nu cu maririle salariale.Oricum,multi directori,sefi de catedre sau profesori “merituosi” nevoie mare,au salariile umflate de gradatii date pe ochi frumosi si nu in mod cinstit de cele mai multe ori.Aceia fac greva de forma!Sunt oricum multumiti de ce au deja.A!Sa nu mai vorbesc despre concediile “medicale” luate pt 2-3 saptamani in timpul anului ca sa mearga in nu stiu ce vacante sa se relaxeze de fapt.Si iau si gradatii de la scoala intre timp…

 5. Sau diriginta care ii spune la clasa unui profesor ca merita sa fie pus la punct de elevi pentru ca are un comportament inadecvat,in sensul ca tipa din cand in cand la ei.Sa nu mai indrazneasca profesorul sa ridice vocea la elevi daca vrea sa fie tratat cum trebuie de catre acestia.

 6. Creierele vizibil lenese irita profesorul care cauta sa-si faca predarea accesibila.In general,cadrele didactice vorbesc mai tare. Si,sa nu uitam ca…cele mai multe rele nu vin de pe afara…ci din interiorul corpului profesoral.Daca pe diriginta atat o duce capul,atunci trebuie lasata in plata Domnului,Sunt lucruri mai importante la care sa ne putem gandi,fie si la schimbarea stilului comunicarii cu elevii.Intotdeauna ramane loc pentru mai bine.Sa te lasi manipulat de elevi este greu de acceptat. Pedagogic vorbind,diriginta nu-si cunoaste rolul de moderator in relatia clasa-profesori !?

  • Diriginta clasei considera ca acel cadru didactic e vinovat fiindca tipa la clasa din cand in cand si de aceea,eleva a ajuns sa se poarte urat cu el.

LĂSAȚI UN MESAJ