Ieri s-au afișat primele rezultate, înainte de contestații, a probei scrise în examenul de Titularizare 2019, care a avut loc săptămâna trecută, pe 17 iulie. În județul Bacău, din cei 552 de candidați care au predat lucrările către comisia de examinare, patru au reușit să ia nota maximă 10 (zece). Este vorba despre un candidat de la Cultură civică, unul de la Geografie, un candidat care a depus dosarul pentru un post în învățământul preșcolar (educator) și un candidat pe Religie romano-catolică.

Statistici pe rezultate

Au fost și 41 de note între 9 și 9.99, alte 81 de note între 8 și 8.99 și 158 de note între 7 și 7.99, adică în total 284 de candidați care pot fi titulari în învățământ, pe locurile titularizabile care sunt în acest an în școlile și liceele din întreg județul. Condiția ca să fie titularizabil este ca cel care are media peste 7.00 la Titularizarea 2019, să aibă definitivatul și să ocupe un post viabil cel puțin patru ani. Sunt însă și 87 de candidați, din cei înscriși, care nu au reușit să ia mai mult de nota 5 (cinci), adică 15,76%, așa că ei nu pot profesa în sistemul de educație, dar își mai pot încerca norocul și în anii viitori.

Urmează ședințele de repartizare

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuiau să obțină minimum nota 7 (șapte), atât la proba scrisă, cât și la proba practică în profilul postului. Pentru angajarea pe perioada determinată (suplinire), candidații trebuiau să obțină minimum nota 5 (cinci), la cele două probe. Nota obținută la proba scrisă are o pondere de 75% în media de repartizare. În zilele de 23-24 iulie se depun și eventualele contestații la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 30 iulie. Vor urma apoi ședințele de repartizare a candidaților admiși, începând cu data de 31 iulie.

Doar 182 de posturi titularizabile

În total sunt 1.183 de posturi/catedre (coduri), cu număr de ore variabile (de la o oră până la 18 ore – pentru profesori și 24 de ore – pentru învățători), iar dintre acestea numai 182 sunt titularizabile: cele mai multe în învățământul preșcolar (48, din care 16 în municipiul Bacău) și primar (15, din care doar trei în municipiul Bacău), dar și pe disciplinele Educație fizică și sport, Matematică și altele. Interesant este faptul că, la Limba română, de exemplu, anul acesta (ca și anul trecut!), deși sunt multe înscrieri (72 de dosare depuse și validate), nu este alocat niciun post titularizabil.

51,45 %
În total, doar 284 de candidați au obținut notă de titularizare, adică puțin peste jumătate dintre cei care au predat lucrările comisiei de examen. Aceștia se pot încadra în învățământ pe perioadă nedeterminată.

32,79 %

Pe perioadă determinată, ca suplinitori, pot fi încadrați cei 181 de candidați care au luat note între 5 (cinci) și 6.99.

„În prima ședință de repartizare vor fi distribuite posturile și catedrele pentru candidații care au obținut note peste 7 (șapte), atât la proba scrisă, cât și la proba practică / inspecția la clasă, ceea ce înseamnă că sunt titulari și pot fi încadrați pe perioadă nedeterminată. Apoi, posturile /catedrele titulare neocupate se vor transforma în posturi / catedre pentru angajarea pe perioadă determinată. Tot procesul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor se va finaliza pe 6 septembrie.”
prof. Oana Bărbuț, inspector școlar, purtătorul de cuvânt al ISJ Bacău

Astăzi, un nou examen: Definitivatul

Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației, astăzi, 24 iulie, este programat, tot pentru profesori, examenul de Definitivat 2019. Sunt 214 candidați validați din cei 236 înscriși inițial. Examenul începe la 10.00, centrul fiind la Colegiul Tehnic de Comunicații „N. V. Karpen”. Cei mai mulți candidați sunt pe Educație fizică – 24, ca educatoare – 50, pe Limba engleză – 16, învățători – 28, Matematică – 15. Definitivarea în învățământ conferă dreptul de practică în sistem a cadrelor didactice. Cei care nu promovează acest examen, în decursul a trei sesiuni, în cel mult cinci ani, fără a depăși 7 ani de predare efectivă la catedră, nu pot fi angajați în învățământ decât pe perioadă determinată (suplinitor), cu statut de profesor debutant.