Intermediarii dau afară din piețe adevărații producători agricoli

10
Laurențiu Baciu: „Accesul producătorilor agricoli în piețe a fost monopolizat de băieții deștepți”

Legumele și fructele care ajung în pieţele agroalimentare costă, câteodată, chiar şi de trei ori mai mult decât la producător. Problema e veche, s-au mai cerut măsuri pentru combaterea ei, dar efectele nu se văd. Principala cauză a ei, se spune, sunt intermediarii. Președintele Ligii Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, care este și cel mai important fermier băcăuan, a analizat această problemă și cu autoritățile locale și cu reprezentanții Direcției Agricole a județului. Toți au promis măsuri, iar producătorii agricoli sunt cu ochii pe ei. Pe această temă am stat de vorbă cu Laurențiu Baciu.

Domnule președinte, producătorii agricoli nu mai au loc în piețe. Se pare că e o problemă la nivel național, nu doar în Bacău.

În toată țara se manifestă această problemă. Accesul producătorilor agricoli în piețe în ultimii 15 ani a fost monopolizat de „băieții deștepți”, care în cârdășie cu autoritățile locale și cu poliția locală acționează sistematic. De fapt, am înțeles că poliția locală este, de fapt, aceea care îi coordonează pe băieții deștepți. Astfel, în piață găsești tot felul de „producători agricoli” care se folosesc de documente false prin care atestă că sunt producători. În toate piețele sunt aceiași oameni 365 de zile pe an, adică permanent, care spun că sunt producători, care arată documente valabile pe timp de un an, facturi sau avize de însoțire a mărfii, precum roșiile de exemplu, chiar dacă marfa este perisabilă și nu ține atât de mult timp. Ei, de fapt, vând mereu noi loturi de marfă, în baza acelorași documente. Astfel, în piețe evaziunea fiscală deține primul loc. Am stat de vorbă cu un director de piață agroalimentară care spunea că e acoperit de documente, dar acestea erau false. Or, nimeni nu se sesizează, nimeni nu face nimic. Acești indivizi se aprovizionează de la producătorii reali, dar de multe ori prin șantaj sau prin amenințare, iau marfa la preț de nimic și o vând de două-trei ori mai scump.

PUBLICITATE

Ați pus problema și autorităților județului și municipiului Bacău, dar și la Direcția Agricolă.

Noi, reprezentanții fermierilor, ne-am întâlnit recent, la nivelul județului Bacău, cu un viceprimar, cu directoarea Direcției Agricole, dar și cu prefectul Maricica Coșa, evident și cu administratorul pieței. Am avut, cel puțin eu, impresia că în urma sesizărilor noastre lucrurile vor intra în normal. Am remarcat interesul manifestat de doamna prefect, de Direcția Agricolă, dar așteptăm să vedem ce măsuri se vor lua. Văd că se cam întârzie, iar eu înțeleg că autorităților le este foarte greu să facă ordine în piață, să redea piața de legume și fructe adevăraților producători, cum era odată. Veneau țăranii cu produse agricole curate și proaspete. Acum producătorii adevărați sunt alungați din piață, din supermarketuri, iar ei mai au la dispoziție doar șanțurile de la marginea drumurilor. Directorul pieței de la noi spunea, la un moment dat, că dă fiecărui producător doar câte doi metri pătrați de spațiu. Dar nu am înțeles de ce dă câte 20-30 unui „băiat deștept”. În piețe găseai și animale vii, dar acum s-au luat măsuri pompieristice cu gripa aviară, cu pesta porcină etc., iar sectoarele acelea au fost închise, deși n-am avut niciodată cazuri de focare de infecție. Nu înțeleg de ce nu găsim în piața din Bacău un colț, un sector cu produse tradiționale românești, care sunt foarte bune și foarte căutate.
La noi, la Ligă, vin producători agricoli din județ și chiar din județele limitrofe Bacăului cu foarte multe reclamații. Unii vin chiar de la celebra Matca. Reclamă ceea ce li se întâmplă în piețele Bacăului.

Spuneați, deja, că e o problemă care are conotații naționale. Cred că ar trebui discutată și la nivel central.

Am luat legătura cu ministrul Agriculturii. N-am insistat prea mult, pentru că am așteptat să se așeze o dată noul guvern. Am totuși promisiuni ferme că vor lua legătura și cu Ministerul Administrației și Internelor, cu Ministerul Mediului și se va ajunge chiar până la premier. Pentru ca măcar sectorul acesta, nu doar cel al supermarketurilor, să intre în legalitate.

Ministerul Agriculturii a lansat, de curând, Programul pentru cultivatorii de tomate, tot pentru ajutor dat producătorilor agricoli.

Da, dar la noi niciodată nu ne iese ce ne dorim. S-a făcut, până la urmă, un soi de brand din acel proiect. Astfel, producătorii trebuiau să poarte un șorț distinctiv, cu tomata desenată pe el, dar peste noapte aceste șorțuri s-au înmulțit și au apărut și de gâtul băieților deștepți. Astfel, producătorii autohtoni din piețe nu reprezintă mai mult de 5-10%. Se invocă mereu documentele justificative, dar noi știm cum s-au dat multe dintre ele, chiar cu concursul unor primării. E clar că acești băieți deștepți nu pot acționa fără susținerea chiar a autorităților. M-a surprins naivitatea administratorului pieței, care spune că este acoperit de documente, deși acestea sunt false.

Problema accesului producătorilor în piață s-a pus puternic și acum vreo zece ani. Li s-a cerut celor din piață să prezinte carnete de producător agricol, eliberate de primării.

Așa se cere și acum. Dar întrebarea care se poate pune în acest caz este ce se va întâmpla dacă îi scoatem pe toți din piață, pentru că nu au documente valabile. Nu ar fi mare problemă, pentru că ar veni în loc adevărații producători și ar fi un câștig atât pentru cumpărători, cât și pentru producători. Mărfurile ar fi desfăcute mai repede, mărfuri bune, de calitate, iar lumea ar cumpăra mult mai ieftin. Acum prețurile sunt duble și chiar triple.

Credeți că noul guvern v-ar sprijini în demersurile pentru un comerț normal în piețe? V-ați declarat deja încrederea în actualul ministru al Agriculturii.

Gândirea noului premier m-a blocat. Ne-a transmis, indirect, că se vor pune taxe suplimentare marilor fermieri, motivând că aici este sursa de bani pentru buget. Dar vor susține în continuare ajutoarele sociale. De ce? Pentru că beneficiarii sunt masă importantă de votanți. Vor susține și fermierii mici cu ajutoare suplimentare, dar care nu au un corespondent în economie. O asemenea gândire este catastrofală. I-ar pune pe marii fermieri în imposibilitatea de a mai funcționa, deși ei asigură securitatea alimentară și dau și cei mai mulți bani la Buget. Guvernanții ar trebui să se îndrepte, pentru mai mulți bani la buget, către cei care fac mult export de profit. Dimpotrivă, companiile românești din agricultură ar trebui sprijinite să se dezvolte. Nu marii fermieri sunt cei care câștigă mult. Cheltuielile și veniturile sunt pe unitatea de măsură, care în agricultură este hectarul. Însă guvernul se duce acolo unde n-au mai strâns bani până acum, la agricultori, care de fapt sunt cei mai buni platnici. Nu agricultorii au devalizat bănci, iar în parcurile de recuperare ale băncilor nu vei găsi tractoare și combine, ci mașini din mărci scumpe.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

 1. NU STIU DACA PRIMARIA BACAU,ESTE INTERESATA DE ACEASTA PROBLEMA???!!
  iN PIATA CENTRALA SANT FALSI PRODUCATORI{tigani si tot felul de baieti destepti},care au facut ROST de adeverinte de Producatori,,,dar de fapt ei sant Comercianti,,>cumpara marfa si o VINDE la suprapret,,!!
  Unii din ei stau in zona Miorita si pleaca dimineata cu Taxiul,,vinde marfa DUBLU,sau chiar TRIPLU,,SI NU PLATESC LA FISC, DECAT UN IMPOZIT FORFETAR??!!
  DE LA INTRARE IN PIATA !dinspre Biserica Sf, Neculai},sant numai baieti Destepti,ca sa nu le zic Borfasi,,,dar si Administratia Pietelor in legatura cu Politia locala,profita de acestia,,caci stiu ca fac EVAZIUNE,,!!!
  Dar de suferit,sufera CUMPARATORUL care este JECMANIT la drumul mare,,??!!

 2. Ai bataturi in palma, rol la primarie fiindca ai pamant arabil lucrat (satelitul face dovada) …primesti drept de a vinde in piata …nu…sa fii sanatos…mergi la munca!

 3. Ce se intimpla in piete este rodul colaborarii dintre Administratia Pietelor, Politiei Locala, Primariei si bisnitarii de produse agricole cu ,,acte,, in regula. Activitatea frauduloasa a acestor indivizi este arhicunoscuta dar tolerata cu multa grija , cu multa atentie si cu multa bunavointa. Ei sunt contribuabilii de nadejde ai celor ce sunt platiti din bani publici pentru a apara cetateanul si legile tarii. Hrana romnului obiect de trafic acceptat tacit de tote guvernarile…..

 4. ..este asa de usor sa vezi ce se intampla la Bacau:

  Este suficient doar sa te uiti unde “doarme” piata si cand se dechide ! Producatorul care vine cu marfa, doarme pe taraba cu capul pe marfa si cand se lumineaza este cu marfa proaspata pe taraba, gata de vanzare, asa cum era odinioara ! Daca te duci la ora 7 in piata din Bacau, esti singurel…de ti se face frica ! Evident, bastanii dorm la ora asta…si deschid la 10 ca la magazinele de moda din Mall.

  Daca mergeti puti mai la nord de Bacau, la Roman, o sa constatati ca este cu totul alta atmosfera in piata! La 6 piata plesneste de lume. O vand oameni munciti, preturi bune, marfa buna..etc..

 5. Primaria poate si trebuie sa fie mult mai activa , mai implicata in aceasta problema ; are de altfel la indemana (in subordine ) si instrumentele – mijloacele necesare pt a veni in ajutorul cetateanului platitor de TAXE locale ,destul de mari de altfel……
  Deci avind in subordine SEFUL pietei , Politia locala care are si ea un POLITIST al pietei de ce nu ii trage la raspundere direct pe acestia ???!!

 6. ne agitam pentru ca vine probabil canicula…verifica cineva unde sunt depozitate aceste produse si cu ce sunt transportate??…mancam orice,de oriunde si oricum…In piata centrala produsele stau in niste masini de dimineata pana seara in conditii de canicula …si ne mai plangem ca preturile sunt mari….intai si intai hai sa vedem calitatatea produselor,provenienta lor si conditiile de depozitare si apoi pretul..ca pana la pret deja suntem bolnavi!

LĂSAȚI UN MESAJ