25 aprilie 2024
Actualitate20 de ani de dializa in Bacau

20 de ani de dializa in Bacau

20 de ani de dializa in Bacau. 20 de ani in care s-au salvat vieti. 20 de ani in care Centrul de dializa a facut istorie, s-a ridicat, s-a dezvoltat si acum a ajuns unul din centerele cele mai moderne din tara, comparabil chiar cu unitati asemanatoare din intreaga lume.

Si pentru ca a fost un moment aniversar, in sala de sedinte a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau s-a marcat cu emotie si bucurie acest lucru, urmare a unei initiative frumoase si laudabile a dr. Leonard Rosu, medic primar nefrolog, cel care a taiat panglica inaugurala a acestei sectii, in 1996, ca sef de sectie, alaturi de dr. Ioan Strutu, directorul spitalului la acea vreme, si dr. Alexandru Marcu, pe atunci directorul Directiei de Sanatate Publica.

Trecut, prezent, viitor si speranta. Acestea au fost momentele traite de toti cei prezenti la intâlnirea de vineri, 19 august, de la Spitalul Judetean de Urgenta. Au raspuns invitatiei actuali si fosti angajati ai Sectiei de Nefrologie si Hemodializa, colegi medici si asistenti medicali din spital, dar si de la alte spitale din judet, reprezentanti ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, conducerea spitalului, fosti pacienti care si-au salvat viata in aceasta sectie. „Se implinesc acum, pentru mine, 18 ani de când am renascut. Daca nu exista aceasta sectie in Bacau, daca nu eram tratat de echipa minunata de medici de aici, eu astazi nu mai eram in fata voastra.



Centrul de dializa 1996

Era iarna atunci, zapada, eu nu eram transportabil, la Iasi, facusem o complicatie pe o interventie chirurgicala banala, dar viata mea a fost salvata tocmai de acesti medici. Ei sunt salvatorii mei”, a declarat renumitul profesor de istorie Ioan Mitrea, invitat la intâlnire ca fost pacient. „Sectia s-a nascut foarte greu. Vremurile de atunci erau vitrege, dializa era privita ca o procedura foarte costisitoare, aparate nu erau, am adus paturi din curtea spitalului si le-am sudat in sectie. Am inceput cu 8 aparate, care nici acelea nu erau noi, la vremea respectiva, ci reuzitate. In zona Moldovei, doar in Iasi se mai facea dializa, si tot pe aparate din donatii, si la Suceava, pe câteva aparate vechi.

Am pornit cu 16 pacienti, care saptamânal erau obligati sa indure drumuri insuportabile, in conditii inumane la Iasi, pentru a fi tratati”, a precizat si dr. Leonard Rosu. 20 de ani cu povesti de succes, cu oameni tratati exemplar, care s-au integrat social, care si-au crescut copiii si se pot bucura acum de viata, 20 de ani de nopti nedormite de echipa medicala, 20 de ani de chin, suferinta, dar si de daruire si mari succese profesionale. Tot aici, in aceasta sectie, la nici doi ani de la deschidere, s-a inregistrat si o premiera nationala: a fost tratata prin dializa o femeie insarcinata, un lucru inedit la acea vreme. Pacienta traieste si in ziua de azi, iar copilul are deja 15 ani.

Trecut si… prezent

Acum Centrul de Dializa din Spitalul Judetean de Urgenta Bacau are doua compatimente. Primul, Hemodializa – o metoda de epurare a sângelui cu ajutorul unui rinichi artificial (aparatul de dializa), adesea utilizata in anumite cazuri de intoxicatie grava, dar, mai ales, in tratamentul major al insuficientelor renale, compatiment in care functioneaza acum 8 aparate de ultima generatie, cu doi medici (dr. Corina Rosu si dr. Luminita Popa), 7 asistenti medicali, in doua ture, si 8 angajati ca personal auxiliar. Al doilea Compartiment, Nefrologia – ramura medicinei interne care se ocupa cu tratamentul patologiei renale, precum si urmarirea pacientilor transplantati renal – unde sunt trei medici (dr. Leonard Rosu, dr. Emanuela Dragan si dr. Loredana Chirculescu), 7 asistenti medicali in trei ture si 4 salariati ca personal auxiliar.

Asistentul sef pe intreg centrul este Daniela Mazere. Anual, aici sunt rezolvate aproximativ 5.600 cazuri in spitalizare continua si 2.300 cazuri in spitalizare de zi. Lunar, in aceasta sectie se efectueaza 350 de sedinte de dializa, pe bolnavii acuti si cronici. Numai o sedinta costa in jur de 100 de euro. „In acest moment suntem spre un apogeu al dializei la Bacau, din punctul de vedere al experientei medicale a echipei de doctori si asistenti, iar noi incercam, cu toate resursele pe care le avem, sa mentinem standardul de calitate al serviciilor oferite in aceasta sectie”, a aratat si Adrian Popa, managerul spitalului.

„Aici, in spitalul din Bacau, vorbim de ultimele tehnologii in materie de dializa, dar si de o maxima competenta in acest domeniu, in conditiile in care Spitalul Judetean este cotat ca o unitate medicala de interes zonal, ca adresabilitate”, a completat Dan Stoica, director executiv la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, pentru ca dr. Aurelia Taga, directorul medical al spitalului, sa adauge ca „este o sectie grea, in care, desi nu este linie de garda, medicii sunt mereu la datorie. O sectie cu o incarcatura emotionala foarte mare, pentru ca aici se duce o adevarata lupta intre viata si moarte”. La finalul intâlnirii s-a lansat si o noua provocare pentru medicii nefrologi: tratamentul prin dializa si a copiilor care au nevoie de aceasta procedura. Provocare care a primit si un raspuns imediat – in cel mai scurt timp, acest lucru va fi si realizat, dupa ce se va angaja un medic pediatru cu competente in aceasta specialitate.

dr. Leonard Rosu (1)

„Centrul de dializa inseamna astazi mai bine de 300 de pacienti care sunt in programul de hemodializa, luna de luna. Ceea ce inseamna 300 de oameni care traiesc o viata normala. Dar mai inseamna si sute de pacienti care vin aici cu blocaj renal, cu insuficienta renala, cu risc vital, care ar deceda daca acest centru nu ar exista. Si vorbim inclusiv de pacienti din Vrancea si din Neamt, in afara de cei din Bacau. Singura problema a acestui centru este insuficienta spatiului. In rest, totul este similar cu ce este in Occident.”
dr. Leonard Rosu, medic primar nefrolog

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri