Mai mulți candidați înscriși în examenul de bacalaureat, sesiunea de vară, ne-au semnalat că luni, la proba scrisă de la Limba și literatura română, la centrul de la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău, mai mulți elevi au fost puși să își rescrie tezele, pentru că ar fi apărut o eroare de… organizare.

„Ne-am strâns în sala de examen cu toții, am început să completăm foile cu datele noastre. Ni s-a spus să scriem că suntem de la profil «umanist», după care au venit subiecte și ne-am apucat cu toții să le rezolvăm. După o oră, a venit directoarea de comisie care ne-a spus că ne anulează lucrările, că au fost instruiți greșit în legătură cu profilul și că de fapt ar fi trebuit să scriem «uman»”, a explicat o candidată. Aceasta mai spune că le-au fost luate foile pe care lucraseră deja, mulți s-au apucat de transcris pe noile foi ceea ce deja scriseseră pe cele ce le-au fost anulate, însă nu s-au mai putut încadra în timpul alocat, de trei ore.

Practic, li s-au schimbat foile de examen în timpul examenului și atât, ca și cum nu s-a întâmplat nimic.

PUBLICITATE

„Nu ni s-a mai permis să stăm în plus, iar mulți dintre noi nu am reușit să terminăm subiectul al treilea. Este inadmisibil. Să ne ia lucrările după o oră, să transcriem tot ce am făcut până atunci și să nu ne mai dea timp în plus. Mulți am intrat și în panică. Eram candidații de la trei clase de uman”, a mai spus o elevă. „Ne revoltă că după toată această tevatură nici măcar nu am fost lăsați în plus, după ora 12.00, pentru perioada de timp pierdută. E bătaie de joc la adresa noastră, a celor care am învățat”, a mai adăugat un băiat, și el afectat de cele întâmplate.

Inspectoratul Școlar a confirmat situația

Ce spune Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău în fața acestor acuzații? Prin vocea prof. Florin Lazăr, inspector școlar general, ni s-a transmis că situația se confirmă, că într-adevăr s-au schimbat foile, dar că nu e vorba de o oră întârziere, ci de 10 minute (de la 9.10, de când s-au distribuit subiectele, până la 9.20, când s-a solicitat schimbarea).

Și că, urmare a celor întâmplate, comisia le-a acordat „tacit” acelor elevi din examen să depășească timpul de lucru alocat, cu această perioadă pierdută. Ceea ce nu s-a întâmplat, după cum susțin candidații.

„Atunci, dați-mi voie să verific înregistrările video și audio din acele clase, deoarece eu nu am nicio calitate în acest moment, ci doar președintele comisiei județene de bacalaureat”, a declarat ferm Lazăr.

Ulterior, situația s-a dovedit a fi mult mai gravă, așa că s-a întrunit de urgență și un Consiliu de Administrație.

„Președinta comisiei județene de bacalaureat trebuia să ia măsuri. Este vorba despre Ana – Maria Egarmin, inspector școlar general adjunct. Am luat act de ceea ce ați sesizat, am analizat și alte probleme apărute și am luat mai multe decizii. Mai întâi, am schimbat președintele comisiei de la Pedagogic, pe doamna profesor Adriana Busuioc, cu domnul profesor Iustin Antonie. Din discuții, a fost vorba despre maximum un sfert de oră. Ca explicații date până acum, de președinta de la Pedagogic, mi s-a spus că s-a primit un email cu detaliile privind modul cum trebuiau completate datele candidaților pe lucrări, dar nu s-au citit cu atenție și în timp util. Asta a fost o primă abatere”, a fost declarația inspectorului general Florin Lazăr, după două ore de la prima discuție.

Au mai fost și alte probleme

Cu această ocazie, s-au mai sesizat și alte probleme în organizarea primei probei scrise a examenului de Bacalaureat, așa că măsurile luate de inspectorul școlar general Lazăr nu s-au oprit aici.

A fost schimbat și președintele de comisie de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, prof. Daniela Bejan, cu prof. Adriana Chiuaru, iar la Colegiul Economic „Ion Ghica” a fost schimbat președintele, prof. Adriana Căzănel, cu prof. Radu Mihăilă, urmare a faptului că aici nu s-au respectat anumite măsuri de securizare a lucrărilor privind ștampilarea lor.

De asemenea, s-a modificat și componența comisiei județene de bacalaureat: în afară de schimbarea președintelui (prof. Ana – Maria Egarmin) au mai fost înlocuiți alți doi membri.

„Au fost anumite inadvertențe pe care nu le pot accepta. La Alecsandri și Economic nu s-a respectat metodologia de organizare, dar aici nu au afectat direct candidații. Voi dispune și o comisie care să se deplaseze la Colegiul Pedagogic, pentru a vizualiza și înregistrările video din acele săli de clasă. Eu nu am avut voie, pentru că nu există procedură legală să fac asta. Vor fi analizate și tezele despre care s-a vorbit, care acum sunt în arhivă, tot sub supraveghere video”, a mai spus Lazăr. De ieri, comisia județeană de bacalaureat are un alt președinte.

„Din momentul întrunirii Consiliului de Administrație și a măsurilor care s-au decis, eu o să fiu în continuare președintele comisiei județene de bacalaureat, până la finalizarea acestei sesiuni a examenului. Trebuie să se înțeleagă ce responsabilitate impune faptul că ești președinte sau membru într-o comisie de organizare a unui examen național. A fost anunțat și Ministerul Educației. Sunt măsuri care trebuiau luate, nu intrăm în speculații, verificăm tot ce s-a întâmplat și vom respecta procedurile legale. De acum, am și această posibilitate, ca președinte. ”
Prof. Florin Lazăr, inspector școlar general ISJ Bacău

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

28 COMENTARII

 1. Profilurile pot fi real, uman(nu umanist), tehnologic, lucruri cunoscute de PROFESIONISTII din educatie. Dar asta e cand unii incearca sa poarte o palarie mai mare decat isi pot permite!Concursul de directori organizat in toamna cu magari, sosete si tuberculoza isi arata “roadele”.Metodologii necitite, legislatie necunoscuta de catre presedintii de comisii, ifose insa cat carul si mai ales IUBIRE DE SCAUN DIRECTORIAL, ORIUNDE AR FI EL!

   • Subscrii degeaba! Si tu si Lumi sunteti in ignoranta. Profilurile si filierele sunt reglementate prin Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011. Mai exact, art. 31, alin. 1, litera b prevede filiera teoretica cu profilurile: real si …. “umanist”. Deci, au gresit profesorii care au scris umanist cu ceva? Si uite asa acuzam oamenii de incompetenta…

 2. Defectele mintii, precum cele ale fetei, se maresc odata cu varsta.Pacatul mare este ca oamenii sunt mecanici, nu ca locomotivele sunt mecanice. Ce sa caut eu la comisie, daca nu stiu ce am de facut??????Gandirea mecanica sau lipsa de gandire, le las acasa, atunci cand fac parte din comisia de examen.

 3. Da si conducerea de la varful Isj Bc e pe masura. Asta, Lazar, e expert in bacaloreate de pe vremea cand spagile erau cat casa. Va mai amintiti de spagarii de la Podu Turcului, de la Saligny. Oare Lazar nu o fi luat nimic? Si el ar trebui demis de la Isj. Ala a fost concurs de la MEN? Un aranjament de tip PSD-ist, ca multumire pentru sustinerea partidului la localele din 2016.

 4. Dacă d-l inspector crede ca un elev poate scrie 5 pagini în 10 – 15 min. atunci e clar…avem printre noi roboti …nu oameni. De ce nu vor sa recunoască adevărul și umbla cu minciuni și cu mușamalizare. .. D-le inspector …..RUSINE…

 5. Marea drama a acestei tari este faptul ca adevarul a inceput sa fie “strigat” de analfabeti. “Uitate”, “bacaloreate”….O fi si asta o strategie de a transforma adevarul in neadevar.:)

 6. Pt Lumi: Nu exista profil tehnologic. Exista Filiera teoretica si filiera tehnologica. Profiluri sunt: uman si real. Si profii sunt pe langa subiect…. multi profesori slab pregatiti si neinformati cu privire la organizarea invatamantului din Romania

 7. Acelasi lucru s-a intamplat si la examenul de definitivat din 2013 cand unor profesori li s-a schimbat teza, desi fusesera instruiti sa scrie in partea din stanga sus intr-un anume mod. Se scursesera 45 de minute, cand presedinta comisiei de la acea data a solicitat inlocuirea foilor. A promis, ca si acum, ca va prelungi timpul cu 10 minute, desi se scursesera 45. De asemenea, a cerut ca profesorii sa predea lucrarile fara a transcrie de pe lucrare deoarece, in urma analizei inregistrarilor video, s-ar putea deduce ca acei profesori au copiat. In urma unor negocieri corecte, de pe pozitii ferme, am reusit sa fiu lasat sa imi transcriu lucrarea si mi s-a prelungit timpul cu 45 de minute, asa cum era normal. Ne batem joc de viitorul unor oameni!

 8. Da EI : ai dreptate!!!! Se vede ca nu esti in stare sa dezlegi intelesul unor termeni voit scrisi aiyrea, gen ,,bacaloreate,,. Esti vreo sluga a Isj Bc. Habar nu ai ce corupti colcaie prin birourile acelei cladiri. Habar nu ai sau nu vrei sa recunosti bataia de joc a unor inspectori, directori , profesori la adresa elevilor. Zeci de ore nefacute, gradatii de merit date pe ochi frumosi, controale facute de inspectori pentru a acoperi acte de coruptie din scoli, contra cost desigur. Asa ca ar fi bine sa taci.

 9. In ultimii trei ani am auzit numai de bine despre rezultatele de la BAC si Evaluare in Bacau ca si despre organizare. Pacat ca trebuie sa citesc asa ceva…

 10. Cred ca exageram cu ceea ce s-a intamplat. Este vorba de o neintelegere stupida. Nu consider ca elevii nu au avut timp sa scrie. Sa fim seriosi. In doua ore, sa presupunem ca elevii atat au avut la dispozitie in mod real, un licean studios si serios isi rezolva linistit si la superlativ subiectele. Ne concentram pe cautarea unor vinovati pentru nereusita noastra. E omenesc, este posibil ca oricare dintre noi sa gresim, dar o asa amploare pentru ce? Nu ar fi mai bine sa nu ne implicam in desfasurarea acestor examene? Sa lasam sacosarii politici sa se ocupe si de ceea ce este mai greu. Avem colegi care ocupa posturi in invatamant fara a trece prin niste etape firesti, de bun simt (vezi dinastia Neacsu de la Alecsandri), dar corectam pe pagini intregi o greseala minuscula: uman sau umanist?….Depinde de subiect. Altceva mai interesant??? Va sugerez ce este in paranteza. E mult mai grav…..DOMNULE INSPECTOR SCOLAR GENERAL!!!!!!

 11. Pt filip costache : tu esti tampit la cap? Am sustinut ieri bacalaureatul si iti pot spune ca in centrul meu de examen peste 70% dintre candidati au folosit mai mult de 3 ore. Pe ce lume traiesti tu ca sa zici ca nu era o problema pentru ei? Este clar un dezavantaj primit fata de ceilalti candidati. Nu reusesri sa procesezi faptul ca anumiti candidati folosesc ciorne pentru ca asa este recomandat, dar se pare ca la inteligenta ta nu este de mirare cum merg lucrurile in aceasta mirabolanta tara

 12. In sala la mine au venit dupa o ora. Apucasem sa rezolv primul subiect si aproximativ tot subiectul 2. Din cauza ca am fost nevoit sa transcriu, nu am reusit sa fac subiectul 3 asa cum ar fi trebuit.

LĂSAȚI UN MESAJ