10.000 de pelerini la Ghimeș

5

Peste 10.000 de persoane au sosit, duminică, la Ghimeș, în județul Bacău, la tradiționala, de acum, manifestare anuală care se constituie în punctul final al pelerinajului organizat la Șumuleu Ciuc, în fiecare an.

Catolici sărbătoresc confruntarea de la 1567 dintre secui și armata principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a încercat să le impună religia unitariana. Secuii au ieșit victorioși și, în memoria acestui eveniment, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Șumuleu Ciuc iar a doua zi, merg la Ghimes, în județul Bacău.

Ghimeșul a fost, cândva, punctul de graniță între Transilvania și Moldova, apoi, între Austro-Ungaria și România. Mulți maghiari vin în fiecare an pentru a se reculege la fosta graniță a Imperiului, în anii din urmă nelipsind provocările de tip naționalist. Steaguri și hărți ale “Ungariei Mari”, drapele ale Ținutului Secuiesc, inscripții și strigăte care fac referire la “Trianon” au fost din belșug anul acesta.

PUBLICITATE

Mulțimea a fost, însă, calmă, în general, prezența la vedere a forțelor de ordine (polițiști și jandarmi, circa 200) contribuind din plin la aceasta. Pelerinii au venit cu peste 1.300 de mijloace auto (autoturisme, autobuze, motociclete)dar și cu un tren format din 16 vagoane al Căilor Ferate Maghiare. Dealtfel, întreg evenimentul este concentrat pe sosirea trenului cu pelerini maghiari-circa 1.200 de persoane.

Punerea în scenă se face din timp: în Gara Ghimes este amplasată o instalație de sonorizare, sunt aduși câțiva ceangăi în costume populare cu instrumente tradiționale iar pelerini din Harghita și Covasna joacă rolul populației locale care întâmpina cu chiote de bucurie și steaguri ungurești vizitatorii maghiari. Anul acesta s-a strigat din belșug “Ungaria! Ungaria!” dar și ceva legat de Trianon, presupun că nu de bine. În gară se află și singurele steaguri românești din localitate. Asta dacă facem abstracție de cei câțiva jandarmi care și-au înlocuit șnurul fluierelor de la gât cu o panglică tricoloră.

După momentul festiv de întâmpinare a pelerinilor din Ungaria, lumea coboară din tren și se îndreaptă, pe jos, într-un drum de circa 40 de minute, către fosta graniță. Aici e organizat un soi de iarmaroc cu tot felul de lucruri de cumpărat și de mâncat. Cine vrea, merge pe deal, la biserică, unde se ține slujba de Rusalii.

Alții pot urca pe celălalt deal, la ruinele fostului punct vamal cunoscut sub numele de “Cetatea Rakoczy” sau la cantonul de cale ferată. De fapt, fostul canton de cale ferată, cel mai estic al căilor ferate austro-ungare, care a fost dezafectat și cumpărat de un cetățean care l-a amenajat ca muzeu.

Unde sunt localnicii în toată povestea asta? Ei, bine, localnicii fac bani. Cel puțin cei care știu maghiara. Se fac bani din cazare, mâncare, băuturi răcoritoare, amintiri din Ghimes, kurtos, miere de albine și așa mai departe.

În încheiere să precizăm un singur lucru: anul trecut au lipsit referirile la Tratatul de la Trianon și haile cu “Ungaria Mare”. Anul acesta au revenit.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Oare Instituția Prefectului nu ar putea organiza un spectacol de muzică populară cu Furdui și alții. Suntem in Romania nu în Ungaria.

  2. Carevasazica in 1576 s-au batut secuii cu ungurii , intre timp s-au impacat-pupat iar acum se celebreaza o paruiala intre frati . Nu se intelege de ce striga impotriva romanilor , doar nu cu ei s-au incaierat .

  3. Maghiarii uita ca istoria le este potivnica ! Prezentul pentru ei este cea mai mare povara ! Frustarea se obseva in discursurile pe care le au politicienii de nationalitate maghiara !Se declara tot timpul nemultumiti ca nu au drepturi ,ca sunt oprimati ca sunt cei mai oropsiti ,dar totul este o falsitate Dea lungul istoriei zbuciumate maghiarii au fost dusmani de moarte ai secuilor ! Romanii sunt toleranti ! Daca prin absurd ar fi maghiarii in Grecia ,Franta sau USA credeti ca ar fi permis ce isi permit ei intr-un stat tolerant cum este Romania ??? Pe 1 decembrie ,romanii mai care au curajul sa-si mai spuna romani in Giula,Batania sau Bichis-Ciaba,Secad ar organiza manifestatii cum ar fi priviti de guvernul maghiar si de autoritatile locale ? Politicienii maghiar nu au curajul sa priveasca prezentul si sa accepte ca de 100 de ani ei nu mai sunt factorul dominant in Ardeal ,unde ei au fost minoritari sute de ani !Imperiul Austro -ungar (inchisoarea popoarelor ) a disparut de pe harta Europei in urma primului razboi mondial !

  4. O asemenea manifestatie romaneasca nu este tolerata in Ungaria si am fi ridicati ca romani urgent de fortele lor de ordine. Daca in Ungaria declari ca esti roman si vrei sa te cazei undeva imediat ai alt pret defavorizant mai mare pt ca ai declarat ca esti roman. Nu trebuiesc tolerate asemenea miscari iar pe lungimea traseului trebuiesc arborate pe stalpu drapelul Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ