Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul,
să ne bucurăm şi să ne veselim într-însa

Pentru ce ne bucurăm astăzi? Ne bucurăm deoarece credinţa noastră în Cristos a fost confirmată, adevărul a triumfat asupra minciunii, dreptatea asupra nedreptăţii şi tragedia s-a transformat în bucurie. La început vedem o victimă nevinovată şi lipsită de apărare. Isus a fost acuzat în mod fals de crime pe care nu le-a comis, şi condamnat pe nedrept la o moarte pe care nu o merita. Toate acestea îşi au punctul culminant în Vinerea Mare, în care îl vedem pe Isus biciuit, batjocorit, dus la moarte, pironit pe cruce, unde moare după câteva ore. În schimb, acum ne bucurăm de triumful dreptăţii. Astăzi îl vedem Isus ridicându-se din morţi în toată gloria şi măreţia.

Este o veste bună să ştim că Adevărul este nemuritor. Putem înăbuşi Adevărul, să îl acuzăm că este o minciună, să îl condamnăm, să îl torturăm, să îl ucidem, să îl îngropăm în mormânt, dar a treia zi Adevărul va învia. Să ţinem minte aceasta şi să nu renunţăm la Adevăr chiar şi atunci când toţi par să renunţe la el. Ceea ce este adevărat va fi întotdeauna adevărat, chiar şi atunci când lumea din jurul nostru ar dori să fie altfel. De aceea astăzi Biserica ne cere să ne bucurăm şi să ne veselim. În el vedem lumea fără durere şi lacrimi, o lume de pace şi dreptate, de bucurie şi viaţă fără umbra morţii.

După ce Cristos ne-a arătat că drumul credinţei trebuie să treacă prin „cruce”, acum ne arată răsplata credinţei: învierea fericită. Bucuria noastră stă în Cristos înviat, fiindcă în el descoperim sensul morţii şi al păcatului; în el descoperim că moartea şi păcatul sunt cuprinse într-un plan plin de înţelepciune şi de iubire. „Viaţa cea nouă în Cristos” înseamnă parcurgerea drumului din această viaţă spre Tatăl, păşind pe urmele lui Cristos. Nu există o iubire mai mare decât aceea ca cineva să-şi dea viaţa pentru prietenii săi. Asta a făcut Isus! Ne iubește mai mult decât putem noi percepe.

Învierea lui Cristos nu este numai temelia credinţei noastre, dar şi temelia speranţei noastre. Astăzi, creştinul este invitat să creadă în puterea celui Înviat asupra morţii şi în fiinţa sa prezentă în universul oamenilor. Atunci începe o viaţă nouă care merge din descoperire în descoperire.

Cristos a înviat!

Pr. Richardo-Dominic BaciuPUBLICITATE