29 martie 2024
ActualitateTaxa de salubrizare se plateste, din nou, pe persoana

Taxa de salubrizare se plateste, din nou, pe persoana

Consilierii locali au aprobat ieri taxele si impozitele locale pentru anul 2016. Darile stabilite in mod exclusiv de autoritatile locale vor ramâne la fel.

Pe de alta parte, la cladirile rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, majorarea va fi de 0,1 la suta din valoarea impozabila, in timp ce pentru cladirile nerezidentiale, cum sunt spatiile comerciale, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice, cota de impozitare va fi de 0,75 la suta, desi legea permitea impunerea unei cote de 1,2 la suta.

„Initial, am propus cota de 0,8 la suta, dar am primit adrese de la doua societati mari care ne-au propus sa revizuim cuantumul”, a explicat directorul de la Taxe si Impozite, Bogdan Nestian.



Potrivit Codului Fiscal, pentru mijloacele de transport, taxele ramân la acelasi nivel. Taxa de salubrizare se va achita din nou pe persoana si nu pe apartament cum s-a intâmplat anul acesta. Astfel, Primaria Bacau propune o taxa de 6 lei/luna/persoana.

Pentru persoanele juridice, taxa de salubrizare ramâne in acelasi cuantum. Cei care vor achita taxele integral, pâna la 31 martie, vor beneficia in continuare de reducerea de 10 la suta.

Vestea rea este ca noua lege fiscala restrânge destul de mult categoriile de scutiri de la taxe, dar permite totusi consiliilor locale si judetene sa majoreze anumite taxe locale cu nu mai mult de 50 la suta fata de cuantumul actual.

S-au deschis ofertele pentru sediul Directiei de Taxe si Impozite

Cinci ofertanti au depus documentatia in cadrul procedurii de selectia a unui sediu pentru institutie. Termenul de deschidere a ofertelor a fost 2 decembrie. S-au inscris in concurs Universitatea Bacovia, societatea Elisa (aflata pe strada Vasile Alecsandri), firma Conbac (care are sediul lânga Insula de Agrement), societatea Casa S.A. (cladirea SIF Moldova) si o persoana fizica, Aurel Chiraples, care detine fostul sediu al Directiei Silvice.

Procedura de stabilire a câstigatorului va dura 90 de zile. Asta inseamna ca ghiseele nu se vor muta in timp util pentru a evita aglomeratia specifica inceputului de an, când oamenii se imbulzesc sa achite cu anticipatie taxele.

„Vom merge in teren sa vedem fiecare locatie si sa analizam care respecta cel mai bine criteriile tehnice impuse de noi. Chiar daca pretul oferit este bun, cel mai important este ca spatiul sa se preteze la serviciile noastre”, a declarat directorul directiei, Bogdan Nestian.

Dupa stabilirea câstigatorului, se va vedea daca mai sunt necesare investitii pentru adaptarea spatiului, iar arhiva ar putea fi mutata in câteva zile. Contractul de inchiriere se va semna pe 10 ani si are o valoare de 5,4 milioane de lei fara TVA.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri